tada44 Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Poskanowaniu MBM pokazał się-broken.opencommand.Usuwa go przechodzi do kwarantanty i po ponownym uruchomieniu jest od nowa .ESET NOD32 go nie widzi .Czy jest jakiś sposób aby to usunąć? Proszę o pomoc. system wINDOWS 7 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 tada44, zasady działu KLIK. Brak obowiązkowych raportów. Poskanowaniu MBM pokazał się-broken.opencommand.Usuwa go przechodzi do kwarantanty i po ponownym uruchomieniu jest od nowa .ESET NOD32 go nie widzi Nie podałeś jak wygląda ten wynik, proszę przekleić ze skanera pełną formułę wskazującą ścieżki. Ogólnie Broken.OpenCommand to nie jest infekcja w rozumieniu dosłownym tylko oznaczenie programu, że określone skojarzenie rozszerzenia w rejestrze jest skonfigurowane inaczej niż domyślnie. Nie podałeś pełnego wyniku, to na razie nie mogę ocenić o jakie rozszerzenie chodzi (SCR / TXT / EXE ... ) i czy MBAM czepia się słusznie. . Odnośnik do komentarza
tada44 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Przepraszam nie doczytałem w tej chwili wykonałem skan MBM i taki jest log Typ skanowania: Szybkie skanowanie Zaznaczone opcje skanowania: Pamięć | Rozruch | Rejestr | System plików | Heurystyka/Dodatkowe | Heuristyka/Shuriken | PUP | PUM Odznaczone opcje skanowania: P2P Przeskanowano obiektów: 212084 Upłynęło: 4 minut(y), 45 sekund(y) Wykrytych procesów w pamięci: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) Wykrytych modułów w pamięci: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) Wykrytych kluczy rejestru: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) Wykrytych wartości rejestru: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) Wykryte wpisy rejestru systemowego: 5 HKCR\batfile\shell\open\command| (Broken.OpenCommand) -> Złe: () Dobre: ("%1" %*) -> Nie wykonano akcji. HKCR\comfile\shell\open\command| (Broken.OpenCommand) -> Złe: () Dobre: ("%1" %*) -> Nie wykonano akcji. HKCR\piffile\shell\open\command| (Broken.OpenCommand) -> Złe: () Dobre: ("%1" %*) -> Nie wykonano akcji. HKCR\scrfile\shell\open\command| (Broken.OpenCommand) -> Złe: () Dobre: ("%1" /S) -> Nie wykonano akcji. HKCR\regfile\shell\open\command| (Broken.OpenCommand) -> Złe: () Dobre: (regedit.exe "%1") -> Nie wykonano akcji. wykrytych folderów: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) Wykrytych plików: 0 (Nie znaleziono zagrożeń) A tu dołączam log OTL OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Do uzupełniania wypowiedzi, gdy nikt jeszcze nie odpisał, służy opcja Edytuj, zamiast post pod postem. Sklejam. To nie jest pełny log z OTL, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). Uzupełnij ten log w swoim powyższym poście. Skan MBAM pokazuje, że komendy otwierające pliki BAT, COM, PIF, SCR i REG są puste. Nie widać tu oznak infekcji, ale nie powinno to być puste lecz skierowane na konkretną komendę. Nie wiadomo dlaczego MBAM ma trudności z edycją, może brak uprawnień do tych kluczy. Wstępnie spróbuj to naprawić przez bezpośredni import do rejestru. 1. Zdeaktywuj ESET na czas operacji. Odinstaluj Spy Emergency. 2. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_CLASSES_ROOT\batfile\shell\open\command] @="\"%1\" %*" [HKEY_CLASSES_ROOT\comfile\shell\open\command] @="\"%1\" %*" [HKEY_CLASSES_ROOT\piffile\shell\open\command] @="\"%1\" %*" [HKEY_CLASSES_ROOT\regfile\shell\open\command] @="regedit.exe \"%1\"" [HKEY_CLASSES_ROOT\scrfile\shell\open\command] @="\"%1\" /S" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG Start > w polu szukania wpisz regedit > z prawokliku Uruchom jako Administrator. W regedit z menu Plik > Importuj > wskaż FIX.REG. 3. Zresetuj system i sprawdź czy MBAM nadal się czepia tych wpisów. . Odnośnik do komentarza
tada44 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Tak wykonałem jak zaproponowałeś, dołączyłem log z OTL Extras, przeskanowałem MBAM i jest czysto. Wielkie Dzięki za pomoc Twoja wiedza jest Wielka. Jeszcze raz dzięki Ps. Czy te logi po usuwać??? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Apropos "zaproponowałeś" = jestem kobietą. To nie jest log OTL Extras, usuwam go, to replika pliku głównego. Zostawmy to już w spokoju. Rozszerzenia naprawione, ale wykonaj jeszcze kosmetykę: 1. Naprawa wyszukiwarek w Internet Explorer (wszystkie wyzerowane). Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] @="Bing" "URL"="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}&FORM=IE8SRC" "DisplayName"="@ieframe.dll,-12512" Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > z prawokliku na plik Scal 2. Usunięcie wpisów pustych i czyszczenie lokalizacji tymczasowych. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (AdvancedSystemCareService6) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (pccsmcfd) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (dgderdrv) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (cpuz134) IE - HKCU\..\URLSearchHook: {7473b6bd-4691-4744-a82b-7854eb3d70b6} - No CLSID value found [2012-10-11 18:32:58 | 000,003,280 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\Web Search.xml :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Gdy narzędzie ukończy pracę, zastosuj Sprzątanie, które samo skasuje OTL i jego składniki. 3. Usunięcie odpadków po BitDefender. Skorzystaj z tego narzędzia: KLIK. 4. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. . Odnośnik do komentarza
tada44 Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Przepraszam, tym bardziej jest mi miło że taka "Głowa genialna" jest kobiety. Wielkie dzięki !!!! Wszystkie prace porządkowe wykonałem a teraz "do kasy" Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi