JUNIR Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Reinstal nie pomaga, nie ma też tych procesów w menadżeru zadań, nie wiem czy to wirus ale daje loga z otl Edit: Ściągnałem instalke od opery odistalowałem swoją i gdy probóje zainstalować nową to gdy w pliku skończy sie exctracting nic sie nie dzieje Edit2:Teraz jest jeszcze gorzej ;/ Komputer działa normalnie tylko w trybie awaryjnym, nic nie moge otworzyć w normalnym trybie wszystko mi hmm sie zamyka ;/ to musi być jakiś wirus, pojawiły mi sie też foldery na dyskach o nazwie "RECYCLER" i "System Volume Information" nie moge ich usunąc ;/ OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Infekcja tutaj jest ale drobne sprostowanie do twojej wypowiedzi na początek: to musi być jakiś wirus, pojawiły mi sie też foldery na dyskach o nazwie "RECYCLER" i "System Volume Information" nie moge ich usunąc ;/ Nie próbuj tego ruszać - obiekty systemowe. Pierwszy to folder Kosza a drugi Przywracania systemu. I one zawsze były są i będą na dysku tylko OTL przestawił ci opcje widoku dlatego ujrzałeś te obiekty, które domyślnie są ukryte. Opcje widoku można ponownie zmienić w panelu sterowania. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :OTL DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Unknown] -- C:\ComboFix\catchme.sys -- (catchme) O4 - HKU\S-1-5-21-854245398-492894223-1801674531-1003..\Run: [{B5FB265A-97B1-AD41-7F86-83227E29A030}] C:\Documents and Settings\walczak\Dane aplikacji\Onco\tauhf.exe (It) :Files C:\Documents and Settings\walczak\Dane aplikacji\Onco :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. Uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowy log z OTL (bez extras) Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Oto nowy log z OTL, dzieki ponownie Hmm opera dalej mi nie działa OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Infekcja zdjęta. Usuń z dysku tylko te obiekty jeszcze: C:\Documents and Settings\walczak\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\extensions\{687578b9-7132-4a7a-80e4-30ee31099e03} C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\Search the web.src Oraz w Chrome ustaw domyślną wyszukiwarkę na Google usuwając obecną tam Babylon. Również stronę startową ustaw na pustą. Użyj też Sprzątanie w OTL standardowo. Hmm opera dalej mi nie działa A jak z innymi przeglądarkami? Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 działa firefox i exploer, w dodatku jak próboje zaintalować chrome to nie moge, jakby sie sam wyłaczał jest "extracting" do połowy i sie wyłacza, próbowałem odisntalować opere - ten sam problem okienke z odistaluj sie wyłaczało, musiałem zrobić to na szybkość zanim zniknie i udało mi sie zainstalować starą wersje opery 9,25 ale też sie nie otwiera a 12.02 nie moge wogóle zaistalować - ta sama sytuacja co przy chrome. Utworzyłem sobie nowego uzytkownika i tam wszystko działa Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Spróbuj przed instalacją Chrome usunąć te pozostałe foldery po tej przeglądarce: C:\Program Files\Google\Chrome C:\Documents and Settings\walczak\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome To samo z Operą C:\Documents and Settings\walczak\Dane aplikacji\Opera Innego pomysłu nie mam. Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 20 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 Nic to niestety nie dało ;/ Zauważyłem za to że pojawiły sie jakieś pliki w folderze C:\Program Files o nazwie GUT1C.tmp jest ich 42 i jeszcze są foldery o podobnej nazwie w których są pliki z GoogleCrashHandler64 GoogleUpdate etc folderów jest 45 Oo usunąć je ? Usunąłem je wszystkie i tak nic to nie dalo ;p Chyba jestem skazany na firefoxa...Jak przerzucić ustawienia ulubione wszystko co sie da z opery do firefoxa - nie mogac otworzyć opery(w sumie moge na innym koncie i w trybie awaryjnym) Ostatecznie zrobie format...w sumie nie robiłem go kilka dobrych lat więc chyba nadszedł czas Edit: Sorry myslałem że sie złączy z poprzednim postem Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 1. W ostatnim logu nadal były zabrudzone preferencje Google (adware Conduit) oraz ten wpis po infekcji (tylko już pusty): O4 - HKU\S-1-5-21-854245398-492894223-1801674531-1003..\Run: [{B5FB265A-97B1-AD41-7F86-83227E29A030}] "C:\Documents and Settings\walczak\Dane aplikacji\Onco\tauhf.exe" File not found Na razie to zostawiam (a część z Google nieaktualna, jeśli wywaliłeś katalog profilu): 2. Przeskanuj system za pomocą Malwarebytes Anti-Malware. Przedstaw raport, jeśli coś wykryje. 3. Nie został tu sprawdzony obowiązkowy GMER. Proszę go dostarczyć. Przed uruchomieniem należy odinstalować Alcohol + DAEMON Tools oraz ich sterownik SPTD: KLIK. 4. Rysuje się problem z bad sektorami dysku. W Dzienniku zdarzeń są następujące zgłoszenia: Error - 2012-10-19 12:50:22 | Computer Name = NETIA | Source = Disk | ID = 262151Description = W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok. To już zagadnienie do działu Hardware. Zgłoś się tam z wynikami MHDD (skan + SMART). Utworzyłem sobie nowego uzytkownika i tam wszystko działa To jaka przeszkoda, by działać na nowym koncie a stare usunąć? . Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Nie ma żadnych przeszkód, korzystam z nowego konta, starego jednak nie usunąłem mając nadzieje na rozwinięcie tematu Troche jest roboty z tym gmerem(dla takiego "znafcy" jak ja ) ale na szczescie wszystko sie udało, dołaczam logi, dzieki za odświeżenie tematu i wszystkie porady do których sie oczywiście zastosuje. Hmm a w sprawie tego sterownika usuniętego to czy musze go potem skąds ściągnąć czy on sie zaintaluje autopmatycznie z deamonem ? MaM wykrył 2 pliki których nie usunąłem, poczekam na twoje instrukcje Dobra jednak je usunąłem bo w sumie czemu nie ;p gmer-log.txt.txt mbam-log-2012-10-24 (19-48-01).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Log z GMER nie przedstawia niż podejrzanego. Natomiast MBAM wykrył trojana w starcie (tego wpisu nie widać w podanych tu logach z OTL). Usuń czym prędzej te wyniki, zresetuj system i podaj czy nastąpiła poprawa w pracy przeglądarek. Zrób też świeży log z OTL z opcji Skanuj (bez Extras). Hmm a w sprawie tego sterownika usuniętego to czy musze go potem skąds ściągnąć czy on sie zaintaluje autopmatycznie z deamonem ? Sterownik ten instalują automatycznie programy Alcohol i DAEMON Tools, a na życzenie można go sobie samodzielnie wprowadzić stosując SPTDinst (ma przecież również opcję instalacji). Jeżeli programy Alcohol / DAEMON były w systemie, nie odinstalowałeś ich ale usunąłeś SPTD, to on się sam nie uzupełni i należy użyć SPTDinst. Jeżeli natomiast wszystko razem zostało usunięte, to wystarczy tylko ponownie zainstalować dany program. . Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 25 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Już wszystko działa jak należy, dziękuje bardzo zamieszczam log z otl OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 1. Załaduj poprawkę na uszkodzone wyszukiwarki Internet Explorer (naruszył je AdwCleaner). Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] "SuggestionsURLFallback"="http://api.bing.com/qsml.aspx?query={searchTerms}&maxwidth={ie:maxWidth}&rowheight={ie:rowHeight}§ionHeight={ie:sectionHeight}&FORM=IE8SSC&market={language}" "FaviconURLFallback"="http://www.bing.com/favicon.ico" "URL"="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC" "FaviconPath"="C:\\Documents and Settings\\walczak\\Ustawienia lokalne\\Dane aplikacji\\Microsoft\\Internet Explorer\\Services\\search_{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}.ico" "DisplayName"="Bing" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] @="Live Search" "DisplayName"="@ieframe.dll,-12512" "URL"="http://search.live.com/results.aspx?q={searchTerms}&src={referrer:source?}" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj wyliczone poniżej aplikacje: KLIK. Log pokazuje, że masz zainstalowane wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java 6 Update 31"{5BA16F95-7015-48C1-BBDB-5CBE00D0CE7E}" = OpenOffice.org 2.4"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4)"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE) ----> sprawdź wersję"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox/Opera) ----> już wygląda na najnowszą"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Microsoft SQL Server 2005" = Microsoft SQL Server 2005 FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@Microsoft.com/NpCtrl,version=1.0: C:\Program Files\Microsoft Silverlight\4.0.60129.0\npctrl.dll ( Microsoft Corporation)CHR - plugin: Silverlight Plug-In (Enabled) = C:\Program Files\Microsoft Silverlight\4.0.60129.0\npctrl.dll + Service Pack dla Microsoft SQL Server 2005: KB913089 PS. Uwaga poboczna na temat Gadu-Gadu 10. Oglądnij mniej zasobożerne aplikacje z obsługą sieci Gadu: WTW, Kadu, Miranda, AQQ. Opisy: KLIK. . Odnośnik do komentarza
JUNIR Opublikowano 26 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 OKi wszystko zrobiłem =) dzieki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi