koper470 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Niestety trafiłem na to forum trochę za późno. Sam uruchomiłem program Combofix, mam nadzieję że nic nie "sknociłem". Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Załączniki: OTL.Txt Extras.Txt GMER.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Log z GMER zrobiłeś w niewłaściwych warunkach, przy czynnym sterowniku emulatora napędów wirtualnych (KLIK). Ale zostaw to już. Skoro uruchamiałeś ComboFix, to należało pokazać raport, który wtedy utworzył. W logu OTL brak oznak infekcji UKASH, ale mamy do usunięcia jeszcze śmietnisko adware. 1. Odinstaluj adware: - Otwórz Firefox i w Dodatkach odinstaluj Babylon, Complitly, DealPly, DAEMON Tools Toolbar, free-downloads.net Community Toolbar. - Otwórz Google Chrome i w Rozszerzeniach odinstaluj Complitly, DealPly, SweetIM for Facebook, SweetPacks Chrome Extension, RewardsArcade - Przez Panel sterowania odinstaluj Babylon toolbar on IE, DAEMON Tools Toolbar, Internet Explorer Toolbar 4.6 by SweetPacks, SweetIM for Messenger 3.7, Update Manager for SweetPacks 1.1. 2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania AdwCleaner oraz log utworzony wtedy przez ComboFix (nie uruchamiaj narzędzia ponownie). . Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Zrobione: OTL.Txt AdwCleanerS1.txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Log ComboFix potwierdza co tu było usuwane. ComboFix przy okazji ścinał niektóre adware (Complitly + DealPly), ale nie zrobił tego kompletnie. Już log z OTL to dowodował. AdwCleaner tu miał sporo do roboty. Wymagana drobna poprawka: 1. Zamknij Firefox (nie może być uruchomiony). Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..extensions.enabledItems: {ecdee021-0d17-467f-a1ff-c7a115230949}:3.3.3.2 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: DTToolbar@toolbarnet.com:1.1.6.0158 FF - prefs.js..extensions.enabledItems: engine@conduit.com:3.3.3.2 :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Mozilla\Firefox\Extensions] "crossriderapp498@crossrider.com"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}" [-HKEY_USERS\.DEFAULT\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Services VMC302 catchme :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany, otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Do oceny wystarczy tylko ten log z wynikami usuwania. Nowy skan OTL zbędny. . Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Wykonałem, system został zrestartowany, ale nie otworzy się log z wynikami usuwania. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Log jest na dysku w katalogu C:\_OTL. Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Mam foldery tak: C:\_OTL\MovedFiles\10162012_161450\ten folder jest pusty Jedyne co mi wyskoczyło to jakieś dziwne ikony na pulpicie, o nazwach: desktop.ini, photothumb.db. Wcześniej ich nie miałem. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Szukaj pliku tekstowego. Być powinien, jeśli skrypt został wykonany. Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Nigdzie nie widzę nowego pliku tekstowego. Czy można powtórzyć tą operację? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Skoro nie ma pliku, to mam wątpliwości czy skrypt się wykonał. Powtórz go, ale usuń z niego tę część: :Commands [emptytemp] Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 wyskoczyło coś takiego: Nowy dokument tekstowy.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Z raportu wynika, że pół na pół, coś się wtedy wykonało, a coś teraz. Kończymy: 1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę: %localappdata%\Opera\Opera\temporary_downloads\ComboFix.exe /uninstall 2. Usuń i inne narzędzia: w AdwCleaner użyj Uninstall, w OTL uruchom Sprzątanie. Odinstaluj też potwornie stary Ad-Aware SE Personal. 3. Zaktualizuj wyliczone poniżej aplikacje: KLIK. Log notuje wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A81200000003}" = Adobe Reader 8 - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX (wtyczka dla IE) ----> odinstaluj"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox/Opera) ----> już jest najnowsza"Microsoft SQL Server 2005" = Microsoft SQL Server 2005"Mozilla Firefox 14.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 14.0.1 (x86 pl) + Service Pack dla Microsoft SQL Server 2005: KB913089 PS. Widzę Gadu-Gadu 10. Sugeruję zamienić lżejszą alternatywą, do wyboru: WTW, Kadu, Miranda, AQQ. Opisy: KLIK. . Odnośnik do komentarza
koper470 Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Rozumiem, że to już koniec? Jak tak, to kłaniam się w pas i bardzo dziękuje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi