malenka Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z wirusem ucash. Nie jestem w stanie załączyć logów z OTL, bo na komputerze mam tylko 1 konto użytkownika (windows 7) i blokuje się ono od razu po zalogowaniu, dlatego nie mogę ani pobrać tego programu, ani cokolwiek w nim zrobić. Stąd też moja wielka prośba o wytłumaczenie mi co mogę krok po kroku zrobić. Za wszelką pomoc będę dozgonnie wdzięczna <3 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Przejdź w Tryb awaryjny Windows. Wypróbuj na początek Tryb awaryjny z obsługą sieci, wtedy dałoby się pobrać OTL na tym samym koncie. Jeśli ten tryb nie wejdzie, wybierz zwykły Tryb awaryjny, załóż przez Panel sterowania nowe konto i zaloguj się na nie w celu pobrania OTL (zapisz go w miejscu ogólnie dostępnym a nie w ścieżkach konta). Ale uwaga: musisz się z powrotem zalogować na chore konto, by uruchomić OTL, bo skan musi być zrobiony z poziomu zainfekowanego konta. EDIT: allsside proszę się tu nie wcinać. . Odnośnik do komentarza
malenka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 mam pobrany i zapisany OTL, czy muszę go uruchomić z tego konta, które jest zawirusowane? po zalogowaniu się na to konto jest zbyt mało czasu na włączenie OTL, bo prawie od razu wyświetla się ekran tego wirusa i już nic nie jestem w stanie zrobić... czy wystarczy że uruchomię go podczas trybu awaryjnego? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Przecież mówiłam wyraźnie: skan z OTL musi być uruchomiony z poziomu zainfekowanego konta, z innego konta nie ma sensu tego robić (inny rejestr i foldery), i należy wejść w Tryb awaryjny (wtedy blokada nie działa). Podkreślam: masz się logować na zainfekowane konto. . Odnośnik do komentarza
malenka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 ok, może to zabrzmi głupio, ale nie da się skanować... kolejny raz włączam OTL, wszystkie elementy zaznaczam tak jak w instrukcji i... nic zacina się i tyle. Odnośnik do komentarza
allsside Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Przepraszam za wtracenie sie ale jak sie zatnie to poczekaj chwilke i sie odetnie prawie zawsze tak jest Odnośnik do komentarza
malenka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 wybaczcie, ale jestem małą panikarą, program już sie "odwiesił". Załączam logi OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\Edward\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\ctfmon.lnk C:\ProgramData\lsass.exe C:\ProgramData\dsgsdgdsgdsgw.pad C:\Users\Edward\AppData\Roaming\Babylon C:\Users\Edward\AppData\Roaming\OpenCandy C:\Program Files (x86)\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Blokada zniknie. Wychodzisz z Trybu awaryjnego. 2. Odinstaluj adware: - Przez Panel sterowania odinstaluj AVG Security Toolbar, eBay, Yontoo 1.10.02. - Otwórz Firefox i w Dodatkach powtórz deinstalację Yontoo. - Otwórz Google Chrome i w Rozszerzeniach również wywal Yontoo. Ponadto w zarządzaniu wyszukiwarkami przestaw domyślną z AVG Secure Search na Google, po tym AVG Secure Search usuń z listy. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
malenka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Wykonane według instrukcji. Załączam logi AdwCleanerS1.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Zadania pomyślnie wykonane. 1. Drobna poprawka. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{D40F19B6-A690-40FD-8903-89D47D038D92}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{22A84FF6-5C14-49A3-9A90-95E6690E9FB9}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{D40F19B6-A690-40FD-8903-89D47D038D92}" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ROC_ROC_NT"=- Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > z prawokliku Scal 2. Porządki po narzędziach: w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Zaktualizuj Windows i wyliczone poniżej programy: KLIK. W logu widać brak pakietu SP1 dla Windows 7 oraz zainstalowane wersje: 64bit- Home Premium Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstation ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== 64bit: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin 64-bit [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216017FF}" = Java 6 Update 29"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A95000000001}" = Adobe Reader 9.5.1 - Polish"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6 Skrót akcji: wszystkie wystąpienia Adobe i Java odinstaluj przed nałożeniem nowych wersji. Uwaga poboczna: widzę kombinację Gadu-Gadu 7.7 (niepełnosprawne i słabo zabezpieczone) + Gadu-Gadu 10 (pamięciożerny potwór reklamodawczy). Niezbyt to poręczne. Obejrzyj sobie jak wygląda GG11 (jest nieco lepsze niż GG10) oraz alternatywne programy z obsługą sieci Gadu: WTW, AQQ, Kadu, Miranda. Opisy: KLIK. . Odnośnik do komentarza
malenka Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Baaaardzo dziękuję za pomoc i wyrozumiałość <3 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi