avertos Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Witam Od pewnego czasu mam nowego laptopa: Toshiba Satellite P750-11N i laduje sie on strasznie dlugo, usunalem niektore programy i uslugi w msconfig ale nadal to samo. W dodatku nie wiem po co mam tutaj mnostwo narzedzi od toshibi zainstalowanych. Dla porownania sprawdzalem czy tak samo dlugo sie uruchamia laptop HP mojego znajomego, bo on akurat tez musial kupic laptopa. Jego uruchamia sie 3 razy szybciej. Mysle ze problemem moze byc ekran ladowania z napisem "Toshiba innovation". Przy bootowaniu systemu mam taki ekran ladowania z tym napisem o kolorach czarno czerwonych. Najlepsze ze wmsconfig jak sprawdzam to mam tylko bootowanie jako system 7, czy jest to mozliwe ze dali mi system wraz z tym ekranem ladowania? i przez to tak wolno mi chodzi? Jest jakis sposob by to usunac? Nie mam plytki oryginalnej do win 7. Lecz jest naklejka z tylu laptopa, windows 7 home premium OA i kod do systemu. Chcialbym to zrobic raczej bez reinstalowania systemu. Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Mysle ze problemem moze byc ekran ladowania z napisem "Toshiba innovation". zrób fotke tego ekranu. Cz pojawia się zaraz po uruchomieniu lapka? Bo jeśli tak, to jest to najprawdopodobniej firmowy ekran biosu i można go wyłączyć w biosie. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 cos takiego tak od razu po wlaczeniu, gdzie to wylaczyc w biosie i ogolnie jak przyspieszyc wlaczanie systemu? da sie jakimis programami? i czy to oplacalne? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 gdzie to wylaczyc w biosie i ogolnie jak przyspieszyc wlaczanie systemu? poszukaj w instukcji obsługi, jak wejść do biosu. W Asusie klawisz F2. potem szukasz funkcj bios logon screen lub podobnie brzmiącej. Ustawiasz na disabled, zatwierdzasz zmiany F10 i tyle. wstaw logi z OTL, przynajmniej zobaczymy co jest w systemie https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Faktycznie, ekran biosu to jedno, ale co jeszcze Toshiba dodała do instalacji nie wiemy, a na pewno coś się znajdzie. Log byłby pomocny. Tak na marginesie, niezłą fotkę sobie zrobiłeś Panie avertos'ie w odbiciu matrycy. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 (edytowane) wklejam logi z otl OTL.Txt Extras.Txt Edytowane 20 Października 2012 przez picasso Nie pisz bezużytecznych postów o treści "??" / nie podbijaj tematu. Usuwam. Czekaj cierpliwie na odpowiedź. Gdy ktoś będzie miał coś do powiedzenia, to się wypowie. //picasso Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Odinstaluj O4 - HKU\.DEFAULT..\Run: [TOPI.EXE] C:\Program Files (x86)\TOSHIBA\TOSHIBA Online Product Information\topi.exe (TOSHIBA) zrób restart i zobaczymy jak system startuje Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 A jak to odinstalowac? te 2 pliki skrypt z tego co wkleiles zrobic czy co Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 A jak to odinstalowac? te 2 pliki normalnie, z panelu Programow panel sterowania > programy i funkcje > znajdź na liscie Online Product Information > i dajesz odinstaluj Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 ok usuniete, ale nadal system jakos wolno sie uruchamia(nawet z wylaczanym ekranem ladowania toshiby), czy mozna cos na to poradzic? mialem gorszego kompa kiedys to uruchamial sie w 15 sek, a te laptopy jakies wolne Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 ok usuniete, ale nadal system jakos wolno sie uruchamia(nawet z wylaczanym ekranem ladowania toshiby), czy mozna cos na to poradzic? można, powoli start > polecenie uruchom > wpisz services.msc znajdź na liście usługę Nvidia updates (NVIDIA Corporation) [Auto | Running] -- C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\NVIDIA Updatus\daemonu.exe -- (nvUpdatusService) z prawokliku na usługe i przestaw tryb uruchamiania na Wylączony restart i sprawdzasz jeśli dalej wolno startuje system - odinstaluj AVG i sprawdzasz Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Ok a wiec tak, wszedlem w services i widze tam mnostwo niepotrzebnych uslug gdzie jest przypisany taki tekst ze usluga jest wlaczona i jest na tryb automatyczny ale chodzi mi o ten tekst "Opoznione uruchamianie". Pewnie chodzi o systemu a raczej na pewno, a wiec o to spis tych uslug co maja taki tekst: Intel® Management and Security Application Local Management Service Intel® Management and Security Application User Notification Service Usług systemu Windows buforowania czcionek Usługa inteligentnego transferu w tle Usługa udostępniania w sieci programu Windows Media Player Windows Search Windows Update moge je wylaczyc? albo ktore Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Ok a wiec tak, wszedlem w services i widze tam mnostwo niepotrzebnych uslug gdzie jest przypisany taki tekst ze usluga jest wlaczona i jest na tryb automatyczny ale chodzi mi o ten tekst "Opoznione uruchamianie". Pewnie chodzi o systemu a raczej na pewno, a wiec o to spis tych uslug co maja taki tekst: avertos, błądzisz. Nie sugeruj się w ogóle tą frazą, to nie ma nic wspólnego ze "spowolnieniem systemu". Jest wiele usług z takim opisem, w tym systemowe, których nie należy ruszać. "Opóźnione uruchomienie" to jest nowy Typ startowy usług w Windows 7 i Windows Vista, który powoduje że usługi te uruchamiają się ciut później niż te z normalnym typem Automatyczny. A cel tego to właśnie odwrotność tego co sugerujesz, odciążenie określonych punktów w starcie, by w tym samym punkcie czasowym nie startowało zbyt dużo obiektów walczących o zasoby. Szersze wyjaśnienia: KLIK. Dostałeś konkretną instrukcję wyłączenia zbędnej usługi aktualizatora nVidia oraz sprawdzenia AVG. . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 wylaczylem usluge nvidia ale avg przeciez nie wywale bo to moj antywirus, bez nie chce siedziec zeby nie miec wirusow reszte uslug ma byc wlaczona, dziwne chce po prostu miec szybko odpalony laptop, bo strasznie sie muli wg mnie. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 ale avg przeciez nie wywale bo to moj antywirus, bez nie chce siedziec zeby nie miec wirusow nie pekaj tylko odinstaluj - już tu nie jeden taki był. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 kto byl? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 avertos, wiemy, że to Twój antywirus i nikt nie mówi że masz pozostać na stałe bez antywirusa. AVG jest tu do sprawdzenia, bo oprogramowanie zabezpieczające to pierwszy potencjalny delikwent dla spowolnienia. Jest mnóstwo tematów na forum, w których określony antywirus (a były to różne, w tym AVG) był niestety przyczyną wolnego startu Windows. Jedyny test, który daje 100% pewności, to deinstalacja (wtedy ustają wszystkie aktywności sterowników). Jeżeli się okaże, że AVG bardzo spowalnia system, inny antywirus do wypróbowania. . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 To bede musial to przetestoac za 14 dni bo mam teraz pelna wersje avg i konczy mi sie za 14 dni jak odinstaluje to koniec, ale dam sobie glowe uciac ze bez avg tez tak sie wolno uruchamial system i to wina tych zbednych programow toshiby Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 To bede musial to przetestoac za 14 dni bo mam teraz pelna wersje avg i konczy mi sie za 14 dni jak odinstaluje to koniec za 14 dni forum zostanie zamkniete dla ciebie, wywalaj AVG bo zaczynasz denerwować Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 to brzmi jak dowod ze ludzie (czytaj ty) uzywaja pirackiego oprogranowania zabezpieczajacego ok wywale ale najpierw mi powiedz jaki inny program potem bede mogl zainstalowac, tak samo dobry jak avg internet security 2013.( bo z tego juz bede musial zrezygnowac) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Wtrącę się. Mając licencję do określonej daty niczego nie tracisz. Zawsze możesz ponownie zainstalować soft. I nie wyjeżdżaj tu z oskarżeniami bez podstawnymi. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 to brzmi jak dowod ze ludzie (czytaj ty) uzywaja pirackiego oprogranowania zabezpieczajacego noo pewa, akurat w moim przypadku strzał w płot. nie mam żadnego programu zabezpieczającego wywale ale najpierw mi powiedz jaki inny program potem bede mogl zainstalowac o tym co zainstalować w zamian - później. Jest wiele darmowych antywirusów i firewalli. Odinstaluj AVG i zdaj relacje. oczywiście ma być restart po deinstalacji. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 noo pewa, akurat w moim przypadku strzał w płot. nie mam żadnego programu zabezpieczającego czyli stad ta obojetnosc przy odinstalowywaniu antywira, ok. odinstalowalam i wlacza sie szybciej jezeli chodzi o ladowanie pulpitu, lecz ten ekran ladowania windowsa 7 te slynne logo: http://files.arnabch...Boot_Screen.png laduje sie nadal dlugo jakies 15 sek, da rade to jakos przyspieszyc? czy to juz trudniejsza sprawa z rejestrem itd. Oraz takie pytanie prywatne do Belfegora, da sie korzystac z systemu bez zadnego oprogramowania zabezpieczajacego(Bo moze skorzystam z tej opcji)? system nie lapie zadnego syfu? co w przypadku odwiedzania stron(zawirusowanych), bo pliki to zawsze sciagam bezpieczne. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 laduje sie nadal dlugo jakies 15 sek, da rade to jakos przyspieszyc? Da radę ale na komputerach (nie lapkach) i w dodatku kwantowych. Najlepiej go nie wyłączaj. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 czyli stad ta obojetnosc przy odinstalowywaniu antywira, ok.zyli stad ta obojetnosc przy odinstalowywaniu antywira, ok. to nie jest obojętność tylko standardowa procedura na tym forum. laduje sie nadal dlugo jakies 15 sek, da rade to jakos przyspieszyc? czy to juz trudniejsza sprawa z rejestrem itd. oblicz ile czasu zajmuje uruchomienie systemu do momentu zobaczenia pulpitu daj nowe logi z OTL Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi