picasso Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Z przyjemnością zawiadamiam, że zmieniamy serwer na znacznie lepszy. Przechodzimy ze współdzielonego hostingu XS4All na dedykowany Cloud Server od LeaseWeb. To oznacza: o wiele lepsze parametry i wydajność, izolacja i niezależność (nikt nie będzie już nam tworzył zatorów), pełna kontrola na serwerze, w razie potrzeby błyskawiczny upgrade maszyny. Serwer został już skonfigurowany. Została stworzona replika testowa forum. Tutaj nowe IP serwera: http://85.17.248.242/ Mam prośbę byście się zalogowali przez ten adres większą masą i zweryfikowali jak wchodzi forum. Proszę nie zwracać uwagi na stare dane forum, jest podmontowany backup sprzed kilku dni, tylko do celów testowych. Możecie postować dla testów i "śmiecić", te dane zostaną utracone. Ale ewentualne błędy proszę zgłaszać tu w temacie na starym forum. Wkrótce nastąpi przełączenie permanentne na nowy serwer. Forum zostanie wyłączone z obiegu. Operacja planowana na porę nocną po dziesiątej. . Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Znakomita wiadomość, nic tylko cieszyć się. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Zalogowałem się tam. Jest zdecydowanie lepiej - przynajmniej w moim przypadku. Ale tam jest 2 userów. Z oczywistych względów brak aktualizacji postów. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Ale tam jest 2 userów. Masz na myśli wyświetlaną ilość aktywnych użytkowników (z racji testu 2 to całkiem niezły wynik) ? bo chyba na liście użytkowników raczej nikogo tam nie brakuje Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Masz na myśli wyświetlaną ilość aktywnych użytkowników Dokładnie tak. Aktywnych - zalogowanych. Innych - zero. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Dokładnie tak. Aktywnych - zalogowanych. Innych - zero. Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli - chcesz powiedzieć, że jako aktywnych tamta wersja do testów pokazuje tylko zalogowanych bez gości ? Jeśli o to chodzi, to chyba zbieg okoliczności, że akurat nie było tam gości bo jednak ci inni też się wyświetlają, jesli są Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli - chcesz powiedzieć, że jako aktywnych tamta wersja do testów pokazuje tylko zalogowanych bez gości ? Nie. Pokazuje wszystkich. Zalogowanych, gości oraz anonimowych. Z tym nie ma żadnego problemu. Picasso prosiła o atak na ten serwer. I ten atak jest jakiś cieniutki. Odnośnik do komentarza
Sanch0 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Na obecnym hostingu czas generowania strony był zbyt długi. Za każdym razem kiedy wchodziłem na forum mimo iż trwało to do kilku sekund to jednak zdecydowanie za długo. Ciekawe jak zachowa się nowy serwer przy większym obciążeniu, w tej chwili działa bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 To przepełniał Ci się bufor, albo 0-day wywalał drzwi z kopa. LOL I zapłoną piekielnym ogniem wasze serwery, gdyż zabezpieczenia ich wątłe, a podatnośc na buffer overflowy ogromna. I zaprzestaną działania wasze routery a wasze niewiasty nosić będą pakiety w kubłach, a tam będzie płacz, zgrzytanie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 O w pół do pierwszej w nocy wyłączam forum i rozpoczynamy przerzut. Asekuracyjnie podaję zakres nieczynnego forum na godzinę. Po przełączeniu serwerów domena fixitpc.pl będzie działać (stworzone przekierowanie na nowy serwer, do czasu aż globalne serwery DNS się zaktualizują).EDIT: 15 minut nam zajęło przeniesienie. Jesteśmy na nowym serwerze. Postujcie tu z komentarzami jak samopoczucie w nowym środowisku. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 W moim przypadku zdecydowanie lepiej. Szybko, brak zacięć w nawigacji po elementach forum. BTW Nie chcę zakładać nowego tematu ale albo zawsze tak było i przez swoją ślepotę nie widziałem tego albo coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Nie chcę zakładać nowego tematu ale albo zawsze tak było i przez swoją ślepotę nie widziałem tego albo coś się zmieniło. Tak, tego wcześniej nie było. Zostały włączone informacje debug. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Po napisaniu posta -> Napisz i procest ten trwa ok. 5 sek z informacją - Zapisywanie. Ostatni post - kilka linijek tekstu. To się powtarza. Piszę ponieważ była prośba. Może tak ma być. Zaraz zedytuję ten zapis. Ten po 4 sek. Sama nawigacja po forum jest błyskawiczna. Temat dotyczy napisania nowego postu. Post edytowany zapisuje się bardzo szybko. Edytowane 6 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Hmmmm ... nic takiego nie widzę. Ktoś jeszcze? I na wszelki wypadek wyczyść pliki tymczasowe przeglądarki. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 I na wszelki wypadek wyczyść pliki tymczasowe przeglądarki. To robiłem dzisiaj rano + restart. Przy moim poście #11 z małym obrazkiem zastanawiałem się co zrobić: czekać dalej (bo to trwało długo) czy odświeżyć. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Na razie Wiesław nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć, poza "nie czekać tylko przeładować", jeśli jakaś strona za długo "myśli", bo u mnie to się nie dzieje. To się powtarza u Ciebie? PS. Mamy błąd z wyszukiwaniem po przeadresowaniu (KLIK), ale to Luuk będzie naprawiał. . Odnośnik do komentarza
Sanch0 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Forum momentami działa prawie jak po localhost Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Nie chce wprowadzać chaosu, ale po zmianie serwera nie przychodzą mi wiadomości z PW na maila. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Było zamieszanie z naszym serwerem mail (już skorygowane), sprawdź czy filtr spamu tego nie zatrzymał. Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Z tym zapisywaniem kilkusekundowym nowego posta wszystko się zgadza. Sporadycznie , ale wyczyszczenie plików tymczasowych pomaga, raz musiałem usunąć ciasteczka, co jest jednoznaczne z relogowaniem. Pomijając ten drobny szczegół forum funkcjonuje o niebo lepiej , a nowy serwer działa jak marzenie. Ładowanie błyskawiczne, choć przy przeładowywaniu w czasie wspomnianego zapisywania już kilka razy zdublowało mi wpis, ale taka przypadłość chyba powinna być usuwana z automatu po krótkiej chwili. Może się mylę? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Z tym zapisywaniem kilkusekundowym nowego posta wszystko się zgadza. Wątpię, bym tu coś zaradziła (i ja tego nie zauważyłam u siebie). Szczerze mówiąc nie widzę problemu. To tylko kilka sekund, post w bazie musi się zapisać. Może to "zasobność" posta ma coś do rzeczy. przy przeładowywaniu w czasie wspomnianego zapisywania już kilka razy zdublowało mi wpis, ale taka przypadłość chyba powinna być usuwana z automatu po krótkiej chwili. Może się mylę? A tu nie wiem o czym mówisz. Czy to oznacza, że post jest tylko "wirtualnie" widziany jako podwójny i dubel sam zanika? Nie zauważyłam na forum rzeczywistych podwójnych postów. . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Żadnych problemów nie zauważyłem, zapisywanie postów działa błyskawicznie. PS Ten powstał w niecałą sekundę. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 sprawdź czy filtr spamu tego nie zatrzymał. Sprawdzilem - nie zatrzymał. Zweryfikowałem ustawienia powiadomień o przrzychodzących wiadomościach. Wszystko w jak najlepszym porządku. Sytuacja jest taka, że jak się zaloguje to widze wiadomość, którą ktoś nadesłał. Natomiast poczta prywatna, ( thunderbirf) o tym milczy. może dla weryfikacji napiszecie coś do Belfegora? Tylko w temacie zaznaczcie że wiadomość poszła. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Wysłałam testową PW, sprawdź czy e-mail doszedł. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Też Ci wysłałem test na PW. Odpowiedz mi to sprawdzę czy ja dostaję powiadomienia. Edytowane 7 Listopada 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi