komputer89pc Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zastanawiam się nad wyłączeniem kilku usług Microsoft w Windows 7 Ultimate 32-bit. Proszę o poradę. Usługa obsługi bluetooth - mój komputer nie zawiera Bluetooth Windows CardSpace - nie wiem co to za program, nie widziałem też by był zainstalowany, może jest, może nie Usługi pulpitu zdalnego - nie wiem co to jest Dysk wirtualny - również nie mam pojęcia Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Usługa obsługi bluetooth - mój komputer nie zawiera Bluetooth Skoro całkowity brak Bluetooth, to możesz wyłączyć, choć to raczej nie przyniesie wymiernych korzyści. Usługa jest na Ręcznym, uruchamia się gdy pojawia się taki wymóg, w Twojej sytuacji pewnie nie. Windows CardSpace - nie wiem co to za program, nie widziałem też by był zainstalowany, może jest, może nie To jest usługa wbudowanego w system .NET Framework. Windows CardSpace jako takie wyjaśnia ten ustęp pomocy MS: KLIK. Możesz usługę wyłączyć. Usługi pulpitu zdalnego - nie wiem co to jest Pulpit zdalny wyjaśnia sam siebie. Skorelowane opcje są tu: Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ustawienia zdalne. Jeśli tam nie zezwalasz na połączenia zdalne z Twoim komputerem, to sprawa jest załatwiona. Dysk wirtualny - również nie mam pojęcia Ta usługa jest potrzebna do zarządzania dyskami, woluminami i systemami plików. Po jej wyłączeniu np. uruchamianie przystawki diskmgmt.msc zwróci błąd tej usługi czy padnie system Kopii zapasowej (przykład z forum: KLIK). Zostaw Ręczny jak jest. Do wglądu także bogaty materiał "Black Viper's Windows 7 Service Configurations": KLIK / KLIK. . Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Podczas czyszczenia CCleanerem wielokrotnie widzę, że kilka programów korzysta z Internet Eplorera, z tego co się dowiedziałem ich silnik tego wymaga. Co się stanie jak wyłączę usługę "Przeglądarka komputera"? Czy te programy cz jakieś ważne rzeczy przestaną działać? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Usługa "Przeglądarka komputera" to nie to samo co przeglądarka sieci web Utrzymuje aktualną listę komputerów w sieci i dostarcza ją do komputerów wyznaczonych jako przeglądarki. Jeśli ta usługa zostanie zatrzymana, lista nie będzie aktualizowana ani zachowywana. Jeśli ta usługa zostanie wyłączona, wszelkie usługi jawnie od niej zależne przestaną się uruchamiać. Jeśli nie masz innych komputerów w sieci LAN to można ją wyłączyć. Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Dzięki! Widziałem też, że są dwie usługi udostępniania w sieci: - Pomoc IP - Pomoc TCP/IP NetBIOS - Serwer Gdzie one coś udostępniają? Czy można bezpiecznie wyłączyć? Autokonfiguracja sieci WLAN - ten komputer gdzie chcę to wyłączyć, jest połączony do routera ale reszta komputerów ma połączenie bezprzewodowe. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Pomoc IP Umożliwia tunelowanie ruchu IPv6 poprzez Teredo, 6to4, ISATAP itd. Konieczne do działania Grupy domowej w Windows 7. Proponuję nie włączać ze względu na IPv6, które może się przydać. Z drugiej strony, znam kilka przypadków, kiedy IPv6 bardzo spowalniało komputer. Pomoc TCP/IP NetBIOS Konieczne do działania NetBIOS, czyli udostępniania plików, drukarek, logowania sieciowego. NetBIOS służy do dzielenia zasobów między zdalnymi aplikacjami, został opracowany przez IBM. Jeśli nie korzystasz z ww. możesz wyłączyć. Serwer Wymagane do udostępniania plików, drukarek itd. Jeżeli ją wyłączysz, ubijesz także Przeglądarkę komputera i Usługę nasłuchującą grup domowych, której potrzebujesz do obsługiwania tejże. Autokonfiguracja sieci WLAN - ten komputer gdzie chcę to wyłączyć, jest połączony do routera ale reszta komputerów ma połączenie bezprzewodowe. Konieczna do lokalnego zadządzania połączeniami bezprzewodowymi. Normalnie ustawiona w uruchamianie manualne, nie włączy się bez obecności karty WiFi. Możesz zostawić. Odnośnik do komentarza
komputer89pc Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Dzięki! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi