Skocz do zawartości

Problem z blokadą Ukash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na komputerze pojawiła się blokada która informuje że naruszone zostało prawo polskie i zostanie zdjęta po oplaceniu 200 zł. poprzez googla tafiłem do Was. poczytałem troche i mam nadzieję że to co zrobiłem do tej pory było ok. Działam poprzez Tryb awaryjny systemu Windows XP 32, skanowałem antyvirusem domowym Avast i online eset, nie pomogło potem podażałem instrukcjami i mam nadzieję że dobrze je zrozumiałem. oto pliki:

będę wdzięczny za pomoc. pozdrawiam

post-8115-0-13755400-1350351014_thumb.jpg

defogger_disable.txt

Extras.Txt

GM.e.r.txt

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:Files
C:\Documents and Settings\user\Menu Start\Programy\Autostart\ctfmon.lnk
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\lsass.exe
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\0tbpw.pad
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Maleun
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Etincu
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Byukam
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Ibyldi
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Axmayx
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Dyhop
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\InstallMate
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Premium
C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\TaskMgr
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\vsh97ta7.default\searchplugins\daemon-search.xml
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\vsh97ta7.default\searchplugins\SearchOnMe.xml

:OTL
IE - HKLM\..\SearchScopes\{BB74DE59-BC4C-4172-9AC4-73315F71CFFE}: "URL" = "http://search.searchonme.com/?q={searchTerms}"
IE - HKU\S-1-5-21-4270708797-3345726391-1474532230-1008\..\SearchScopes\{AD22EBAF-0D18-4fc7-90CC-5EA0ABBE9EB8}: "URL" = "http://www.daemon-search.com/search?q={searchTerms}"
IE - HKU\S-1-5-21-4270708797-3345726391-1474532230-1008\..\SearchScopes\{BB74DE59-BC4C-4172-9AC4-73315F71CFFE}: "URL" = "http://search.searchonme.com/?q={searchTerms}"

:Reg
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List]
"C:\WINDOWS\explorer.exe"=-

:Services
catchme

:Commands
[emptytemp]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i odblokowany.

2. Odinstaluj adware:

- Po kolei w Firefox i Google Chrome w menedżerach rozszerzeń odinstaluj Codec-V. Dodatkowo w Google Chrome w zarządzaniu wyszukiwarkami przestaw domyślną z SearchOnMe na Google, po tym SearchOnMe usuń z listy.

- Przez Dodaj / Usuń programy odinstaluj DAEMON Tools Toolbar, Premiumplay Codec-C. Od razu pozbądź się też sfatygowanego Skaner on-line mks_vir.

3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania.

4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania AdwCleaner z punktu 3.

.

Zostały poprawki.

1. AdwCleaner naruszył wyszukiwarkę Bing w Internet Explorer. Aktualnie brak jakiejkolwiek. Uruchom Opcje internetowe > Programy > Zarządzaj dodatkami > w sekcji Dostawców wyszukiwania na spodzie wybierz opcję przeszukiwania galerii i doinstaluj wybraną wyszukiwarkę.

2. Zamknij Firefox. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "SearchOnMe"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "SearchOnMe"
FF - prefs.js..keyword.URL: "http://search.searchonme.com/?q="
O3 - HKU\S-1-5-21-4270708797-3345726391-1474532230-1008\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {BDAD1DAD-C946-4A17-ADC1-64B5B4FF55D0} - No CLSID value found.

:Reg
[-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
[-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach.

Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem do oceny pokaż już tylko log z wynikami usiwania. Nowy skan OTL zbędny.

.

Zadanie wykonane. Kolejna porcja czynności:

1. Porządki po narzędziach: w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie.

2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.

3. Zainstaluj Malwarebytes Anti-Malware (przy pytaniu o typ wersji wybierz darmową a nie komercyjną). Zrób pełne skanowanie. Jeżeli coś zostanie wykryte, przedstaw raport.

.

1. Wyniki MBAM: tak, wszystko do usunięcia. Te pozycje oznaczone jako PUP.Codec.PR to resztki odinstalowanego już tu śmiecia Premiumplay Codec-C. Gdy już to usuniesz, ponownie wyczyść foldery Przywracania systemu.

2. Zaktualizuj wyliczone poniżej programy: KLIK. Raport OTL przedstawia, że w systemie są zainstalowane następujące wersje:

Internet Explorer (Version = 7.0.5730.11)

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216022FF}" = Java™ 6 Update 29

"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A80000000002}" = Adobe Reader 8

"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player ActiveX (wtyczka dla IE)

"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox)

"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.7

Gadu też tu zakreśliłam, ponieważ jest to wersja niepełnosprawna. Nie obsługuje w pełni własnej sieci i jest słabo zabezpieczona (brak szyfrowanych połączeń). Poczytaj opisy alternatyw z obsługą sieci Gadu: WTW (polecany), Kadu, Miranda, AQQ. Opisy: KLIK.

.

usunąłem to co znalazł Malwere, programy zostały zaktualizowane. gg odnistalowałem (i tak nieużywane). Komputer chodzi normalnie, według mnie. Czy to już wszystkie czynności jakie muszę wykonać? Jeżeli tak to bardzo dziękuję za pomoc, jesteście tu jakimś zbawieniem dla ludków takich jak ja nieznających się na niczym jak widać. dziekuję raz jeszcze.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...