Kondzios Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam Mam problem, a nawet dwa:P. 1.Wziąłem netbooka z netem od T-Mobile, jednak strasznie powoli on chodzi. Może jest to wina, że mieszkam 5 km od Rzeszowa przez co jest mały zasięg? Albo dopiero musi zostać ta usługa aktywowana? 2. Ma związek z problemem 1. W terenie będę czywiście używał bezprzewodowego neta, jednak w domu chciałem korzystać z internetu z routera. Problem polega na tym, że nie mogę go podłączyć. Wyskakuje mi komunikat, że nie można połączyć z siecią xxx(mój router). Podłączyć próbowałem metodą podaną półtora roku temu przez @ DawidS28(dzięki jeszcze raz!) z tego tematu(https://www.fixitpc.pl/topic/4560-brak-mozliwosci-polaczenia-z-routerem/), jednak ona nie zadziałała tym razem. Możliwe, że firewall blokuje połączenie z routerem, ale wątpię. Raz już mi pomogliście, liczę na powtórkę Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Rok minął, a mnie dalej w Rzeszowie nie było... Z Netbooka zrób raport tym programem: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Nie ma co gdybać. Co do 2. No to tak samo jak tam podaj screeny z zakładki Wireless w konfiguracji routera. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Cóż, jak tak dalej pójdzie to będę musiał krate piwa postawić net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Wireless -> MAC Filter. Kliknij Add, podaj adres MAC: 08:3E:8E:05:D0:10 Potem Apply i spróbuj jeszcze raz podłączyć komputer do sieci. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Działa. Chciałbym wiedzieć jak rozpoznajesz który adres MAC jest prawidłowy. Próbowałem z poziomu ipconfig/all przepisywać MAC, ale obydwa były nie prawidłowe. Możesz mi pomóc jak rozpoznawać to w logu z net-loga? Poza tym, wielkie dzięki Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Net-log to właściwie zbiór poleceń, które można wykonać w systemie Windows. Jednym z nich jest właśnie ipconfig /all. Tu jest Twój: Konfiguracja IP systemu Windows Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : JanuszPC Sufiks podstawowej domeny DNS . . : Typ w©zˆa . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy Routing IP wˆĄczony . . . . . . . : Nie Serwer WINS Proxy wˆĄczony. . . . : Nie Karta PPP T-Mobile PL: Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : T-Mobile PL Adres fizyczny. . . . . . . . . . : DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 10.116.154.38(Preferowane) Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.255 Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : 0.0.0.0 Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.158.199.1 213.158.199.5 NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WˆĄczony Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B125 Wireless Network Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 08-3E-8E-05-D0-10 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta Ethernet PoˆĄczenie lokalne: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : E2-LINE.COM Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe FE Family Controller Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 08-9E-01-0C-FE-17 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa isatap.{460D7843-4B0A-4300-B873-344E5C372B3D}: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa PoˆĄczenie lokalne* 9: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft 6to4 Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa isatap.E2-LINE.COM: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Microsoft ISATAP Adapter #2 Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa isatap.{B170F0E1-3736-48A2-A6D0-E59C831FA0BF}: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Karta Microsoft ISATAP Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Karta tunelowa Teredo Tunneling Pseudo-Interface: Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Teredo Tunneling Pseudo-Interface Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00-00-E0 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Nie Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Adres IPv6. . . . . . . . . . . . : 2001:0:5ef5:79fd:382a:1661:4d4b:8948(Preferowane) Adres IPv6 poˆĄczenia lokalnego . : fe80::382a:1661:4d4b:8948%17(Preferowane) Brama domy˜lna. . . . . . . . . . : :: NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : WyˆĄczony Szukasz połączenia nazywającego się "Połączenie sieci bezprzewodowej", sprawdzasz, czy to jest normalna karta, czy tylko jakiś pseudointerfejs, jak na przykład Teredo, ISATAP, Tunngle, Hamachi itd. Można poznać po nazwie producenta, patrz Opis w wynikach z ipconfig /all. U Ciebie fizyczna karta WiFi to to: Karta bezprzewodowej sieci LAN PoˆĄczenie sieci bezprzewodowej: Stan no˜nika . . . . . . . . . . .: No˜nik odˆĄczony Sufiks DNS konkretnego poˆĄczenia : Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5B125 Wireless Network Adapter Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 08-3E-8E-05-D0-10 DHCP wˆĄczone . . . . . . . . . . : Tak Autokonfiguracja wˆĄczona . . . . : Tak Bierzesz podany adres MAC (tutaj jako Adres fizyczny, zmieniasz minusy na dwukropki, wprowadzasz w ustawienia routera i działa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi