electrix18 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Borykam sie z tym problemem od kilku dni, jezeli chodzi o błędy to pojawilo sie kilka folderow ktore sa przezroczyste wiec chyba powinny byc ukryte o takiej nazwie : 32788R22FWJFW. często i w różnych miejscach pojawia się plik desktop.ini, czasem jest na pulpicie a czasami w folderze np. z muzyka, da się go usun ąc lecz za pare dni jest znowu w innym miejscu. Natomiast skanowanie systemu avastem wykryło : C:\Windows\assembly\GAC_32\Desktop.ini, oraz C:\Windows\assembly\GAC_64\Desktop.ini i sugeruje że jest to trojan mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem. Damian OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 pojawilo sie kilka folderow ktore sa przezroczyste wiec chyba powinny byc ukryte o takiej nazwie : 32788R22FWJFW. 1. Uruchamiałeś ComboFix, 32788R22FWJFW to jego folder. Na temat stosowania tej aplikacji: KLIK. [2012-11-06 15:54:36 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Qoobox[2012-11-06 15:50:51 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Windows\erdnt[2012-11-06 15:49:52 | 000,000,000 | --SD | C] -- C:\32788R22FWJFW 2. Przeźroczyste = ukryte. Teraz je widzisz, bo OTL /ComboFix przestawiają widzialność obiektów, co jest równoważne z konfiguracją ręczną w Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok: zaznaczone Pokaż ukryte pliki i foldery + odznaczone Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Jeśli pogrubiona opcja jest odznaczona (domyślnie na Windows tak nie jest), widać wtedy te pliki: często i w różnych miejscach pojawia się plik desktop.ini, czasem jest na pulpicie a czasami w folderze np. z muzyka, da się go usun ąc lecz za pare dni jest znowu w innym miejscu. Tych plików nie ruszaj! Pliki desktop.ini to specjalne ukryte pliki, które odpowiadają za polonizowaną nazwę (dlatego widzisz nazwę "Muzyka" / "Pulpit" zamiast "Music" / "Desktop") oraz ikonkę folderów. Ich usunięcie powoduje utratę tych cech. Natomiast: Natomiast skanowanie systemu avastem wykryło : C:\Windows\assembly\GAC_32\Desktop.ini, oraz C:\Windows\assembly\GAC_64\Desktop.ini i sugeruje że jest to trojan To są fałszywe pliki zrobione przez trojana ZeroAccess. Ta infekcja robi poważne szkody w Windows, kasuje usługi Centrum zabezpieczeń / Zapory systemu Windows / Windows Defender / Windows Update. Obrazuje to zestaw błędów z Twojego Dziennika zdarzeń: Error - 2012-10-12 18:50:43 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7003Description = Usługa Moduły obsługi kluczy IPsec IKE i AuthIP zależy od następującej usługi: BFE. Ta usługa może nie być zainstalowana. Error - 2012-10-12 18:50:43 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7003Description = Usługa Agent zasad IPsec zależy od następującej usługi: BFE. Ta usługa może nie być zainstalowana. Error - 2012-10-12 18:50:43 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7023Description = Usługa Publikacja zasobów odnajdowania funkcji zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%-2147024891 Error - 2012-10-12 18:50:46 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7023Description = Usługa Przeglądarka komputera zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%1060 Error - 2012-10-12 18:52:00 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7023Description = Usługa Publikacja zasobów odnajdowania funkcji zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%-2147024891 Error - 2012-10-12 18:52:00 | Computer Name = Damek-SuperKomp | Source = Service Control Manager | ID = 7001Description = Usługa Dostawca grupy domowej zależy od usługi Publikacja zasobów odnajdowania funkcji, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu: %%-2147024891 Wg raportu z OTL nie jest to wariant ładowany przez klasy CLSID, czyli potencjalnie jest tu wariant infekujący systemowy plik services.exe. Wymagane dodatkowe skany: 1. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej: :filefind services.exe Klik w Look. 2. Zrób też log z Farbar Service Scanner. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Zrobilem co zalecałes oto wyniki. SystemLook 30.07.11 by jpshortstuff Log created at 11:41 on 16/11/2012 by Damek Administrator - Elevation successful ========== filefind ========== Searching for "services.exe" C:\Windows\System32\services.exe --a---- 329216 bytes [23:19 13/07/2009] [01:39 14/07/2009] 50BEA589F7D7958BDD2528A8F69D05CC -= EOF =- FSS.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Tak, plik services.exe jest zainfekowany. Tylko jest tu problem, skan z SystemLook nie pokazuje żadnych alternatywnych kopii w systemie w folderze WinSxS. Jest to atypowe i nienormalne (czy ten system nie ma żadnych innych problemów?), wyklucza też naprawę pliku wbudowanym w system narzędziem SFC. Widzę, że już uruchamiałeś takie narzędzia jak TDSSKiller oraz Hitman Pro - oba potrafią wykryć zmodyfikowany plik services.exe i go wyleczyć. Skoro to się tu nie stało, może właśnie problem w tym, że system nie ma kopii pliku ... W związku z tym nie mogę zrobić usuwania od razu i muszę stwierdzić co się dzieje: 1. Podejmij się jeszcze jednej próby. Uruchom Kaspersky TDSSKiller. Zostaw domyślne akcje w narzędziu i zresetuj system. 2. TDSSKiller utworzy na dysku C log. Przedstaw go. Zrób nowy skan SystemLook na te same warunki co poprzednio. Jeśli będzie bez zmian, czeka nas mozolna ręczna podmiana pliku z kopii dostarczonej przeze mnie. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Gotowe: SystemLook 30.07.11 by jpshortstuff Log created at 13:04 on 16/11/2012 by Damek Administrator - Elevation successful ========== filefind ========== Searching for "services.exe" C:\Windows\System32\services.exe --a---- 329216 bytes [23:19 13/07/2009] [01:39 14/07/2009] 50BEA589F7D7958BDD2528A8F69D05CC -= EOF =- TDSSKiller.2.8.15.0_16.11.2012_12.59.57_log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Niestety, tego się spodziewałam, TDSSKiller oczywiście nie znalazł kopii pliku (bo ich nie ma), a wyleczyć nie da rady: 13:00:15.0613 1696 Backup copy not found, trying to cure infected file..13:00:15.0613 1696 C:\Windows\system32\services.exe - Cure failed (FFFFFFFF)13:00:15.0613 1696 C:\Windows\system32\services.exe - processing error13:00:15.0613 1696 C:\Windows\system32\services.exe ( Virus.Win64.ZAccess.a ) - User select action: Cure Nie zostaje nic innego jak operacja ręczna. 1. Pobierz plik services.exe (pod nazwą kopia.exe) zgodny z Windows 7 x64: KLIK. Rozpakuj ZIP i plik przenieś bezpośrednio na dysk C:\. 2. Zgraj na pendrive narzędzie FRST x64. 3. Przygotuj skrypt podmieniający pliki. Otwórz Notatnik i wklej w nim: CMD: copy /y C:\kopia.exe C:\Windows\system32\services.exe CMD: ren C:\Windows\assembly\desktop.in0 C:\Windows\assembly\desktop.ini CMD: attrib -s -h C:\Windows\assembly\GAC_32\Desktop.ini CMD: attrib -s -h C:\Windows\assembly\GAC_64\Desktop.ini CMD: del /q C:\Windows\assembly\GAC_32\Desktop.ini CMD: del /q C:\Windows\assembly\GAC_64\Desktop.ini Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt. Wstaw na pendrive obok narzędzia FRST. 4. F8 przy starcie komputera > Napraw komputer > Wiersz polecenia > uruchom zgodnie z opsem narzędzie FRST i wybierz w nim opcję Fix. Skrypt umieszczony na pendrive zostanie przetworzony i powstanie plik fixlog.txt. 5. Restart do Windows. Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator > wpisz komendę: netsh winsock reset Zresetuj system w celu ukończenkia naprawy łańcucha zmodyfikowanego przez trojana. 6. Odbuduj usunięte przez trojana usługi za pomocą ServicesRepair. 7. Zrób nowe logi SystemLook na ten sam warunek + Farbar Service Scanner, dołącz też plik fixlog.txt. Jeśli wszystko będzie OK w tych logach, zabiorę się za usuwanie adware (na razie nie jest tak ważne jak usunięcie core trojana). . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Nie moge uruchomic pendrive, myślałem że nie mam ustawionego bootowania, ale chyba wszystko jest w porzadku. Gdy chcę wejść w bios ( zdjęcie 1) wybieram wszystko tak jak na zdjeciach 2 i 3 zatem wydaje mi się, że mam bootowanie z pendrive ustawione tak jak należy ? Gdy resetuje komputer i mam pendrive podpięty pod usb to system włącza się normalnie jak zawsze a gdy próbowałem podpiąć inny pendrive to pokazywało się takie coś jak na zdj. 4 i też normalnie włączał się windows. zatem nie wiem jak uruchomić wiersz polecenia i narzędzie FRST, co źlę robię ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Co Ty kombinujesz, jakie bootowanie pendrive?! Ty masz zbootować przez F8 do opcji Windows. Pendrive ma być równocześnie podpięty, ale on nie ma bootować, tylko udostępniać narzędzie FRST. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 po uruchomieniu F8 mam takie opcje jak na fotce, co dalej, nie widzę opcji ,,napraw'' i jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o te sprawy oto link : http://imageshack.us/photo/my-images/15/419w.jpg/ Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 No tak, to modyfikowany lewy Windows (wcześniej na obrazku jawny wpis "Windows 7 Loader XE" od aktywatora), który albo w ogóle nie miał tej opcji, albo opcja została naruszona przez manipulacje. To wyjaśnia też dlaczego system nie jest normalny i nie ma kopii pliku services.exe ... Pewnie sztucznie powycinano coś. Nie zostaje nic innego niż skorzystanie z opcji "Napraw komputer" z poziomu płyty DVD: KLIK. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Wielkie dzięki za chęć wyrażenia pomocy i za cierpliwość, zdecydowałem że wgram system od nowa, a najważniejsze rzeczy poprzerzucam na dysk D i pendraka . Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 electrix18, ustalmy pewne rzeczy na wszelki wypadek: - Powód wgrywania nowego Windows: czy chodzi Ci o zastąpienie go normalnym niemodyfikowanym, czy chodzi Ci o trudności z leczeniem infekcji? To drugie mogę dalej ciągnąć, jeszcze jedna metoda w rękach. - Rodzaj wgrywanego Windows: ten sam nośnik co poprzednio? Jeśli tak, Windows będzie miał przypuszczalnie te same wady. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Chcialbym wgrac jeszcze raz ten sam modyfikowany windows, ten który mam obecnie znalazlem go na tej stronie : edytowane Są tam tez inne wersje systemu ( ja mam wersję Ingresso S) wiec mam nadzieję, że ta osoba ma w tym doświadczenie, bo sa tam pozytywne komentarze na temat tego windowsa, jest tez lista zmian i jest podane co jest wyciete, a co dodane , natomiast jezeli chodzi o leczenie, to myslalem ze ten wirus nie jest az tak zlosliwy i dosc szybko uda nam się go usunąc, zazwyczaj samemu dawalem sobie rade a jezeli chodzi o skorzystanie z opcji napraw komputer z poziomu plyty dvd , chodzi Ci o oryginalną płytę z Windowsem ? bo nie posiadam oryginalnego systemu Windows 7 : / mam tylko XP ehs Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 electrix18, pirackie linki są tu zabronione, usuwam. I to nic nie zmienia w moim podejściu do tematu. To modyfikowany Windows. Myślisz, że brak ekwiwalentów pliku services.exe to wina trojana? Nie, to wada Twojego Windows, jest zbyt zmodyfikowany. I nie wiadomo co jeszcze wyjdzie kiedyś przy kryzysie. U innych ten trojan w services.exe w try miga był przeze mnie załatwiany, za pomocą zwykłego narzędzia SFC wbudowanego w system, bo narzędzie mogło sięgnąć do repozytorium systemowego. U Ciebie awykonalne ze względu na sztucznie spreparowany system pozbawiony komponentów w WinSxS. Nie mogę tu rozprawiać na temat piratów, ale powiem jedno: Odradzam wszelkie domowe przeróbki, najpewniejsze tylko niemodyfikowane płyty. Tu na forum co pewien czas się przewijają takie "produkcje", głowimy się gdzie leży problem, a potem się okazuje, że "producent" przeszarżował w "skrojeniu i optymalizacji". sa tam pozytywne komentarze na temat tego windowsa, jest tez lista zmian i jest podane co jest wyciete, a co dodane Pozytywne komentarze z pewnością są, tylko czy to technicy, czy używają system w inny niż powierzchowny sposób? Co wycięte na piśmie w praktyce właśnie oglądasz w mini skali. Problemu nie ma dopóki nie zaczynają się problemy, które będą wymagały tego co usunięto. To Twoje decyzje, ale ja odradzam. a jezeli chodzi o skorzystanie z opcji napraw komputer z poziomu plyty dvd , chodzi Ci o oryginalną płytę z Windowsem ? Chodzi o dowolną płytę instalacyjną z Windows 7. . Odnośnik do komentarza
electrix18 Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Jeszcze raz dzięx za wszystko, teraz nie mam za bardzo czasu zeby wl. komputer, bo mam duzo pracy (Listopad i Grudzien) zawsze są najgorsze heh wiec mozesz temat zamknąć lub usunąć skoro jest nierozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi