DocHouse Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Przy włączaniu systemu pojawia mi się okienko o treści(przepisuje bo nie mogę wrzucić screena ;/) 16-bitowy podsystem MS-DOS C:\Windows\system32\msupdte.exe NTVDM CPU: napotkano niedozwoloną instrukcję. CS:0f98 IP:02f5 OP: 63 75 6d 65 6e wybierz przycisk Zamknij aby zakończyć działanie aplikacji. Jakieś pomysły jak tego się pozbyć??? Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Najpierw zmień tytuł posta na bardziej sugerujący problem. Potem pochwal się tym: http://forum.pcformat.pl/16-bitowy-podsystem-MS-DOS--189461-t Następnie wykonaj zalecane logi. Na koniec gratuluję "podmontowania" bonusa. Fakt w dzisiejszych czasach infekcje typu pendrive - to nic nowego. Plik wykonywalny, domniemanego winowajcę, widzisz w rzeczonym komunikacie. Wstaw logi OTL będzie więcej wiadomo i uważaj na "pendraka", bo możesz roznieść to dziadostwo dalej. Odnośnik do komentarza
DocHouse Opublikowano 22 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 LOG z mojego kompa. Proszę o dalszą radę ; ) z góry dziękuję ; ) podłączyłem jeszcze dysk przenośny, który wcześniej miałem podłączony bo tak jak radziłeś być może również został zainfekowany. ps jeśli wykonałem przywracanie systemu i okienko z tą wiadomością się nie pojawia tzn. że robak mógł zostać usunięty? z góry dzięki za pomoc i za dobre rady czekam z niecierpliwością na odpowiedź ; ) Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc!!; ) log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 DocHouse, zasady działu: KLIK. Obowiązkowe logi to OTL + GMER. Czekam. PS. Narzędzie Flash DisInfector jest archaiczne i nie aktualizowane od kilku lat. Pod kątem zabezpieczeń zastępują je inne rozwiązania (KLIK). . Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 DocHouse zaginął w akcji, na drugim froncie przenieśli podpięty post. http://forum.pcformat.pl/16-bitowy-podsystem-MS-DOS--406376-t?highlight=16-bitowy+podsystem+MS-DOS Na fixitpc jest pełen profesjonalizm, ale kto nie chce ten już ma. Odnośnik do komentarza
DocHouse Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Tak zaginąłem w akcji, ponieważ wczoraj wasza stronka została bloknięta a potrzebowałem to na już. Poszedłem tam, żeby dowiedzieć się, że mi nie pomogą... Mogę wrócić do was jak syn marnotrawny i zamieścić logi? Bo nie daje sobie z tym rady... Logi zamieszczam w załącznikach, jeśli zlitujecie się nade mną i jednak pomożecie... (prosze, prosze, prosze) mbam-log-2012-10-23 (14-04-46)1.txt mbam-log-2012-10-23 (11-39-17)2.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Wyniki MBAM: nie ruszaj antiwpa.dll (pomijając już fakt piracenia, po usunięciu aktywatora nie zalogujesz się ponownie do Windows), Trojan.Agent w FixUVC.exe od kamery wygląda na fałszywy alarm, reszta jak najbardziej do usunięcia. Logi z OTL + GMER nadal aktualne, bo RSIT to jest sprawdzanie na pół gwizdka (nie ma skanu pod kątem infekcji ukrytych). . Odnośnik do komentarza
DocHouse Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Zamieszczam Pliki, które chciałaś. Czekam na dalszą instrukcję a tak na marginesie, przypominam, że jestem w tym zielony. Pozdrawiam i jeszcze raz z góry dzięki za pomoc. gmer.txt Extras(1).Txt OTL(1).Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Czy po usuwaniu w MBAM ustąpił tytułowy błąd "16-bitowy podsystem ..."? W dostarczonych tu raportach nie widać czynnych wpisów infekcji, ale i tak mamy tu jeszcze robić, gdyż należy usunąć adware oraz wpisy zdefektowane, a także zająć się archaizmami narażającymi bezpieczeństwo systemu. 1. Odinstaluj adware DealPly w Google Chrome w Rozszerzeniach oraz w Dodaj / Usuń programy. Poza tym od razu pozbądź się prehistorycznego Skaner on-line mks_vir oraz wszystkich Adobe i Java, których wykaz w systemie obszerny, a także zaktualizuj Foxit Reader. ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217007FF}" = Java 7 Update 7"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216013FF}" = Java 6 Update 29"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0160040}" = Java 6 Update 4"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4)"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin"Foxit Reader" = Foxit Reader Pomijając zabezpieczenia zasadnicze, ma to też znaczenie pod kątem punktu 2: 2. Firefox zabrudzony adware, a na dodatek w archaicznej wersji Mozilla Firefox 3.6.12, która charakteryzuje się brakiem zabezpieczeń i wsparcia. Zrób kopię zapasową zakładek i haseł przez MozBackup (nie kopiuj innych składników). Następnie odinstaluj Firefox. Resztę danych po Firefox wyczyści mój skrypt w punkcie 3: 3. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\user.js C:\Documents and Settings\Ola\Dane aplikacji\Babylon C:\Documents and Settings\Ola\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Babylon C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Babylon C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\BabylonUpdater C:\Program Files\Mozilla Firefox C:\Documents and Settings\Ola\Dane aplikacji\Mozilla netsh firewall reset /C :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Mozilla] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\MozillaPlugins] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mozilla] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\mozilla.org] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins] :OTL IE - HKCU\..\URLSearchHook: {A3BC75A2-1F87-4686-AA43-5347D756017C} - No CLSID value found O2 - BHO: (IEPluginBHO Class) - {F5CC7F02-6F4E-4462-B5B1-394A57FD3E0D} - C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Gadu-Gadu 10\_userdata\ggbho.2.dll File not found O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - No CLSID value found. O4 - HKLM..\Run: [AnySend Updater] C:\Program Files\AnySend\AnySendUpdater.exe File not found O4 - HKLM..\Run: [TaskTray] File not found O4 - HKCU..\Run: [] File not found O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} "http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab" (MksSkanerOnline Class) O16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} "http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_29-windows-i586.cab" (Reg Error: Value error.) O16 - DPF: {8FFBE65D-2C9C-4669-84BD-5829DC0B603C} "http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/polarbear/ultrashim.cab" (Reg Error: Key error.) O16 - DPF: {CAFEEFAC-0016-0000-0004-ABCDEFFEDCBA} "http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_04-windows-i586.cab" (Reg Error: Key error.) O20 - Winlogon\Notify\WgaLogon: DllName - (Reg Error: Value error.) - Reg Error: Value error. File not found DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys -- (hwdatacard) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 4. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 5. Zainstaluj najnowszą wersję Mozilla Firefox 16.0.1. Zaimportuj kopię zrobioną przez MozBackup. Zainstaluj zgodniez potrzebą najnowszy Adobe Flash i Java. 6. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
DocHouse Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Zamieszczam potrzebne pliki. Problem zniknął okienko już się nie pojawia.Tylko tak jakby komputer trochę wolniej chodził???? System włącza mi się jakieś 5 min. Na początku strasznie muli aż do momentu, w którym załapie. Sprawdzałem w menadżerze zadań i ten proces zajmuje ponad 50 kb-(Microsoft Corporation) -- C:\WINDOWS\explorer.exe Nie mam pojęcia w czym tkwi problem jakieś pomysły???? A i jeszcze jedno. Gdy np. chce wrzucić załącznik przez pocztę. To gdy pojawia mi się okno, w której wyświetlają mi się załączniki, niektóre nazwy załącznik są kolorem niebieskim. Nie ma na to reguły, pliki w pdf, czy też notatniku lub normalne programy. Nie, które mają nazwę na niebiesko a niektóre normalne czarną- mam nadzieję, że to zrozumiale napisałem ; ) pozdrawiam i proszę o pomoc AdwCleanerS1.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Widzę, że nowego Firefoxa nie zainstalowałeś. Całkowicie rezygnujesz z tej przeglądarki? Zadania pomyślnie wykonane. Kończąc sprawy czyszczenia: 1. Porządki po narzędziach: w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Do aktualizacji masz jeszcze: Internet Explorer, Silverlight, OpenOffice.org oraz kodeki (bardzo stare). Tylko tak jakby komputer trochę wolniej chodził????System włącza mi się jakieś 5 min. Na początku strasznie muli aż do momentu, w którym załapie. Pokaż mi Dzienniki zdarzeń. Start > Uruchom > eventvwr.msc, z prawokliku na gałązki SYSTEM + Aplikacje zapisz je do nowych plików EVT, oba pliki spakuj do ZIP i shostuj gdzieś podając tu link. Sprawdzałem w menadżerze zadań i ten proces zajmuje ponad 50 kb-(Microsoft Corporation) -- C:\WINDOWS\explorer.exe Jeśli jest jakiś problem z explorer.exe, w pierwszej kolejności wywal archaiczny K-Lite Mega Codec Pack 4.3.1, ma zbyt dużo związków z powłoką. A i jeszcze jedno. Gdy np. chce wrzucić załącznik przez pocztę. To gdy pojawia mi się okno, w której wyświetlają mi się załączniki, niektóre nazwy załącznik są kolorem niebieskim. Nie ma na to reguły, pliki w pdf, czy też notatniku lub normalne programy. Nie, które mają nazwę na niebiesko a niektóre normalne czarną- mam nadzieję, że to zrozumiale napisałem ; ) pozdrawiam i proszę o pomoc Co rozumiesz przez "załączniki"? - Jeśli okno eksploratora Windows z wglądem do plików na dysku, to niebieskie pliki to pliki skompresowane (czarne wręcz przeciwnie). Chodzi o kompresję systemową NTFS a nie kompresję znaną z RAR / ZIP. Wyjaśnienia w tym moim artykule: KLIK (ustęp "Kompresja NTFS"). - Jeśli nie o to chodzi, to pokaż obrazek z tym zjawiskiem. . Edytowane 28 Listopada 2012 przez picasso 28.11.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi