rollcage Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Witam! Mam nadzieje że pisze ten post w dobrym dziale, jeżeli nie to bardzo przepraszam i prosze o przeniesienie do odpowiedniego. System to Windows 7 HomePremium z SP1. Problem jaki z nim występuje to zniknięcie wszystkich skrótów z menu startu i paska zadań, oraz brak możliwości przypięcia czegokolwiek do tych elementów. Co ciekawe, jeżeli instaluje się jakiś program, który ma możliwość utworzenia skrótu w tych miejscach to taki skrót powstaje, lecz nie można go juz usunąć. Czytałem o różnych programach które usuwają strzałki przy skrótach, lecz na tym komputerze nie było to nigdy robione, a po kliknięciu PPM na jakiejkolwiek ikonie na pulpicie występuje opcja "przypnij do menu start" i "przypnij do paska zadań" lecz po wybraniu nic sie nie dzieje. Zauważyłem też że problem jest z przypisaniem programów domyślnych do niektórych plików (np. plików OpenOfficowych) a także jeżeli wybierze się w "opcjach folderów" by system pokazywał pliki ukryte i systemowe to komputer nie reaguje na to i dalej pliki są poukrywane. Czy ktoś się spotkał z takimi problemami? w załączniku logi z OTL'a gdyż mam podejrzenia że może to być sprawka jakiegoś robaka. Z góry dziękuje za rady. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Przecież te logi z OTL są kompletnie nieczytelne, wszystko sklejone. Pobierz je i sam zobacz co w nich się pokazuje. Proszę o ponowne zrobienie logów i podstawienie prawidłowych w pierwszym poście. Logi na teraz nie są sprawdzone, ale podejrzewam, że temat i tak wyniesie się do działu Windows 7, bo wiele objawów sugeruje coś całkiem innego niż ingerencje infekcji: Problem jaki z nim występuje to zniknięcie wszystkich skrótów z menu startu i paska zadań, oraz brak możliwości przypięcia czegokolwiek do tych elementów. Co ciekawe, jeżeli instaluje się jakiś program, który ma możliwość utworzenia skrótu w tych miejscach to taki skrót powstaje, lecz nie można go juz usunąć. Czytałem o różnych programach które usuwają strzałki przy skrótach, lecz na tym komputerze nie było to nigdy robione, a po kliknięciu PPM na jakiejkolwiek ikonie na pulpicie występuje opcja "przypnij do menu start" i "przypnij do paska zadań" lecz po wybraniu nic sie nie dzieje. Zauważyłem też że problem jest z przypisaniem programów domyślnych do niektórych plików (np. plików OpenOfficowych) a także jeżeli wybierze się w "opcjach folderów" by system pokazywał pliki ukryte i systemowe to komputer nie reaguje na to i dalej pliki są poukrywane. Podaj ogólny skan na określone powiązane miejsca. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej: :reg HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\User Shell Folders HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile Klik w Look i przedstaw wynikowy raport. . Edytowane 16 Listopada 2012 przez picasso 16.11.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi