Mysza Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 Witam, Wracam do tego działu - cały czas mam też otwarty temat, który został przeniesiony do działu Windows XP KLIK, mam tylko 10 minut - logi uzupełnię wieczorem przez Avast-5 został znaleziony na dysku D Win 32 : Malware - gen z wysokim poziomem zagrożenia , który nie daje sie usunąć ani przenieśc do kwarantanny - jest komunikat "nie można wykonać tej operacji dla tego typu archiwów przy czym - w nocy robiłam skanowanie przed uruchominiem i inny uzytkownik wyłączył komputer mówiąc mi , że coś zostało znalezione w katalogu na dysku D, ale nie zapisał co dokładnie . W dzienniku skanowania był tylko napis na czerwono, że nie znaleziono zagrożenia , ale na dole ilosć zarazonych plików - 1 , przeskanowałam dzisiaj jeszcze raz wskazany katalog i został znaleziony Win 32 : Malware - gen , OTL http://wklej.org/id/385655/ http://wklej.org/id/385656/ GMER wstepny http://wklej.org/id/385658/ tylko zastanawiam się, czy nie powinnam do pełnego raportu GMER zaznaczyć jednak dodatkowo dysku D , skoro na nim jest zagrożenie ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2010 mycha69 1. Raporty są w porządku, brak oznak czynnej infekcji. "Kosmetycznie": widzę przyrosty sponsoringowe / adware. Odinstaluj Free Lunch Design Toolbar. Na dysku powstały także foldery platformy reklamodawczej OpenCandy oraz jest resztówka po Ask Toolbar: [2010-09-05 00:10:16 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\OpenCandy[2010-09-05 00:10:12 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Dane aplikacji\OpenCandy [2010-09-01 22:23:21 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Documents and Settings\pc.XXX\Dane aplikacji\AskToolbar 2. Natomiast wynik zwracany przez Avasta to może być fałszywy alarm, bo jak widzę wykrywa plik w archiwum "winxp.zip" > "bitratecalculator.zip". Nazwa sugeruje program do obliczania bitrate plików AVI. Aplikacja przypuszczalnie ma w kodzie ciąg "malware podobny" i stąd ta detekcja. Avast prawdopodobnie nie może tego usunąć, ponieważ plik jest w wielopoziomowym archiwum ZIP (ZIP zawierający kolejny ZIP). Gdyby otworzyć archiwizerem górny winxp.zip, to można z niego po prostu ręcznie skasować składnik bitratecalculator.zip lub go wyekstraktować i rzucić do porównawczego skanowania na Virus Total. Cytat tylko zastanawiam się, czy nie powinnam do pełnego raportu GMER zaznaczyć jednak dodatkowo dysku D , skoro na nim jest zagrożenie ? Nie. To nie jest potrzebne i nie zmieni wyników. Cytat cały czas mam też otwarty temat, który został przeniesiony do działu Windows XP W kwestii tego drugiego tematu, popatrzę na niego później. Zbierałam się do czytania, ale zawsze coś mnie rozpraszało. . Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 7 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 W dniu 6.09.2010 o 08:50, picasso napisał(a): Odinstaluj Free Lunch Design Toolbar. odinstalowałam W dniu 6.09.2010 o 08:50, picasso napisał(a): Na dysku powstały także foldery platformy reklamodawczej OpenCandy oraz jest resztówka po Ask Toolbar usunęłam te pliki "ręcznie" W dniu 6.09.2010 o 08:50, picasso napisał(a): Natomiast wynik zwracany przez Avasta to może być fałszywy alarm, bo jak widzę wykrywa plik w archiwum "winxp.zip" > "bitratecalculator.zip". Nazwa sugeruje program do obliczania bitrate plików AVI. Aplikacja przypuszczalnie ma w kodzie ciąg "malware podobny" i stąd ta detekcja. Avast prawdopodobnie nie może tego usunąć, ponieważ plik jest w wielopoziomowym archiwum ZIP (ZIP zawierający kolejny ZIP). Gdyby otworzyć archiwizerem górny winxp.zip, to można z niego po prostu ręcznie skasować składnik bitratecalculator.zip lub go wyekstraktować i rzucić do porównawczego skanowania na Virus Total. rzeczywiście niepotrzebnie podniosłam alarm - miałam faktycznie takie wielopoziomowe archiwum ZIP - usunęłam całość i jest już OK. tak na wszelki wypadek zrobiłam jeszcze ten pełny GMER http://wklej.org/id/386044/ dziękuję za pomoc ! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Cytat tak na wszelki wypadek zrobiłam jeszcze ten pełny GMER Twój log z GMER jest w porządku. Nie mamy się czym zajmować w zakresie "infekcji". Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 8 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2010 Dziękuję, to ten temat można zamknąć Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi