Skocz do zawartości

Win32:Malware-gen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wracam do tego działu - cały czas mam też otwarty temat, który został przeniesiony do działu Windows XP KLIK,

mam tylko 10 minut - logi uzupełnię wieczorem

przez Avast-5 został znaleziony na dysku D Win 32 : Malware - gen z wysokim poziomem zagrożenia , który nie daje sie usunąć ani przenieśc do kwarantanny - jest komunikat "nie można wykonać tej operacji dla tego typu archiwów

przy czym - w nocy robiłam skanowanie przed uruchominiem i inny uzytkownik wyłączył komputer mówiąc mi , że coś zostało znalezione w katalogu na dysku D, ale nie zapisał co dokładnie .

W dzienniku skanowania był tylko napis na czerwono, że nie znaleziono zagrożenia , ale na dole ilosć zarazonych plików - 1 ,

przeskanowałam dzisiaj jeszcze raz wskazany katalog i został znaleziony Win 32 : Malware - gen ,

plikizaraone.th.jpg

win32malwaregen06092010.th.jpg

OTL

http://wklej.org/id/385655/

http://wklej.org/id/385656/

GMER wstepny

http://wklej.org/id/385658/

tylko zastanawiam się, czy nie powinnam do pełnego raportu GMER zaznaczyć jednak dodatkowo dysku D , skoro na nim jest zagrożenie ?

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

mycha69

1. Raporty są w porządku, brak oznak czynnej infekcji. "Kosmetycznie": widzę przyrosty sponsoringowe / adware. Odinstaluj Free Lunch Design Toolbar. Na dysku powstały także foldery platformy reklamodawczej OpenCandy oraz jest resztówka po Ask Toolbar:

[2010-09-05 00:10:16 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\OpenCandy

[2010-09-05 00:10:12 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Dane aplikacji\OpenCandy

[2010-09-01 22:23:21 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Dane aplikacji\AskToolbar

2. Natomiast wynik zwracany przez Avasta to może być fałszywy alarm, bo jak widzę wykrywa plik w archiwum "winxp.zip" > "bitratecalculator.zip". Nazwa sugeruje program do obliczania bitrate plików AVI. Aplikacja przypuszczalnie ma w kodzie ciąg "malware podobny" i stąd ta detekcja. Avast prawdopodobnie nie może tego usunąć, ponieważ plik jest w wielopoziomowym archiwum ZIP (ZIP zawierający kolejny ZIP). Gdyby otworzyć archiwizerem górny winxp.zip, to można z niego po prostu ręcznie skasować składnik bitratecalculator.zip lub go wyekstraktować i rzucić do porównawczego skanowania na Virus Total.

Cytat
tylko zastanawiam się, czy nie powinnam do pełnego raportu GMER zaznaczyć jednak dodatkowo dysku D , skoro na nim jest zagrożenie ?

Nie. To nie jest potrzebne i nie zmieni wyników.

Cytat
cały czas mam też otwarty temat, który został przeniesiony do działu Windows XP

W kwestii tego drugiego tematu, popatrzę na niego później. Zbierałam się do czytania, ale zawsze coś mnie rozpraszało.

.

W dniu 6.09.2010 o 08:50, picasso napisał(a):

Odinstaluj Free Lunch Design Toolbar.

odinstalowałam

Na dysku powstały także foldery platformy reklamodawczej OpenCandy oraz jest resztówka po Ask Toolbar

usunęłam te pliki "ręcznie"

Natomiast wynik zwracany przez Avasta to może być fałszywy alarm, bo jak widzę wykrywa plik w archiwum "winxp.zip" > "bitratecalculator.zip". Nazwa sugeruje program do obliczania bitrate plików AVI. Aplikacja przypuszczalnie ma w kodzie ciąg "malware podobny" i stąd ta detekcja. Avast prawdopodobnie nie może tego usunąć, ponieważ plik jest w wielopoziomowym archiwum ZIP (ZIP zawierający kolejny ZIP). Gdyby otworzyć archiwizerem górny winxp.zip, to można z niego po prostu ręcznie skasować składnik bitratecalculator.zip lub go wyekstraktować i rzucić do porównawczego skanowania na Virus Total.

rzeczywiście niepotrzebnie podniosłam alarm - miałam faktycznie takie wielopoziomowe archiwum ZIP - usunęłam całość i jest już OK.

tak na wszelki wypadek zrobiłam jeszcze ten pełny GMER

http://wklej.org/id/386044/

dziękuję za pomoc !

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...