walus002 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam! w lapku rozładowała mi się bateryjka od BIOS'u i jak odłączę go od sieci to mam jakąś losową godzinę i datę. Musze ustawiać czas ręcznie.. I tu pytanie czy da sie ustawić aby po starcie systemu ustawiała się godzina i data sama automatycznie z netem ? W sensie tak jak bym sam wchodził w opcje i klikał zakładkę "Czas z internetu" i ustawiał według jakieś tam strony. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 http://nettime.sourceforge.net/ Wydaje mi się, że na Windows też można ustawić, ale nie dam głowy uciąć, że w innych niż serwerowe także: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc773263%28v=ws.10%29.aspx Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 @walus002 Wymień baterię. To nie jest tylko problem zmiany daty i czasu. To najmniejszy problem. Odnośnik do komentarza
walus002 Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 @walus002 Wymień baterię. To nie jest tylko problem zmiany daty i czasu. To najmniejszy problem. tzn. ? To jakie są te "większe" problemy?? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Przy każdym odłączeniu zasilania BIOS resetuje Ci się do ustawień domyślnych. A kupno bateryjki to wydatek około 3 - 5 złotych. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Lapki to nie jest mój ulubiony temat. One mają akumulator, który wg. mnie powinien robić również za zasilanie w tym przypadku. To może świadczyć o problemie z akumulatorem również lub odpowiednimi stykami. Odnośnik do komentarza
walus002 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Nie jest łatwo ją wymienić jak w stacjonarnym komputerze jest schowana(i trzeba mieć specjalne śrubokręty takie z zakończeniem gwiazdki a nie krzyżak typowy) i pytałem się w komputerowym powiedzieli ze około 100zł . A baterii typowej nie mam tzn mam ale trzyma max minute w porywach dwie (do wymiany) Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Jaki laptop? Marka i model, do większości da się znaleźć instrukcje serwisowe do rozkładania, zaś z bateryjkami bywa różnie, albo będzie wkładana zwyczajnie w jakiś tam slocik jak w stacjonarnych (koszt nowej to kilka-kilkanaście złotych, tylko by trzeba było wyjąć starą i dokupić taką samą) albo z kabelkiem co może być trochę większym wyzwaniem... chyba że rozbebeszyć i posklejać na nowej Odnośnik do komentarza
walus002 Opublikowano 20 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 laptop toshiba satelite a 300 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi