donkonaresco Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Witam. Ostatnio kilkukrotnie korzystałem z publicznych sieci Wi-Fi na moim laptopie i natrafiłem na typową sfałszowaną stronę, która nakłania do uiszczenia domniemanej opłaty. Strona ta ukazywała się po uruchomieniu przeglądarki(po wpisaniu dowolnego adresu strony). Oczywiście nie klikałem w żadne załączniki i od razu zaprzestałem korzystania z tej sieci. Chciałbym się upewnić, że ten incydent(jak i ogólne korzystanie z sieci publicznych) nie zostawił śladów w moim komputerze. Przeskanowałem dysk za pomocą NOD32, który nie wykrył żadnych infekcji. Results of screen317's Security Check version 0.99.54 Windows 7 Service Pack 1 x64 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` ESET NOD32 Antivirus 5.0 Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` TuneUp Utilities 2013 TuneUp Utilities Language Pack (pl-PL) Java™ 6 Update 37 Java version out of Date! Adobe Flash Player 11.4.402.287 Adobe Reader X 10.1.3 Adobe Reader out of Date! Mozilla Firefox 13.0.1 Firefox out of Date! Google Chrome 14.0.835.202 Google Chrome Plugins... ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` ESET NOD32 Antivirus egui.exe ESET NOD32 Antivirus ekrn.exe Comodo Firewall cmdagent.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C: ````````````````````End of Log`````````````````````` Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
kostykiewicz Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Nastepnym razem zainteresuj tematyką VPN i tunelowaniem połączenia, jesli korzystasz z sieci zewn to swego rodzaju tunel, służący do bezpiecznej (szyfrowanej) transmisji danych. Dzięki temu nikt po drodze nie będzie w stanie podejrzeć ruchu sieciowego użytkownika, oraz możliwe będzie łączenie się do adresów IP/portów zablokowanych przez administratora sieci. Dobrym przykładem sytuacji, w których VPN okazuje się pomocny, są darmowe hot-spoty hotelowe, w których administrator sieci zablokował dostęp do komunikatorów Gadu-Gadu/Skype. Dzięki VPN istnieje możliwość ominięcia tej blokady. Z VPN nie można połączyć się do serwerów IRC. Odnośnik do komentarza
donkonaresco Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Następnym razem pomyślę o VPN. Może ktoś stwierdzić czy mój komputer jest "czysty"? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Komentując raporty: brak podejrzanych oznak. Tylko drobne rzeczy: 1. Usuń z Firefox martwe odnośniki do CheckPoint. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Mozilla\Firefox\Extensions] "{FFB96CC1-7EB3-449D-B827-DB661701C6BB}"=- [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\MozillaPlugins\@checkpoint.com/FFApi] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru. 2. W Google Chrome usuń rozszerzenie vshare plugin. Odinstaluj zbędny Akamai NetSession Interface. 3. Usuń wszystkie stare Adobe / Java i zastąp najnowszymi wersjami + aktualizacja Firefox: KLIK. Obecnie masz wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F86416017FF}" = Java 6 Update 17 (64-bit) [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216037FF}" = Java 6 Update 37"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.3) - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox)"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 13.0.1 (x86 pl) FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\Windows\SysWOW64\Macromed\Flash\NPSWF32_11_4_402_287.dll () I wbrew temu co mówi Security Check Adobe Flash nie jest aktualny. Security Check ma często "opóźnienia". . Odnośnik do komentarza
donkonaresco Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Zrobione. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi