Wacha Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam. Dzisiaj grając na komputerze włączył mi się proces Dwn.exe zabierający 50% CPU. Jeśli wyłączę grę zabiera on 0-1%. Dodam, że Dr.Web wykrył go jako Trojan.Bacdoor (nie podjąłem żadnych akcji) Co to może być? Umieszczam logi z OTL i GMER. Pozdrawiam. Extras.TxtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... GMER.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Tak, jest to infekcja. Ów proces startuje z tego zapisu symulującego komponent Windows (sugestywny napis oraz "literówka" podrabiająca natywny proces systemowy Dwm.exe): O4 - HKLM..\Run: [WinSound] C:\Windows\Dwn.exe () Jest także plik, którego nie znam i nie wiem do czego służy: [2002-03-17 02:00:00 | 000,007,420 | ---- | C] () -- C:\Windows\UA000088.DLL Zabieramy się za usuwanie. Przy okazji wyczyszczę także pliki tymczasowe oraz nabite przez GG10 pliki o modelu ciągu C:\Users\userek\AppData\Local\Temp*.html. Sprzątanie plików Gadu nie ma charakteru permanentnego, one znów zaczną narastać. Po prostu możesz sobie je regularnie usuwać ręcznie. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Windows\Dwn.exe C:\Users\userek\AppData\Local\Temp*.html :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WinSound"=- :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij czyszczenie przez opcję Wykonaj skrypt. Będzie restart komputera, a po nim otrzymasz log z usuwania. 2. Wytwarzasz nowy zestaw logów do wglądu oraz dołączasz log powstały z usuwania OTL w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Wacha Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Zrobiłem wszystko. W załącznikach to co wyskoczyło po restarcie i nowy zestaw logów. Plik o którym mówisz był już usuwany, ale najwidoczniej wrócił. Przeskanowałem ten plik na virus total. Extras.TxtPobieranie informacji ... GMER.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ... Po restarcie.txtPobieranie informacji ... VirusTotal.txtPobieranie informacji ... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Wszystkie zadania pomyślnie wykonane. 1. W OTL wywołaj funkcję Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. PS. W kwestii tego nieszczęsnego GG10, polecam lekturę Darmowe komunikatory. Solidne alternatywy bez reklam i z pełną obsługą sieci: WTW, Miranda, ewentualnie Kadu dla Windows. Cytat Plik o którym mówisz był już usuwany, ale najwidoczniej wrócił.Przeskanowałem ten plik na virus total. Nie wiem co o tym sądzić. Jest tylko jeden skaner, który ma do pliku zastrzeżenia: SUPERAntiSpyware 4.40.0.1006 2010.09.06 Rogue.Agent/Gen-Nullo[DLL] Skoro był usuwany a wrócił, to może coś ten plik wstawia / potrzebuje go. Wykonaj monitoring za pomocą programu Process Monitor. Uruchom program i od razu zatrzymaj nagrywanie przez klik w przycisk lupki i przekreślenie go. Następnie skonfiguruj warunek na zwracanie wyników tyczących tego pliku. Z menu Filter wybierz opcję Filter i ustaw w okienku: Path is C:\Windows\UA000088.DLL then Include. Kliknij przycisk Add, filtr pojawi się na liście, następnie zatwierdź przez OK. Rozpocznij nagrywanie, poprzez odkreślenie przycisku lupki. Czekaj dopóki w pustym oknie Process Monitora nie zostaną zwrócone jakiekolwiek wyniki tyczące tego pliku. Jeśli coś się pojawi, z menu File > Save > zapisz nagrany monitoring do pliku PML, plik zzipuj i rzuć na jakiś hosting podając tu link. . Odnośnik do komentarza
Wacha Opublikowano 9 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Codziennie włączałem ten program na jakieś 8 godzin. Nic nie znalazł, ciągle jest puste okno. Co mam zrobić? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 (edytowane) Po prostu skasuj ten plik. I sprawdzaj od czasu do czasu czy nie wraca. Edytowane 12 Października 2010 przez picasso 12.10.2010 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi