kronopio Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Vitam Chciałbym zasięgnąć rady gdyż znalazłem się w dość tragikomicznej sytuacji Postanowiłem zrobić update sterowników do chipseta nForce i wszytko byłoby ok gdybym nie zasugerował się iż strona nVidii ma automatyczne wyszukiwanie sterowników. Jako że z lenistwa nie chcialo mi się klikac mojego rodzaju chipseta, wrzuciłem automat Efekt: Po zainstalowaniu update sterowników i restarcie kompa nie działa mi myszka PS/2 oraz klawiatura PS/2 (czyli nie pozostało tylko na update sterownikow chipseta, ale poszło głębiej). Nie działa nawet w trybie awaryjnym. Tragikomizm tej sytuacji polega na tym, że w momencie pojawienia się ekranu logowania windows... nie mogę wybrać użytkownika, ani wpisać hasła Przyczyna Zauważylem, że zainstalowane zostały sterowniki z wyższego modelu chipsetu. I jak tu wierzyć automatom? Czy jest jakieś rozwiązanie, które pomoże mi przywrócić normalną prace systemu? PS zastanawiam się czy spod Linuxa da się pogrzebać tak w Windows XP aby zaczął działać jak należy Odnośnik do komentarza
czynmydobro4fun Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 W trybie awaryjnym tez nie możesz wpisać hasła? W biosie klawiatura działa? Jeżeli tak to może spróbuj wyzerować hasło za pomocą nt offline password recovery. Wejdź w tryb awaryjny. Tam klawiatura i myszko powinny działać. Usuń drivery i przeczyść pozostałości Driver Sweeperem. Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 13 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 spróbuj wyzerować hasło za pomocą nt offline password recovery. Wejdź w tryb awaryjny. Tam klawiatura i myszko powinny działać. pól biedy z wpisaniem hasła, ale cała bieda z tym, że nie jestem w stanie w trybie awaryjnym wybrać konta administratora, bo nie działa klawiatura ani mysz(nawet w tym trybie, jedynie w BIOSie działa), a co za tym idzie nie mam jak zatwierdzić wyboru użytkownika. Tu jest główny problem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Po zainstalowaniu update sterowników i restarcie kompa nie działa mi myszka PS/2 oraz klawiatura PS/2 (czyli nie pozostało tylko na update sterownikow chipseta, ale poszło głębiej). Nie działa nawet w trybie awaryjnym. (...) jedynie w BIOSie działa Może weszły jakieś filtry sprzętowe na urządzenia klawiatury i myszy. By to sprawdzić, a ewentualnie wykryte usunąć, jest wymagana płyta LiveCD i montowanie w niej ręcznie hive rejestru SYSTEM. Są do wyboru dwie gotowe płyty, chodzące jednak na innych silnikach: WinRE lub OTLPE. 1. Zastartuj z wybranego LiveCD. Uruchom edytor rejestru przez polecenie regedit. Jeśli WinRE: na ekranie opcji wybierz Command Prompt i wpisz komendę. Jeśli OTLPE: Start > Run > wklep polecenie. 2. Podświetl gałąź HKEY_LOCAL_MACHINE, z menu File > Load hive > wskaż plik C:\WINDOWS\system32\config\SYSTEM, wyasygnuj tymczasową dowolną nazwę, załóżmy że TEST. Pojawi się nowa gałąź TEST w spisie. W tej gałęzi wejdź do klucza definiującego, która konfiguracja jest bieżąca: HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\Select Jeśli wartość Current ma przypisane 1, to znaczy że obrabiać będziesz ControlSet001. Jeśli inny numer, to wiadomo jak to dopasować. 3. Wejdź do kluczy klasy klawiatur i myszy i po kolei: HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (klawiatury) Wartość UpperFilters ma mieć tylko zapis kbdclass. Jeśli jest coś dodatkowego, zedytuj tę wartość usuwając dodatek. Nie usuwaj wartości UpperFilters! HKEY_LOCAL_MACHINE\TEST\ControlSet001\Control\Class\{4D36E96F-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} (myszy) Wartość UpperFilters ma mieć tylko zapis mouclass. I tu podobnie jak wyżej. 4. Po edycji podświetl gałązkę TEST i z menu File > Unload hive. . Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Może weszły jakieś filtry sprzętowe na urządzenia klawiatury i myszy. By to sprawdzić, a ewentualnie wykryte usunąć, jest wymagana płyta LiveCD i montowanie w niej ręcznie hive rejestru SYSTEM. Niestety nic to nie dało. Wartości UpperFilters nie posiadają żadnych zapisów oprócz tych właściwych. Po całej procedurze nadal brak rekacji myszy i klawiatury, równiez w trybie awaryjnym Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Jeśli możesz pożyczyć mysz i klawiaturę na USB - spróbuj. Może rodzaj złącza będzie miał znaczenie. Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Udało się odzyskać kontrolę nad myszą i kalwiaturą sposób: podmiana sterowników na defaultowe z płyty Windows XP (troszkę mi zajęło czasu, ale orłem to ja w windows nie jestem) efekt: udane logowanie do systemu co zastałem: totalny BAJZEL! Brak widocznych połączeń sieciowych+niemożność dodania nowych , kilkunastosekundowe opóźnienie ładowania sterowników kart sieciowych, ogólne spowolnienie systemu i dziwne "odpały"... wniosek dla mnie Nigdy nie dawać "automatowi" wyszukiwania i instalowania sterowników. Tym bardziej nie dawać tych ważnych czyli od płyty głównej oraz chipseta, bo "małe" niedopatrzenie typu źle rozpoznany chipset=strata czasu na odzyskiwanie stabilności systemu dziękuję wszystkim za pomoc, znów nauczyłem się czegoś nowego Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi