kamkow Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam, mam taki problem: Otóż w Asterze działałem sobie na modemie (firmy już nie pomnę) + bardzo dobrym routerze D-linka Dir-635. Potem Aster zmienił się w UPC i za tym poszła wymiana modemów na "lepsze". Pod moją nieobecność (kto inny był w domu), wywalono stary modem i podłączono mi routero-modem Thomson TWG870UG (D-linka odłączono). No i jest do kitu. O ile PCta mam podłączonego kablem i wszystko gra, to dwa laptopy działające w sieci bezprzewodowej łączą się bardzo źle. Sieć po włączeniu kompa łączy się baaaardzo wolno, po czym siła sygnału okrutnie się waha od małej do bardzo dużej, nawet w tym samym pokoju metr od źródła sygnału. W drugim pokoju już siła sygnału jest bardzo niska i często zrywa połączenie. Nie mówiąc o tym, że na niższym piętrze zasięgu nie ma (z D-linkiem zasięg był dobry na dole). Chciałbym więc podłączyć jakoś stary router do nowego, żeby wzmocnić jego zasięg. No i moje pytanie: jak? Bo niestety przekopałem internet i bezpośredniego rozwiązania nie znalazłem, albo nie zrozumiałem. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Tutaj masz opis: http://www.fixitpc.p...w-w-jedna-siec/ TWG870UG będzie w tym rozwiązaniu routerem nadrzędnym, D-Link - podrzędnym. Jeżeli sieć bezprzewodowa na Thomsonie słabo działa nawet w pobliżu, to zamiast robić roaming jak tam opisałem, możesz ją na nim całkowicie wyłączyć i zrobić WiFi tylko na D-Linku. Odnośnik do komentarza
kamkow Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Nie bardzo wiem w jaki sposób dostać się do strony konfiguracyjnej D-linka. Po wpisaniu adresu: 192.168.0.1 otwiera się strona Thomsona, a strona 192.168.1.1 nie otwiera się wcale. Powinienem połączyć wcześniej oba routery (nic to nie dało)? Czy połączyć d-linka z komputerem (ale nie miałbym wtedy internetu)? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Podłącz oba do komputera, jeden po WiFi, drugi kablem. Potem kliknij Windows+R, wpisz cmd i w otwartym oknie Wiersza poleceń wprowadź komendy: route print > C:\cmd_log.txt ipconfig /all >> C:\cmd_log.txt Wrzuć na forum plik C:\cmd_log.txt. Odnośnik do komentarza
kamkow Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Podłączyłem D-linka kablem do netbooka, Thomson był połączony przez wifi. Oto log: cmd_log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Wyłącz WiFi. Podepnij tylko D-Linka po kablu, wpisz z uprawnieniami admina komendę netsh int ip reset reset.log i połącz się z http://192.168.0.1 Zmień podsieć na 192.168.1.0, maska 255.255.255.0, adres routera najlepiej na 192.168.1.1. Wtedy będziesz miał dostęp do konfiguracji obydwu na raz. Ponieważ się zmieni wtedy tabela routingu, to włącz WiFi i zrestartuj komputer. Odnośnik do komentarza
kamkow Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Ok, nie wszystko do końca rozumiem, ale udało mi się wreszcie skonfigurować d-linka żeby zaczął nadawać sygnał. Wpisałem komendę i dostałem się do strony konfiguracyjnej D-linka, ale nie zmieniłem podsieci, bo... nie wiedziałem gdzie. Znalazłem tylko maskę i adres routera. Adresu jednak nie zmieniałem, gdyż, tak jak w Twojej instrukcji o łączeniu routerów, musiałbym mu nadać taki adres aby mieścił się w przedziale wyznaczonym przez lease pool start i end. A niestety, ale strona konfiguracyjna Thomsona (czyli routera nadrzędnego) nie pozwalała mi zmienić tych wartości na inne niż 192.168.0.(tu dowolna cyfra). Domyślnie jest więc 192.168.0.10 - 192.168.0.254. Zostawiłem więc tak jak jest i tylko w routerze podrzędnym zmieniłem jego adres na 192.168.0.2 i wyłączyłem serwer DHCP. Poskutkowało to tym, że mam teraz dwie sieci bezprzewodowe - jedną z D-linka bardzo mocną (z którą już połączyłem laptopy) i drugą słabiutką i nieużywaną z Thomsona. Jak w takim razie pozbyć się tej drugiej? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 I Internet bezprzewodowy na D-Linku działa, tak? W ustawieniach Thomsona, adres jeśli dobrze pamiętam IP to http://192.168.0.1 Gateway -> Wireless Gdzieś tam powinno być coś do wyłączenia WiFi. Jeśli nie znajdziesz, to daj screen. Odnośnik do komentarza
kamkow Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) Tak działa. Wyłącznik już znalazłem Ogromne dzięki za pomoc! Edytowane 17 Listopada 2012 przez DawidS28 Nie ma sprawy. Zamykam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi