sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam. Odkąd przerzuciłem się na internet hostowany przez UPC (8 MBps), aplikacja Steam nie może połączyć się z internetem. Korzystam oczywiście z router'a (TL-WR740N), ale blokowanie przez niego portów nie wchodzi w grę, gdyż je odblokowałem w ustawieniach. Dodatkowo, znajomy posiada taki sam router, ale innego dostawcę internetu, i Steam chodzi mu bezproblemowo. Sam już nie wiem co robić, bo wynika z tego, ze wina leży po stronie UPC... Jakieś wskazówki z Waszej strony może się jeszcze znajdą, za co będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Na początek wykonaj log: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Wykonałem logi, które załączam. net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Wywal Bonjour. Powoduje masę problemów, a jest to dosyć stary i gadatliwy protokół. Zazwyczaj pożytek z niego żaden, a tylko obciąża pasmo. Dwa: masz skonfigurowane przydzielanie adresów przez DHCP, a większość routerów przekierowuje porty dla konkretnego IP - w przypadku DHCP może się ono zmieniać. Ustaw sobie DMZ na routerze na swój adres IP i sprawdź działanie Steama. No i wreszcie spróbuj wyłączyć IPv6 według tego: https://www.fixitpc.pl/topic/4745-internet-i-sieci-faq/page__view__findpost__p__34814 Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Bnjour wywalone. DMZ (w ustawieniach router'a) ustawiłem na adres IP: 192.168.0.1 i dałem Enable, a także wyłaczyłem IPv6. Steam dalej nie może połaczyć się z siecią. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 192.168.0.1 to adres routera. DMZ ma wskazywać adres hosta, tak samo zresztą, jak przekierowanie portów. W Twoim przypadku jest to teraz 192.168.0.100, ale ponieważ masz włączone DHCP, to może się zmienić. Ustaw sobie statyczne IP, czyli... Start -> Programy -> Akcesoria -> prawym na: Wiersz polecenia -> Uruchom jako administrator. Wpisz komendy: ipconfig /release netsh int ip set addr 13 source=static 192.168.0.10 255.255.255.0 192.168.0.1 25 netsh int ip set dnsserv 13 source=static 192.168.0.1 register=primary netsh int ip add dnsderv 13 8.8.8.8 index=2 Twój komputer dostanie adres IP 192.168.0.10, na taki ustaw DMZ, wywal przekierowania portów, jeżeli jakieś masz. Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Po wpisaniu ipconfig /release ukazało mi się: Resztę komend też wpisałem, i dalej to samo. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 I zmieniłeś DMZ? Daj nowy raport z Net-log. Nawiasem: fajna tapeta. Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Tak, zmieniłem DMZ na ten, który podałeś i wywaliłem przekierowania portów. Załączam raporcik i tapetę, ale jej rozdzielczość nie jest wysoka... Zapomniałem dodać jeszcze, że Steam na moim laptopie, bez problemu łączy się u znajomego, który ma ten sam model router'a... net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Odpal z uprawnieniami polecenie: netsh advfirewall set allprofiles state off Jeśli to nic nie da, to daj logi (otl.txt i extras.txt) z OTL: https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Pokaż screeny z Forwarding z konfiguracji z TP-Linka. Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Polecenie nic nie dało. Załączam logi, a w międzyczasie zrobię screeny i wstawię zaraz. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Włącz IPv6. Odpal z uprawnieniami admina polecenie sc delete hamachi i restart. Odinstaluj na próbę Norton Internet Security. Potem ponowne uruchomienie komputera, sprawdź. Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 IPv6 włączone, polecenie wykonane i Norton odinstalowany. Rezultat ten sam - Steam się nie łączy... Usunąłem starego i zainstalowałem nowego, i wyskoczyło coś nowego: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zainstaluj TeamViewer, podeślij mi na PW identyfikator sesji i PIN/hasło, czy jak to się tam nazywa. http://www.teamviewer.com/pl/index.aspx I najlepiej kontakt z jakiegoś komunikatora, np. Jabber/XMPP albo GG. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Tak dla innych czytających. Steam wymaga odblokowanych portów: https://support.steampowered.com/kb_article.php?ref=1456-EUDN-2493 Bez tego nie ma szans ruszyć, a tutaj mamy u kolegi klasyczny przykład NAT-u zrobionego przez dostawcę. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Ponieważ wysłałeś mi PW z informacją, że masz już publiczne IP, a jednocześnie skasowałeś konwersację, nie dając mi nawet możliwości odpowiedzi, to odpowiadam tutaj. Musisz przekierować odpowiednie porty na routerze (patrz link wyżej). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi