Jedrucha Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 witam, od jakiegoś czasu zauważyłam wyjątkowe spowolnione działanie mojego kompa (ma już z 6 lat). AVG nie wykrył mi wirusów, ale nie mogłam już otwierać google. Zamieniłam AVG na Avast, zmieniłam przeglądarkę oraz oczyściłam komputer za pomocą CCleaner. Niestety w dalszym ciągu pojawia się komunilat o zablokowanym adresie url google. Dodatkowo nie ładują mi się strony na peb.pl. O dziwo (jak dla mnie) problem czasami znika kiedy wchodzę na połączenie wi-fi -> napraw. Czasami odinstalowanie i zainstalowanie karty sieciowej likwiduje problem i wtedy mogę połączyć się z google. Czytałam o OTL, także ściągnęłam program i załączam logi. z góry dziękuję za pomoc Agnieszka Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Zasady działu: KLIK. Obowiązkowym logiem jest także GMER. Proszę dostarcz go. Odnośnik do komentarza
Jedrucha Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 witam, załączam obowiązkowe GMER dziękuję za wskazówki i pozdrawiam agnieszka GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Skan z GMER był potrzebny. Otóż GMER notuje rootkita Rloader: ---- Kernel code sections - GMER 1.0.15 ---- .text atapi.sys F84CE852 1 Byte [CC] {INT 3 } ---- Threads - GMER 1.0.15 ---- Thread System [4:120] 822A939FThread System [4:500] FF9DF0F4 To ten rootkit jest odpowiedzialny za dysfunkcje Google. Ponadto, w GMER widać dużą aktywność adware Browser Manager. Wszystkim się zajmiemy po kolei: 1. Uruchom Kaspersky TDSSKiller i dla wyniku Virus.Win32.Rloader.a przyznaj akcję Cure. Zresetuj system. Na dysku C powstanie log z usuwania. 2. Przez Dodaj / Usuń programy odinstaluj adware Browser Manager. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowe logi OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) + GMER. Dołącz też logi utworzone przez TDSSKiller oraz AdwCleaner. . Odnośnik do komentarza
Jedrucha Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 witam, starałam się wykonać wszystko zgodnie z Twoimi instrukcjami, pomimo że co drugi wyraz na tych stronach nie występuje w moim słownictwie i ich nawet nie rozumiem Załączam wymagane logi. Google faktycznie zaczęło mi działać. Niestety cały czas mam problem z peb.pl, wyskakuje mi komunikat: "Program internet explorer nie może otworzyć miejsca internetowego hxxp:/peb.pl. Operacja przerwana". Jak próbuję się dostać na stronę przez google, to ładuje mi stronę tylko np. w 1/3. Dla innych www nie zauwazyłam tego problemu. Dodatkowo, punktu 2 nie udało mi się wykonać. Nie ma tam tego programu. Próbowałam odnaleźć go poprzez "wyszukaj" i jedyne co mi znalazło to skrót do odinstalowania tego programu. Źródła docelowego już nie wykrył. Czy po przesłanych przeze mnie załącznikach można ocenić, że jeszcze coś mi infekuje kompa ? dziękuję za wszelką pomoc pozdrawiam Agnieszka AdwCleanerS1.txt GMER.txt OTL.Txt TDSSKiller.2.8.13.0_17.10.2012_19.30.14_log.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Infekcja pomyślnie usunięta, adware również. Zostały do korekty szczątki adware oraz czyszczenie lokalizacji tymczasowych: 1. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ROC_roc_ssl_v12"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] @="Live Search" "DisplayName"="@ieframe.dll,-12512" "URL"="http://search.live.com/results.aspx?q={searchTerms}&src={referrer:source?}" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "bProtectorDefaultScope"=- "BrowserMngrDefaultScope"=- "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}] "SuggestionsURLFallback"="http://api.bing.com/qsml.aspx?query={searchTerms}&maxwidth={ie:maxWidth}&rowheight={ie:rowHeight}§ionHeight={ie:sectionHeight}&FORM=IE8SSC&market={language}" "FaviconURLFallback"="http://www.bing.com/favicon.ico" "URL"="http://www.bing.com/search?q={searchTerms}&src=IE-SearchBox&FORM=IE8SRC" "FaviconPath"="C:\\Documents and Settings\\Administrator\\Ustawienia lokalne\\Dane aplikacji\\Microsoft\\Internet Explorer\\Services\\search_{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}.ico" "DisplayName"="Bing" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG > Uruchom ten plik 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\WINDOWS\System32\Extensions C:\WINDOWS\System32\searchplugins C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Otworzy się log z wynikami usuwania. Wystarczy, że tylko ten pokażesz. Będzie krótki = wklej wprost do posta. Dodatkowo, punktu 2 nie udało mi się wykonać. Nie ma tam tego programu. Próbowałam odnaleźć go poprzez "wyszukaj" i jedyne co mi znalazło to skrót do odinstalowania tego programu. Źródła docelowego już nie wykrył. W Twoim pierwszym OTL Extras taka pozycja była w rejestrze, czyli powinna być widzialna na liście Dodaj / Usuń programy. W jakiś sposób musiałaś już to odinstalować, gdyż AdwCleaner wykańczał już resztki tego. Niestety cały czas mam problem z peb.pl, wyskakuje mi komunikat: "Program internet explorer nie może otworzyć miejsca internetowego hxxp:/peb.pl. Operacja przerwana". Jak próbuję się dostać na stronę przez google, to ładuje mi stronę tylko np. w 1/3. Dla innych www nie zauwazyłam tego problemu. Ten efekt nie wygląda jak pochodna infekcji. 1. Powyżej w punkcie 2 czyszczę lokalizacje tymczasowe (co obejmuje i Tymczasowe pliki internetowe przeglądarki IE). Jeżeli po tym działaniu nadal będzie problem z ładowaniem tej strony w IE, to jeszcze wypróbuj resetu przeglądarki: Opcje internetowe > Zaawansowane > Resetuj. 2. Sprawdź czy stronę otwierają inne przeglądarki. Problem może być niezależny od ustawień komputera, możliwością jest tu usterka po stronie dostawcy Chello (takie adresy DNS widzę w Twoim raporcie). . Odnośnik do komentarza
Jedrucha Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 witam i bardzo dziękuję ! komputerek śmiga mi jak z przed wielu laty. Strona peb.pl nie działała w dalszym ciągu po wykonaniu czyszczenia i resetu IE (i to tylko na moim kompie), ale wystarczył powrót do poprzedniej przeglądarki i ładuje mi się ekspresowo. Jeżeli poniższe logi się zgadzają to ja kłaniam się nisko i dziękuję za pomoc pozdrawiam Agnieszka załączam OTL: All processes killed ========== FILES ========== C:\WINDOWS\System32\Extensions folder moved successfully. C:\WINDOWS\System32\searchplugins folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\TuningIndex folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\Dashboard folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\Backups folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 folder moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\AVG folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager\Wyłącz obiekty dla wszystkich użytkowników folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012\StartUp Manager folder moved successfully. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL\Program Statistics folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL folder moved successfully. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData\logs folder moved successfully. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\MFAData folder moved successfully. ========== COMMANDS ========== [EMPTYTEMP] User: Administrator ->Temp folder emptied: 115650090 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 49516920 bytes ->Java cache emptied: 593109 bytes ->Flash cache emptied: 8121318 bytes User: All Users User: Default User ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: LocalService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes User: NetworkService ->Temp folder emptied: 0 bytes ->Temporary Internet Files folder emptied: 33170 bytes %systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes %systemroot% .tmp files removed: 2352022 bytes %systemroot%\System32 .tmp files removed: 2596 bytes %systemroot%\System32\dllcache .tmp files removed: 0 bytes %systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes Windows Temp folder emptied: 613626 bytes RecycleBin emptied: 9924079 bytes Total Files Cleaned = 178,00 mb OTL by OldTimer - Version 3.2.69.0 log created on 10182012_162836 Files\Folders moved on Reboot... Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG\AWL2012 scheduled to be moved on reboot. Folder move failed. C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\AVG scheduled to be moved on reboot. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\3KNGJYUR\fastbutton[4].htm moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\3KNGJYUR\page__gopid__91379[1].htm moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\AntiPhishing\2CEDBFBC-DBA8-43AA-B1FD-CC8E6316E3E2.dat moved successfully. C:\Documents and Settings\Administrator\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\SuggestedSites.dat moved successfully. File move failed. C:\WINDOWS\temp\_avast_\Webshlock.txt scheduled to be moved on reboot. PendingFileRenameOperations files... Registry entries deleted on Reboot... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Przejdź do wykończeń tematu: 1. Porządki po narzędziach: przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\TDSSKiller_Quarantine, w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Zaktualizuj Adobe Reader, Javę i Skype: KLIK. W logu widać wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217007FF}" = Java 7 Update 7"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A80000000000}" = Adobe Reader 8 - Polish"Skype_is1" = Skype 2.5 4. Prewencyjnie zmień hasła logowania w serwisach. Strona peb.pl nie działała w dalszym ciągu po wykonaniu czyszczenia i resetu IE (i to tylko na moim kompie), ale wystarczył powrót do poprzedniej przeglądarki i ładuje mi się ekspresowo. O jakiej przeglądarce mowa? . Odnośnik do komentarza
Jedrucha Opublikowano 18 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 faktycznie, trzeba jeszcze po sobie posprzątać. wszystko wykonane. a co do przeglądarki, to wróciłam do firefoxa z czego się cieszę, bo nigdy explorera nie lubiłam pozdrawiam Agnieszka Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi