mirekk999 Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Witam, Mój komputer został zablokowany.Po podłączeniu do internetu pojawia sie komunikat Polska Polcja Cyberprzestępczość Departament i konieczności zapłaty 200zł. Po restarcie systemu i odłączeniu internetu wszystko działa poprawnie. Jak się pozbyć wirusa? System Windows Professional SP3 x86 Proszę o pomoc. Results of screen317's Security Check version 0.99.54 Windows XP Service Pack 3 x86 Internet Explorer 8 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` Windows Security Center service is not running! This report may not be accurate! Sophos Anti-Virus Antivirus out of date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` Java 6 Update 15 Java 6 Update 5 Java version out of Date! Adobe Flash Player 11.2.202.235 Adobe Reader 9 Adobe Reader out of Date! Mozilla Firefox 15.0.1 Firefox out of Date! ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C:: ````````````````````End of Log`````````````````````` OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\mkaras\Menu Start\Programy\Autostart\ctfmon.lnk C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\lsass.exe C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\0tbpw.pad C:\Documents and Settings\mkaras\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\promo.exe C:\Documents and Settings\mkaras\Dane aplikacji\PriceGong :OTL O16 - DPF: {E2883E8F-472F-4FB0-9522-AC9BF37916A7} "http://platformdl.adobe.com/NOS/getPlusPlus/1.6/gp.cab" (Reg Error: Key error.) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- system32\drivers\UIUSys.sys -- (UIUSys) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Blokada zniknie. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware uTorrentBar Toolbar. Otwórz Firefox i w Dodatkach odinstaluj Conduit Engine, uTorrentBar Community Toolbar. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Pomogło. Dziękuję bardzo za pomoc. Przesyłam plik otl. Nie mogłem uruchomić AdwCleaner - za niski poziom uprawnień. Uruchomiłem Jrt. Program wykonał sie prawidłowo ale nie zapisał raportu. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Nie mogłem uruchomić AdwCleaner - za niski poziom uprawnień. Uruchomiłem Jrt. Program wykonał sie prawidłowo ale nie zapisał raportu. Tak, bo konto nie jest administracyjne: Computer Name: 01MKARAS2XPLAP | User Name: mkaras | NOT logged in as Administrator. AdwCleaner i JRT wymagają uprawnień administracyjnych (czyli "Uruchom jako Administrator"). Co do JRT, to też mam wątpliwości czy w ogóle coś robił, choć na dysku są te elementy utworzone: [2012-11-10 23:40:11 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\WINDOWS\ERUNT[2012-11-10 23:39:55 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\JRT Wejdź do folderu C:\JRT i sprawdź co tam jest. . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 W katalogu C:\JRT zapisało się kilkanaście plików o rozszerzeniach .reg; .dat; .cfg; .bat Nie jestem wstanie powiedzieć co zawierają. Czy przesłać PrtSc katalogu? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Sprawdziłam ponownie, folder C:\JRT to wyekstraktowane flaki narzędzia i tam nie ma raportu. Brak loga raczej świadczy, że program nie robił tego co było w planie. Od początku: AdwCleaner zastartuj opcją kontekstową "Uruchom jako Administrator", a jeśli to zawiedzie zaloguj się na konto o uprawnieniach administracyjnych i tymczasowo przekształć konto mkaras w administracyjne, tak by z jego poziomu udało się uruchomić aplikacje na takich uprawnieniach. . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Ponownie złapałem tego samego wirusa. Czy mogę użyć ten sam skrypt OTL? Poniżej załączam nowe pliki. System Windows Professional SP3 x86 Z góry dziękuję za pomoc. Nie jestem wstanie zalogować się na konto administratora - nie mam takich uprawnień. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Nie jestem wstanie zalogować się na konto administratora - nie mam takich uprawnień. Co to konkretnie oznacza: komputer na którym jesteś tylko jednym z użytkowników i kto inny jest administratorem czy Twoje konto utraciło takie właściwości? Twoje konto nie jest administracyjnym = usuwanie limitowane tylko do sfer Twojego konta. Ponownie złapałem tego samego wirusa. Czy mogę użyć ten sam skrypt OTL? Nie. To niepowtarzane operacje, adekwatne tylko i wyłącznie do danego punktu w czasie i wyglądu systemu w raportach. Nie ma żadnych gotowców, za każdym razem analiza jest prowadzona od zera na podstawie nowych danych. I tak oto tu mamy teraz inny wariant infekcji niż poprzednio. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\mkaras\Menu Start\Programy\Autostart\runctf.lnk C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\0tbpw.pad :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Dziękuję za ponowną pomoc. W załączeniu przesyłam log OTL. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Ale ten log jest źle zrobiony... Całkowity brak skanu rejestru, tylko szukanie plików na dysku. Jeszcze raz: wszystkie opcje ustawione na Użyj filtrowania i zrób nowy log, podmień załącznik w poprzednim poście i na PW daj znać o edycji. Pliku Extras nie dawaj mi po raz kolejny. . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Podmieniłem plik OTL.txt. Wirus nadal blokuje połączenie z internetem. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Skrypt w ogóle się nie wykonał. Powtarzaj: 1. Przejdź w Tryb awaryjny Windows. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\mkaras\Menu Start\Programy\Autostart\runctf.lnk C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\0tbpw.pad :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Przejdź w Tryb normalny Windows. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). . Odnośnik do komentarza
mirekk999 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Tym razem sie chyba udało. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Infekcja usunięta. Teraz należy wykonać te kroki, ale pewnie część z tego jest awykonalna na koncie nieadministracyjnym (brak uprawnień): 1. W OTL uruchom Sprzątanie. Przez SHIFT+DEL skasuj te foldery utworzone wcześniej przez JRT: C:\JRT C:\WINDOWS\ERUNT 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj wyliczone poniżej programy: KLIK. Wg raportu obecnie są w systemie wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216015FF}" = Java 6 Update 15"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0160050}" = Java 6 Update 5"{90120000-0011-0000-0000-0000000FF1CE}" = Microsoft Office Professional Plus 2007"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A91000000001}" = Adobe Reader 9.1 - Polish"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5"Mozilla Firefox 16.0.2 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 16.0.2 (x86 pl) FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32_11_2_202_235.dll () Czyli: odinstaluj wszystkie stare Adobe + Java i zastąp najnowszymi, zaktualizuj Firefox, zainstaluj SP3 dla Office 2007. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi