elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 prosze bardzo Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Jak znajdziecie przyczynę tej blokady na Facebook to dajcie znać co to było. Będę bardzo wdzięczny ! Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Aux, jak spojrzysz na pozostałe tematy o facebook.com, to w 90% przyczyną jest za duże MTU/problem z wykrywaniem czarnych dziur PMTU. Dlatego zresztą napisałem cały temat o MTU, który wcześniej linkowałem, a który jest tutaj: http://www.fixitpc.p...smission-unit/. W pozostałych 10% to albo kontrola rodzicielska, albo wirusy. Niemniej jednak, wyślij mi na PW jakiś adres e-mail, to dam znać. Chyba, że wolisz, żebym Ci zwykłą wiadomość przez priv wysłał... elMlynaro Setup -> Basic setup MTU ustaw na Auto. Więcej nienormalnych ustawień na razie nie widzę, natomiast to ustawienie może powodować pewne dziwne problemy. Po zmianie wyłącz i włącz połączenie z Internetem z routera, a potem uruchom ponownie dowolny z komputerów (chciałbym, żeby po była Vista albo 7, ponieważ XP ma dosyć tępe metody radzenia sobie z problemami z TCP/IP) i sprawdź Facebooka. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 kurcze noo... zadziałał przez chwile , a teraz znowu to samo ... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 W Status -> Router na dole MTU masz przypisane Auto, czy jakąś wartość liczbową? Dysponujesz jakimś komputerem z Vista/7, na którym mógłbym sprawdzać ustawienia? XP nie jest do tego zbyt dobry. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 mam lapka z win7 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 I na nim też facebook.com nie działa? Zrób na nim Net-log i wrzuć na forum. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 no własnie czasami działa , tam , czasami na innym lapku , teraz np. działa na pc i innym lapku wiec to nie jest wina systemu tylko gdzies poza kompami, chyba ze jakis wirus , bo jak kupilem nowego lapka to na nim działo , a dzis juz nie Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Zrób ten log. Problemy z MTU dla FB mają klasyczny objaw "czasem działa, czasem nie działa, a czasem bardzo wolno". Bierze się to stąd, że Facebook ma wiele serwerów, z których może się ładować i tylko przy połączeniach do niektórych jest problem z MTU, czyli maksymalnym rozmiarem pakietów. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 net log z lapka z win7 net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Start -> Programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator Wpisz komendę netsh int ip set int 14 mtu=1480 Potem uruchom ponownie komputer. Sprawdź efekty. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 bez zmian Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Przetestuj jeszcze zmniejszone MTU (polecenie do wykonania z uprawnieniami admina i restart, jak po poprzednim): netsh int ip set int 14 mtu=1380 Gdzieś widziałem, że takie jest najbardziej optymalne dla Vectry. Ciężko mi w to uwierzyć (normalnie nie schodzi się poniżej 1400 dla sieci Ethernet), ale co nam szkodzi sprawdzić, prawda? Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 dalej to samo ;D Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 To zaczyna być frustrujące... Przywróć MTU do ustawień domyślnych: netsh int ip set int 14 mtu=1500 Potem restart. Odpal polecenia, już nie musi być z uprawnieniami admina: ping -f -l 1472 facebook.com > C:\cmd_log.txt ping -f -l 1464 facebook.com >> C:\cmd_log.txt ping -f -l 1400 facebook.com >> C:\cmd_log.txt ping -f -l 972 facebook.com >> C:\cmd_log.txt Potem wrzuć plik C:\cmd_log.txt. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 żebyś wiedział jak to irytuje cmd_log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 Nożeszku... Facebook.com spokojnie odpowiada. Nawet przy MTU równym 1500 B, czyli normalnym. Dzisiaj już tego się nie podejmę, ale zainstaluj TeamSpeaka na lapku z Windows 7 i pewnie jutro postaram się połączyć i bezpośrednio ocenić sytuację. Zainstaluj jeszcze HotSpot Shield i sprawdź: http://www.hotspotshield.com/ Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 ok , wgl to dziękuje za takie zainteresowanie Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 To mi zaczyna wchodzić na ambicję. Głupi Facebook, a nie mogę sobie z nim poradzić. Sprawdź jeszcze HotSpot Shielda, którego linkowałem. To VPN, który tworzy wirtualny tunel między Twoim komputerem a serwerem AnchorFree (właściciela HSS) sprawiający, że dane nie są widoczne dla dostawcy. Będziemy mogli wtedy wyeliminować wpływ Twojego routera i ISP. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Witam, dzis istaluje na tym lapku od nowa win, wiec wieczorem bede działał Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Ok, ale według mnie to nic nie da. Czekam zatem na relację. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 ja to robie w zwiazku ze zmiana na 64bity Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) dobra , zainstalowałem tego shielda , co teraz ? działa fb ! Edytowane 20 Listopada 2012 przez picasso Do uzupełniania wypowiedzi służy Edytuj a nie post pod postem. Sklejam. //picasso Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Spróbuj zmienić DNS-y na 8.8.8.8 i 8.8.4.4. Wszędzie masz poustawiane OpenDNS, a pamiętam, że jak z nich korzystałem, to były pewne problemy. Poza tym, OpenDNS oferuje tzw. kontrolę rodzicielską, Prawdę powiedziawszy, nigdy się nie zastanawiałem jak to działa, ale najpewniej jedną z funkcji jest wycięcie dostępu do facebooka. Możliwe, że na podstawie adresu IP zapytania o DNS odsyła fałszywy adres IP facebooka i dlatego nie może się załadować. Mogę też zaproponować zrobienie kopii ustawień routera (Administration -> Management -> Backup and Restore -> Backup) i zapisanie go gdzieś lokalnie na komputerze, potem reset routera do ustawień domyślnych (Administration -> Factory defaults -> ustawiasz na Yes -> Save settings), pozwolić mu na ponownie uruchomienie i od zera skonfigurować. Jeśli będziesz miał jakiś problem, to możesz wgrać backup, który wcześniej wykonałeś. Jeżeli jednak wszystko będzie działać (w tym facebook), to możesz tak zostawić. Tylko nie ustawiaj OpenDNS. Proponuję Google DNS (8.8.8.8 i 8.8.4.4) albo od dostawcy, czyli Vectry, ale widzę dużo skarg od ich użytkowników. Jeżeli to też nie pomoże, to by mogło oznaczać, że za problemy odpowiada dostawca. I tego nie przeskoczymy. Oczywiście, możesz korzystać z tunelu VPN (jak HSS), który umożliwia pominięcie wszelkich problemów z dostawcą, ale na dłuższą metę jest to rozwiązanie mało wydajne. Odnośnik do komentarza
elMlynaro Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 ok , zaraz wszystko zrobie i zobacze co to dało sytuacja wygląda tak , facebook nigdzie nie działa Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi