kostykiewicz Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam, Niedawno uruchomiłem swój stary komputer, przed tym jak go używałem to działał bez problemu, jako że w rodzinie potrzebują starszego staruszka pomyślałem że im dam, ale podczas uruchomienia go wyskoczył mi błąd, którego nie potrafię rozwiązać. Bardzo proszę o opinie. Poniżej umieszczam zdjęcia z komputera oraz błedów. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Zdjęcie nr 5 wskazuje, że nie znalazł systemu na dysku i próbuje (rzecz jasna bezskutecznie) szukać go w sieci LAN. Niestety zdjęcia z ustawień dysków są mało czytelne, ale wygląda, że masz HDD ustawiony jako primary master. Proponuję następującą kolejność bootowania: First boot device CD-ROM, Second HDD-0, reszta na disable. Nie pomoże na problem z uruchomieniem ale w ten sposób będzie można wystartować z płyty jakieś narzędzia diagnostyczne np. Hirens boot. Ewentualnie zainstalować system na nowo. Kosmetyczne zmiany to ustawienie prawidłowej daty (konieczna też może być wymiana baterii CR2032) i przestawienie zworki w CD na master. Odnośnik do komentarza
kostykiewicz Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 A jakie testy proponujesz oprocz memtesta? Wlasnie sie skanuje memtestem, pozniej dam wyniki. Podaj mi np. z Ultimate Boot cs jakich programow mam uzyc aby dac ci wyniki. Pozniej rowniez sprobuje system wgrac czy odpali, bo jak pamietam wtedy nie widzial dysku wogle. ale zobaczymy teraz. Btw. zworki w dysku mam tez przestawic? przestawilem tylko w cdromie ==================================================================================== Po tym jak napisałem ten post postanowilem podjąć dwoma testami swoj stary blaszak. 1.Test to test memtestem wynik poniżej (jak widać niby dobrze) 2. Test to mhhd i smart Nie dokonczylem calego mhhd jak widac na zdjeciu nie mialem czasu a i tak bledy wywalal jutro dokoncze caly lub odrazu z rempuje czy tez erase chyba ze cos innego podpowiecie. 3. Jak wyłączyć w BIOSIE to sprawdzanie? 4.Czy jest może aktualizacja biosu do tej plyty glownej i jak moge to znalesc?? probowalem cos szukac ale nic nie znalazlem 5.Jaki jeszcze test bys polecil do przetestowania komputera np. z plyt ratunkowych takich jak ultimate boot czy hirens??? Z jakich tych programow korzystasz do testowania czy sa sprawne podzespoły np. - dysk twardy: MHHD - RAM: memtest - karta graficzna: ? - płyta główna: ? - cd rom:? - karta sieciowa? jesli tak mozna? - zasilacz? jakis tester czy jak? 6. Czy ta bateria ktora podales CR2032 pasować ? To bedzie ta np. z aukcji allegro: http://allegro.pl/1-...2751773550.html ?? PS. Zainstalowalem bez problemu dzieki twoim radom ale i tam bede musial reperowac ten dysk jak sie uda lub dac jakis inny stary dysk pod warunkiem ze jest mniej uszkodzony niz ten Dziekuje za dotychczasowa pomoc i dalszą AKTUALNE ZDJECIA Z BIOSU: Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Według mnie ustawienia BIOSu są OK. Jeśli nie przestawia się data i godzina po odłączeniu zasilania, to zakup baterii nie jest konieczny. Jeśli jednak po wyjęciu kabla data ustawia się na rok 2002, to ta z aukcji jest bardzo dobra, a i cena atrakcyjna. Pozostaje jeszcze naprawa dysku wg instrukcji @Wiesław531. W ostatnich dniach opcją erase w MHDD naprawiłem błędy w 2 swoich dyskach. Odnośnik do komentarza
kostykiewicz Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Teraz juz tak błędami nie wysypuje, 1 tylko jest na 500 ms a reszta idzie normalne dalem erase i rempowanie teraz jest ok pozniej jeszcze skanowalem ponownie i wszystko dziala ok Tylko musze wymienic ta baterie bo dlugo ona nie potrybi ta stara. powiedz mi jak moge wylaczyc ta funkcje: ukazana na tym zdjeciu obrazki.elektroda.pl/2658574600_1352335434.jpg i Jaki jeszcze test bys polecil do przetestowania komputera np. z plyt ratunkowych takich jak ultimate boot czy hirens??? Z jakich tych programow korzystasz do testowania czy sa sprawne podzespoły np. - dysk twardy: MHHD - RAM: memtest - karta graficzna: ? - płyta główna: ? - cd rom:? - karta sieciowa? jesli tak mozna? - zasilacz? jakis tester czy jak? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 powiedz mi jak moge wylaczyc ta funkcje: A sugestia nie wystarczy ? Shift - F10 (chyba bo nie pamiętam obrazka). Odnośnik do komentarza
kostykiewicz Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Dziekuje serdecznie pomogło nie wiedziałem o tym skrócie Świetna z was ekipa i macie dużą wiedze pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi