qk1 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Wszystko zaczęło się od "mrugania" napędu DVD - raz był, po restarcie komputera go nie było, po kolejnym reboocie znów się pojawił, aż po kilku dniach całkiem zniknął. Myślałem, że wina była po stronie kabla, jednak zmiana na inny nie pomogła. Aktualnie tak to wygląda na płycie głównej: Wszystkie urządzenia z białych portów działają, żadne podłączone pod niebieskie nie działa. Aktualnie podłączone jest tak: - niebieskim kablem - dysk 1TB z systemem - czerwonym - napęd, który wcześniej był na lewym, górnym niebieskim porcie (jak "mrugał") - żółtym - dysk 1TB, którego (jak w temacie) nie wykrywa w BIOSie Płyta to Gigabyte GA-H67M-UD2H. Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Jak jest ustawione w BIOS PCH SATA Control Mode ? Poczytaj angielski manual - str. 80. Czy wersja Bios aktualna? Uwaga na rewizję płyty - wg mnie 1.0. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Opcja ta jest ustawiona na IDE, wersja BIOSu najnowsza. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Żółty do SATA3-1, czerwony do SATA2-2. + Load Bios defaults. Wydaje mi się, że kolory kabli nie są bez znaczenia (niebieski to chyba SATA2). Pamiętam co pisałeś w poście #1. Chyba szukałbym przyczyny w opcjach Bios. Możliwe, że gdzieś jest ustawienie związanie z tworzeniem macierzy RAID. Edytowane 13 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Zmiana położenia kabli nic nie dała, wykrywało tylko dysk, który był podłączony żółtym kablem (screen poniżej). Co do ustawień BIOSu, to ja tu nic takiego nie widzę: Przepraszam za jakość zdjęć. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Podaj jaką masz wersję systemu - dokładnie. Reszta w zależności od tego. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Systemu w sensie Windowsa? Windows 7 Home Premium SP1 x64. Przepraszam, jeśli źle zrozumiałem. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 O to mi chodziło. Problemem byłby XP. Sytuacja jest taka: Kompletnie nie znam płyt, Biosów z Intelami i pod Intela. Ponieważ jest do d..y a nikt inny nie próbuje pomóc to zaproponuję zmiany w Bios, które zawsze możesz zresetować przez Load Bios defaults: 1. Nie podoba mi się pierwszy obrazek - chipset nie jest ustawiony dla dysków SATA. 2. Drugi obrazek - Quick boot -> Enabled; Smart -> Enabled; Full Screen logo -> Disabled 3. Trzeci obrazek - PCH Control Mode -> AHCI; SATA port (0-3) Native Mode -> Disabled Zapisujesz zmiany w Bios + Restart + Bios i pokazujesz pierwszy obrazek. Żółty miałeś przepiąć pod białe gniazdo. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Zrobiłem tak jak Pan kazał i... Komputer nie chciał mi wejść do BIOSu W przypadku naciśnięcia DEL komputer: a) sam się wyłączał i włączał (nie resetował, tylko tak jak napisałem) b ) wyświetlały się artefakty (jakieś losowe znaki w losowych miejscach, pół ekranu robiło się białe) Ostatecznie nie udało mi się do BIOSu dostać. Żółty miałeś przepiąć pod białe gniazdo. I tak zrobiłem, tylko żółty był podpięty do dysku na którym nie miałem żadnego systemu. EDIT: Po restarcie udało mi się dostać, wszystko jest na none Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Nie wiem czy to nie jest uszkodzona płyta. Wyjmij baterię z płyty, odczekaj 30 sek, zamontuj ponownie i restart z wejściem do BIOS + Load Bios Defaults. Dodatkowo wykonaj Clear CMOS (14 - na obrazku z Manuala dla pewności) - w czasie wyjętej baterii. Napisz czy wróciłeś do żywych. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Czy ta edycja postu oznacza, że nie możesz się dostać do BIOS? Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Ta edycja była napisana jeszcze przed tym, jak napisał Pan posta o baterii. Po napisaniu wiadomości o tych problemach z BIOSem zresetowałem PCta i bez problemów wszedłem do BIOSa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 bez problemów wszedłem do BIOSa I co? Prosiłem o PIERWSZĄ stronę BIOS. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Chodzi Panu o pierwszy ekran, który pojawia się od razu po starcie komputera? Jeżeli tak, to jak go "złapać", żeby nie przeleciał od razu? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Przeczytaj poprzedni post. PIERWSZY EKRAN po wejściu do BIOS. A komputer wogóle startuje bez dysku systemowego, który wg. poprzedniej informacji jest odłączony? Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Przeczytaj poprzedni post. PIERWSZY EKRAN po wejściu do BIOS. Mam nadzieje, że o to chodzi: A komputer wogóle startuje bez dysku systemowego, który wg. poprzedniej informacji jest odłączony? Dysk musiałem podłączyć, inaczej nie mógłbym tutaj pisać (na ustawieniach, które Pan podawał, wykrywało tylko dysk ST31000520AS zdj. w poście #5, na którym nie mam systemu). Aktualnie jest tak podłączone: -SATA3_0. kablem niebieskim dysk z systemem -SATA3_1, kablem żółtym napęd DVD -SATA2_2, kablem czerwonym dysk z danymi Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Przepraszam. Jestem przyzwyczajony do innych okien BIOS. Chodziło oczywiście o Standard CMOS. Jaka jest w tej chwili sytuacja? Podłącz oba dyski i CD. Ale dokładnie sprawdź wtyki kabli sygnałowych z obu stron oraz kabli zasilających. Po sprawdzeniu wchodzisz do BIOS i bazując na obrazkach z postu #5 wykonaj takie zmiany: 1. Drugi obrazek - Quick boot -> Disabled; Smart -> Enabled; Full Screen logo -> Disabled 2. Trzeci obrazek - PCH Control Mode -> AHCI; SATA port (0-3) Native Mode -> Enabled Zapisujesz ustawienia + Restart. W trakcie POST - kiedy pojawią się wszystkie informacje o kontrolerze (dyski) wciśnij klawisz Pause/Break. Zatrzymasz POST. Zrób zdjęcie i pokaż - jak w poście #9. Tylko pokaż cały ekran. Enter wznawia POST. Wejdź do BIOS i pokaż obrazek ze Standard CMOS. Restart i uruchamiasz system. Jeżeli nie wystartuje - wracasz do BIOS i Trzeci obrazek - PCH Control Mode -> IDE + Restart. Opisz wyniki. Edytowane 14 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Kable sprawdzone, wszystko w porządku. BIOS ustawiony według instrukcji, dużo nie musiałem zmieniać, bo było poustawiane według tego co Pan napisał wcześniej (#8). Pierwszego ekranu po włączeniu nie udało mi się złapać, ale oprócz 2 napisów "Detecting IDE drivers" (jeden pod drugim) nic tam związanego z dyskami nie było. Poniżej zdjęcia, które kazał Pan zrobić (przepraszam za jakość...) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 1. Zakładam, że jest tryb AHCI i system pracuje poprawnie. System powinien znaleźć nowe urządzenie i zaproponować restart przy pierwszej zmianie IDE na AHCI. 2. Uruchom - diskmgmt.msc - Enter - pokaż obrazek z Zarządzania dyskami (górne i dolne okno razem). 3. Wejdź do BIOS i w zakładce Standard CMOS -> Enter na każdym kanale IDE -> Czy jest AUTO? Jeżeli nie to zmień na Auto. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) 1. Tak było, zrestartowałem. Przy okazji powiem, że zainstalowałem Win 8 nakładkowo. Wykrycie nowych urządzeń i restart był jeszcze na 7. 2. Partycja 20GB to partycja z Linuxem, 500MB to SWAP. CD-ROM 0 to napęd fizyczny, CD-ROM 1 to napęd wirtualny. 3. Wszystko jest na auto. Edytowane 15 Listopada 2012 przez qk1 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) 1. Wyjmij płytę z napędu CD. 2. Wyłącz kompa. 3. Wepnij dysk systemowy do SATA3-0, Drugi dysk 1TB do SATA3-1 a CD do SATA2-4 + Restart i pokaż ponownie obrazek z Zarządzania dyskami. 4. Czy dysk wymienny 1-4 to nie jest przypadkiem czytnik kart? Jeżeli tak to spróbuj go fizycznie odłączyć. Dodatkowo pokaż obrazek z Menadżera Urządzeń (Devmgmt.msc) Edytowane 15 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) Dyski podłączone według instrukcji, czytnik kart fizycznie odłączony, poniżej screen z Zarządzaniem dyskami. Edytowane 15 Listopada 2012 przez qk1 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Zadowolony? W Bios nie bedziesz widział dysków (CMOS) bo taki masz BIOS (IDE a Ty masz SATA). Czy masz pełny dostęp do obu dysków? Czy w ZD widać CD 0 - po włożeniu płyty? Czy potrzebny jest Ci czytnik kart? Ten Cipset obsługuje max 6 urządzeń. Odnośnik do komentarza
qk1 Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Nie ma się z czego cieszyć, ten napęd jest wirtualny, fizycznego dalej nie wykrywa Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Wyłącz wirtualny. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi