gajowy Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Nabyłem ostatnio na znanym portalu aukcyjnym wewnętrzny czytnik kart pamięci. Po podłączeniu do wewnętrznego portu USB urządzenie jest widoczne zarówno w oknach Zarządzanie dyskami, Mój komputer, jak też w Menadżerze urządzeń. Niestety na tym kończą się dobre informację - brak dostępu do włożonych kart SD (innych nie próbowałem). Nie świeci się również dioda sygnalizująca: Sprawdzone na 2 komputerach i 2 kartach SD: 2 GB i 128 MB. Domyślam się, że czytnik jest niesprawny, bo czego oczekiwać po sprzęcie za niecałe 10 zł z wysyłką Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ostatkiem nadziei sprawdź, czy to nie potrzebuje jakichś sterowników. Domyślam się, że czytnik jest niesprawny, bo czego oczekiwać po sprzęcie za niecałe 10 zł z wysyłką Podzielam. Szczerze, nie nazywałbym tego czytnikiem, tylko atrapą. Jak ta atrapa ma jakieś oznaczenia, po zechciej podać... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Czy to co widać po prawej stronie to nie jest jakiś pstryczek-elektryczek, który włącza to magiczne cudo? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Pełen opis tutaj: http://allegro.pl/cz...2743499403.html To z prawej strony to chyba mechanizm wysunięcia karty CF. Zamierzam złożyć reklamację. Sprzedawca ma ponad 99% pozytywów z blisko 6,5 tys. transakcji, więc mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy. PS. Spróbowałem z kartą MS w gnieździe powyżej i ... wpadła do środka Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ja bym odżałował tą dychę i z ciekawości zobaczył czy coś jest w środku. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ja też. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 No cóż. Chyba będę musiał tak zrobić, bo trochę szkoda mi tych 2 GB w środku W środku o dziwo jest coś takiego: i druga strona: Tu szczególnie ciekawi mnie element oznaczony czerwoną ramką. Na czołowym panelu odpowiada mu ta wąska szczelina. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Nie ma w tym chyba nic dziwnego jest to czytnik kart SM (Smart Media). Odnośnie karty MS, nie włożyłeś czasem tam karty M2, czytnik wygląda jak by był tylko do MS, na zdjęciu trudno określić wielkość ale może MS Pro może by przeszły, są trochę krótsze. A wracając do tematu, jeżeli podłączyłeś to urządzenie do płyty głównej to może w BIOS-ie trzeba włączyć obsługę tego złącza. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Tu chyba wykorzystywane są dwa porty USB + dodatkowo zasilanie. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) W BIOS-ie kontroler USB ustawiony oczywiście na ENABLE. Zresztą, gdyby było inaczej, to chyba czytnik nie pojawiłby się np. w zarządzaniu dyskami (patrz powyżej). Smart Media - rzeczywiście nie znałem tego typu kart i chyba nie będę już miał okazji z nim się zapoznać (max pojemność 128 MB). Zasilanie z portu USB tak jak czytniki zewnętrzne, tyle, że podłączony bezpośrednio do złącza na płycie głównej. Temat rozwiązany! Pomogło zainstalowanie IC Card Reader Driver Dodatkowo, oprócz poprawnej obsługi kart dostałem w bonusie ładne ikonki i już nie trzeba się domyślać, który wolumin jest kartą SD, a który CF czy MC Edytowane 6 Grudnia 2012 przez gajowy Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi