goddy Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Potrzebuję pomocy w analizowaniu loga z OTL. Zostałem wezwany do pomocy przy komputerze, który został "zablokowany" przez Weelsofa. Ale widzę, że nigdy na nim nie było antywirusa i prawdopodobnie jest jeszcze siedliskiem innego wszelkiego syfu. Udalo mi się go przeskanować Dr. Cure i znalazł kilkanaście syfków, których się pozbył. Przed wrzuceniem loga chciałem też go przekanować Spybotem, jednak ten chyba gryzie się z jakimś wirusem, bo podczas skanowania wywala jakieś errory, czego finałem jest wyłączenie kompa. OTL.txt - http://wklej.org/id/858823/ extras.txt - http://wklej.org/id/858824/ Będę bardzo wdzięczy za rzut oka fachowca na ten temat. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Przed wrzuceniem loga chciałem też go przekanować Spybotem, jednak ten chyba gryzie się z jakimś wirusem, bo podczas skanowania wywala jakieś errory, czego finałem jest wyłączenie kompa. Spybot Search & Destroy to przestarzały program, nie licz na niego. Jeśli go widzę zainstalowanego na cudzym systemie, polecam deinstalację a nie skanowanie ... Notuję także, że posługiwałeś się jeszcze większym próchnem ewido anti-spyware 4.0, to wymarły skaner sprzed wielu lat (rok 2006)! Zupełnie nieprzydatny i niezdolny reagować na najnowsze zagrożenia. SRV - [2006-06-16 15:38:44 | 000,172,032 | ---- | M] (Anti-Malware Development a.s.) [Auto | Running] -- C:\Program Files\ewido anti-spyware 4.0\guard.exe -- (ewido anti-spyware 4.0 guard)DRV - [2006-06-16 15:38:54 | 000,003,968 | ---- | M] () [Kernel | System | Running] -- C:\Program Files\ewido anti-spyware 4.0\guard.sys -- (ewido anti-spyware 4.0 driver) Co my tu mamy: Weelsof, ślady podpinania zainfekowanych urządzeń USB i infekcja uruchamiana z Kosza oraz kompletnie nieaktualizowany Windows. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files RECYCLER /alldrives C:\Documents and Settings\Ania\Menu Start\Programy\Autostart\ctfmon.lnk C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\lsass.exe C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\dsgsdgdsgdsgw.pad C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Gievor C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Eboxp C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Agisot C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Omkir C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Gyryi C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Elew C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Uvteu C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Pohii C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Moda C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Dafooh C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Cupit C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Azob C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\1mfl86e8.default\searchplugins\daemon-search.xml :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Taskman"=- [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Code Store Database\Distribution Units\Microsoft XML Parser for Java] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "KernelFaultCheck"=- "WinampAgent"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :OTL FF - prefs.js..extensions.enabledAddons: DTToolbar@toolbarnet.com:1.0.7.0088 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: DTToolbar@toolbarnet.com:1.0.7.0088 O12 - Plugin for: .spop - C:\Program Files\Internet Explorer\Plugins\NPDocBox.dll File not found :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Blokada zniknie. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware DAEMON Tools Toolbar. Pozbądź się wszystkich przestarzałych skanerów (Spybot, Ewido). 3. Zrób nowe logi: OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) oraz zaległy GMER. By GMER prawidłowo się uruchomił, należy pozbyć się programów emulujących napędy i ich sterownika SPTD: DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- -- (a3bh5b12)DRV - [2009-01-06 12:34:32 | 000,717,296 | ---- | M] () [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\sptd.sys -- (sptd) Odpowiedz mi też na pytanie czy był tu używany BCrypt i czy znasz ten plik: [2012-10-31 11:09:29 | 000,000,000 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Ania\Dane aplikacji\bcrypt.html . Odnośnik do komentarza
goddy Opublikowano 1 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Niestety, nie udało mi się skanowania GMER'em do końca, ponieważ dwukrotnie komputer się wyłączył - podejrzewam, że jest przegrzewa się procesor, jednak nie miałem przy sobie pasty termoprzewodzącej, żeby zdjąć i wyczyścić radiator. Dlatego ten pecet musi cierpliwie poczekać na moją następną wizytę. Wobec tego przy następnej wizycie będę kontunuował i wtedy wkleję ponownie logi, bo podejrzewam, że przez ten okres może się coś nowego zalęgnąć. Dziękuję za dotychczasową pomoc i chylę przed Wami czoła, Landuss i Picasso, za ogrom nieocenionej pracy, jaką wkładacie w naprawianie cudzych systemów! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Niestety, nie udało mi się skanowania GMER'em do końca, ponieważ dwukrotnie komputer się wyłączył - podejrzewam, że jest przegrzewa się procesor, jednak nie miałem przy sobie pasty termoprzewodzącej, żeby zdjąć i wyczyścić radiator. Czy na pewno wykonałeś to: KLIK? . Odnośnik do komentarza
goddy Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Czy na pewno wykonałeś to: KLIK? Wstyd się przyznać, ale nie. Wykonałem jedynie standardową deinstalację windowsową, z następującym później rebootem komputera. Przy następnej wizycie wykonam tą instrukcję i wrzucę nowe logi, więc proszę o niezamykanie tematu. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez picasso 6.12.2012 - Upłynął ponad miesiąc. Temat zamykam. W razie potrzeby poproś na PW o jego otworzenie. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi