T9K Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 Witam. "Przygoda" zaczęła się się ze 3 tygodnie temu na moim laptopie (z sygnaturki), windows 7 x64) Chciałem zaktualizować sterowniki do grafiki (firepro m8900), odinstalowałem poprzednie, restart, przeczyściłem driverSweeperem, restart, zainstalowanie nowych, restart... i tuż przy zamykaniu systemu wywalił BSOD i musiałem zastosować twardy restart, potem zawsze wywalał BSODa (nieważne czy tryb normalny, awaryjny, czy też ostatnia dobra konfiguracja), kodu błędu BSOda już nie pamiętam do końca ale był związany z jakimiś plikami systemowymi "życiodajnymi" (sys, albo dll). Wtedy też wyszukałem by zastosować z płyty odzyskiwania próbować przywrócić (pierw automatyczną naprawą), naprawa się nie powiodła, potem komenda sfc /scannow z cmd, która wykryła że poprzednia naprawa została zainicjowana, ale nie zakończyła się i z sfc nic nie wyszło. Jako iż nie miałem wtedy czasu na "zabawę" to przywróciłem obraz systemu clonezillą do stanu z czerwca. ------------- Było wszystko ok do kilku dni wstecz aż pojawiły się kolejne objawy: - Zaczęło się coś dziać z dyskiem (SSD crucial m4 256GB, 2 partycje c: 50gb gdzie spoczywa system i d: -reszta na różności). Musiałem mielić go checkdiskiem, znalazł i powycinał trochę plików ale tylko na drugiej partycji powstał folder: found.000 ale zawartość była nieistotna, co poleciało z C - nie wiem... - Thunderbird przy odczytywaniu wiadomości po uprzednim ściągnięciu z serwera (Gmail - kilka kont, wszystkie na IMAPie) często się wieszał, twarde wyłączenie procesu i po ponownym uruchomieniu już odczytywał normalnie... - Firefox (na bieżąco aktualizowany) - niekiedy na stronach pojawiały się powiększone czcionki, a nawet nie wczytywało część treści... Dziś też zaliczył podobny objaw jak Thunderbird, 2 karty i nagle zwis... Dodatkowo po zabiegu z przywróceniem systemu, posypał się mi profil z FF (mam przekierowany w inną lokalizację), stworzyłem nowy i przeniosłem do nowego pliki ze starego przez menadżer profili firefoxa - Co najdziwniejsze wczoraj gdy na chwilę odszedłem od komputera i wróciłem to zastał mnie BSOD z plikiem ataport.sys. Restart i uruchomił się normalnie... ------------- Robiłem sprawdzanie dysku checkdiskiem i nic nie wykrył (c i d), crystaldyskinfo nie wykazuje żadnych objawów ubocznych, zaś ssdlife_Free pokazuje: Health: 100%, przepracowane 1198 godzin, powered on 360 times, trim supported, enabled, Firmware 010G. Wolne miejsce na jednej jak i drugiej partycji ponad 10%, Systemowa defragmentacja z harmonogramu jest Wyłączona Tryb pracy dysków w biosie ustawiony jest na AHCI. -------------- Nie wiem CO może być przyczyną i oby nie dysk, kupiony kilka miesięcy temu za 900 zł, więc na początek daję logi z OTL'a, bo możliwe że wszedł jakiś syf (ostatnio wywaliłem ask'a z IE przez dodaj/usuń programy, nie wiem skąd się wziął, jestem raczej świadomym użytkownikiem i widzę jak jakiś instalator próbuje wsadzić dodatkowo ask'i i te posobne ustrojstwa. ------------ Niestety ale z jakiegoś powodu NIE mogę wgrać logów jako załączniki, wywala błędy: Extras.Txt Nie wybrano pliku do importu OTL.Txt Nie wybrano pliku do importu więc wrzucam na wklej.org: OTL: http://wklej.org/id/861073/ Extras: http://wklej.org/id/861078/ ------------- EDIT: kolejne objawy jakie teraz zauważyłem (po skaniue OTL i zrestartowaniu systemu bo sądziłem że to sprawka OTL) - Centrum akcji zgłasza że Avast jest wyłączony, ale ten ostatni jest włączony i zgłasza że są aktualizacje bazy wirusów oraz samego programu i jak próbuje zrobić aktualizację (obojętnie czego) to wypluwa błąd: Ostatni wykryty błąd: Pakiet jest uszkodzony. Całkowity czas: 2s Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Temat przesuwam do działu Hardware: Chciałem zaktualizować sterowniki do grafiki (firepro m8900), odinstalowałem poprzednie, restart, przeczyściłem driverSweeperem, restart, zainstalowanie nowych, restart... i tuż przy zamykaniu systemu wywalił BSOD i musiałem zastosować twardy restart, potem zawsze wywalał BSODa (nieważne czy tryb normalny, awaryjny, czy też ostatnia dobra konfiguracja), kodu błędu BSOda już nie pamiętam do końca ale był związany z jakimiś plikami systemowymi "życiodajnymi" (sys, albo dll). (...) - Zaczęło się coś dziać z dyskiem (SSD crucial m4 256GB, 2 partycje c: 50gb gdzie spoczywa system i d: -reszta na różności). Musiałem mielić go checkdiskiem, znalazł i powycinał trochę plików ale tylko na drugiej partycji powstał folder: found.000 ale zawartość była nieistotna, co poleciało z C - nie wiem... Opis historii problemu sugeruje problemy ze sterownikami / hardware. W Dzienniku zdarzeń przewija się taki błąd: Error - 2012-10-20 12:47:05 | Computer Name = T9K | Source = atapi | ID = 262155Description = Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Ide\IdePort0. Podaj pełną specyfikację sprzętową oraz prześlij folder zrzutów DMP C:\Windows\Minidump (świeżo zrzucony na dysk), o ile niepusty. - Centrum akcji zgłasza że Avast jest wyłączony, ale ten ostatni jest włączony i zgłasza że są aktualizacje bazy wirusów oraz samego programu i jak próbuje zrobić aktualizację (obojętnie czego) to wypluwa błąd: Ostatni wykryty błąd: Pakiet jest uszkodzony. Całkowity czas: 2s Dane w Centrum Akcji nie zawsze spójne (KLIK), ale jeśli i aktualizacja programu zgłasza naruszony pakiet, to nasuwa się reinstalacja aplikacji. Podsuwam firmowy czyściciel pomocniczy: Avast Uninstall Utility. ostatnio wywaliłem ask'a z IE przez dodaj/usuń programy, nie wiem skąd się wziął, jestem raczej świadomym użytkownikiem i widzę jak jakiś instalator próbuje wsadzić dodatkowo ask'i i te posobne ustrojstwa. W zainstalowanym Firefox masz jeszcze śmiecia searchya.com (usuń w Dodatkach, a jeśli tam niewidzialne, przez SHIFT+DEL skasuj poniższy folder z dysku): [2012-06-06 20:39:41 | 000,000,000 | ---D | M] (searchya.com) -- d:\Users\T9\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\am Files\FirefoxPortable\profile\extensions\ffxtlbr@searchya.com Ale to nie ma znaczenia dla podnoszonych tu kontekstów. Niestety ale z jakiegoś powodu NIE mogę wgrać logów jako załączniki, wywala błędy To był błąd forum. Już nieaktualne. . Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Zacznę od końca, wczoraj późnym wieczorem (kiedy była przeprowadzka na nowy serwer więc nie dopisałem) wypluł mi kolejny BSOD: kernel data inpage error z plikiem ntfs.sys Co robiłem: Odpaliłem Thunderbirda (nic innego nie było włączone), nowa wiadomość przyszła, klikam na nią, potem na link w niej i... zamknął się, wypluwając: Oczywiście po polsku, ale żadnych informacji na temat błędu nie było (details). Ponowne odpalenie, i tym razem link zadziałał, otworzył się FF, 15sek na otwartej stronie (żadna jakaś tam podejrzana) i wspomniany BSOD... -------------------------------- Avast o dziwo się "zrobił", zaktualizował się sam siebie oraz bazę wirusów zaś centrum akcji już nie piszczy -------------------------------- searchya.com- Wywalone -------------------------------- Minidump (z dzisiaj więc powinien obejmować wczorajszy BSOD, 4 pliki) + pełna specyfikacja z HWINFO (zasilacz 240W) na speedyshare: http://www.speedysha...Zm/Minidump.zip http://www.speedysha...m/w5A5f/T9K.HTM Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Dysk SSD nalezy dokladnie konfigurowac z systemem. Nie jest to jedynie Trim i defragmentacja - http://www.purepc.pl...prace_dysku_ssd Jesli tego nie dopelniles to byc moze jest to pochodna zaniedban. Unexpected Power Loss Count - 100/1, Worst: 100 (Data = 4) Co oznacza; "Dotyczy dysków SSD. Ilość niespodziewanych zaników zasilania, gdzie zasilanie zostało utracone przed wysłaniem komendy wyłączenia dysku. Żywotność dysków twardych w odniesieniu do takich wyłączeń jest dużo mniejsza niż w przypadku normalnego zamykania systemu. W dyskach SSD istnieje ryzyko uszkodzenia wewnętrznej tabeli stanów komórek pamięci podczas nagłego braku zasilania." Co nie oznacza jeszcze dragedi. Starsze laptopy (nie ma sygnaturki i nie wiem jaki to laptop) czasami maja fochy z dyskami SSD. Sam montowalem dwa SSD - 830 do lapkow z przed trzech lat czyli z SATAII i nie bylo najmniejszych problemow. Sprawdzilbym to w ten sposob; - zdjecie partycji zewnetrzym programem i utworzenie na nowo systemowej + reszta (na PC) - instalacja czystego OS-a + sterowniki ze strony producenta szczegolnie do Chipsetu - konfiguracja z podanej strony + soft producenta SSD do oceny parametrow (jesli taki istnieje - szajsung dodaje do 830-tki fajny soft) Wiem, ze reinstalacja to jest to co polecamy tu na koncu walki z problemem, ale przy SSD idzie szybko i tak bym wlasnie zrobil chyba ze to problem tylko softu i OS-a. Post nr2 jednak wskazuje inaczej. @edit odepnij ten dysk na probe Seagate ST9250410AS @edit widze w specyfikacji Dell Precision M6600 inne podzespoly GPU niz w twojej zrobionej przez HWinfo. Mozesz opisac dlaczego nie masz dodatkowej karty i jakie inne modyfikacje tej stacji roboczej wykonywales? Jesli cos bylo mieszane. Np. AMD Radeon HD 6900M Series w sterownikach. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Wykonywałem takie zabiegi (część, posiłkowałem się inną stroną) : - indeksowanie OFF - defragmentacja OFF - Prefetch i Superfetch OFF - pagefile.sys jest ustawiony na sztywno - AHCI, Trim i buforowanie zapisu ON Hibernacji stosuję dość często, a reszty nie wykonywałem. ----------- Co do: Unexpected Power Loss Count - 100/1, Worst: 100 (Data = 4) To może problem leży w tym że jakiś czas wcześniej (zanim zaczęło się), 3 czy 4 razy go wyjmowałem i zewnętrznie podłączałem przez USB z wykorzystaniem adaptera Unitek Y-103O do innego sprzętu. -------- Co do GPU to m8900 = 6970m i tak może pokazywać przy sterowniach czy programach diagnostycznych ------- Odpinanie talerzowca to jutro zrobię (brak czasu dziś), zaś reinstall systemu to najprędzej pod koniec tygodnia wykonam . Jutro spróbuje zrobić też power cycle opisany tu: http://forums.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/Bios-is-not-recognize-crucail-m4-SSD-64GB/td-p/63835 Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 To teraz pytanie - z jakiej strony masz stery do GPU? Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Aktualne? Właściwie to nie pamiętam... pochodzą z tego obrazu czerwcowego i nie przychodzi mi do głowy skąd je wtedy instalowałem... co ciekawsze jest sam sterownik bez żadnego panelu ani niczego takiego (nawet w Programy i funkcje go nie ma), w menadżerze siedzi AMD Radeon HD 6900M Series i tam mam we właściwościach date: 2011-12-05 i wersje: 8.930.0.0. Zaś ten co się na samym początku wyłożył to był stąd: http://www.dell.com/support/drivers/us/en/04/DriverDetails/Product/precision-m6600?driverId=29KJ8&osCode=W764&fileId=2962732382 Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Fajnie, to teraz Driver Swepper + Ccliner czyli wszystkie stery i pozostalosci od GPU wywalasz (tryb awaryjny na dokladke) i probujesz tych http://support.amd.c..._dell_win7.aspx Dodatkowo dysk HDD odpinasz na czas zabawy. Dogrywasz stery chipsetu jesli nie zrobiles tego przy instalce. Ogolnie powiem - porzadek tam zrob, np. DirectX-y dogrywales dla End Usera? @edit czasem nie wywaliles sobie plikow systemowych przez przypadek Chciałem zaktualizować sterowniki do grafiki (firepro m8900), odinstalowałem poprzednie, restart, przeczyściłem driverSweeperem, restart, zainstalowanie nowych, restart... i tuż przy zamykaniu systemu wywalił BSOD jesli wczesniej wszystko smigalo to jest to wielce prawdopodobne. Mogles zaznaczyc w Driver Swepper jakis dodatkowy soft do usuniecia i po ptakach. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Od końca: No właśnie nie wiem... ale to już przeszłość. ------------- Teraz: -Wyjąłem ten drugi dysk, całkowite usunięcie urządzenia + sterowniki z menadżera + przeczyszczenie driversweeperem + ccleaner (za każdym razem restart, wszystko w awaryjnym) - Zainstalowałem te z linku już w trybie normalnym bez problemu (w awaryjnym nie wykrywał grafiki). Chipset jest wgrany, dx sprawdziłem, jest najnowszy. Dodatkowo w awaryjnym przeleciałem sfc /verifyonly - nie wykrył niczego Teraz pozostaje chyba tylko czekać... na razie bez tego drugiego dysku pracuje bo aktualnie do szczęścia nie jest mi potrzebny... Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Oho! Dziś włączenie komputerka (przed chwilą), thunderbird, odczytanie nowej wiadomości i zonk - znikło AERO, połączenie sieciowe "zgasło" (ikonka przekreślona) i wypluło to: Oczywiście po "Anuluj" nic się nie stało jeśli chodziło o debugowanie... tylko AERO się po chwili przywróciło, tylko Control Panel się wyłączył (znikła ikonka z traya). Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Nie mam grafiki ATI i nigdy nie mialem. Poczekaj na kogos kto uzywa w/w. Na szybko mozesz w sieci znalesc info o problemach z CCC np. http://www.youtube.com/watch?v=b2glSL20qIQ http://forum.pclab.p...%C5%BCa-system/ Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Problem z dyskiem rozwiązany - pomogło całkowite usuniecie wszystkich partycji, założenie jednej i jej format (pełny, nie szybki) wg. rad z forum cruciala: http://forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/Crucial-m4-problems-BSOD-s-Hard-Freezes-BAD-sectors/td-p/115896, więc temat można zakończyć. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Co Ty nie powiesz , pomoglo? - to przeczytaj post nr4. Tak czy siak nauka nie idzie w las - nawet z opoznieniem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi