avertos Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Tak jak w temacie Przeszukałem wszystkie strony i znalazłem żeby znaleźć plik Inkfile w rejestrze - niestety ja go nie mam nie wiem czemu Nie bede pytal czemu nie mam tego pliku bo wy pewnie tez nie bedziecie wiedzieli ale jakim innym sposobem moge usunac te strzalki pod ikonami? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeszukałem wszystkie strony i znalazłem żeby znaleźć plik Inkfile w rejestrze - niestety ja go nie mam nie wiem czemu Masz, ten klucz na pewno, tylko źle szukasz. Poszukaj LNKFILE, bo tam jest mała literka EL [HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile] Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Edycja w kluczu LNK jest błędna i ma skutki uboczne (konsekwencje to defekt w systemie przypinania Menu Start i Paska zadań). To już od systemu XP wiadome (na XP z kolei jeszcze inne skutki uboczne). 1. Prawidłowa edycja całkiem inna, czyli w kluczu Shell Icons utworzenie wartości 29 skierowanej na plik pustej ikony: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="ścieżka dostępu do pliku" Pustą ikonkę można pobrać stąd: KLIK. 2. Automatyczne tweakery, które to wykonują poprawnie to np. Koala Shortcut Arrow, Vista Shortcut Overlay Remover, Ultimate Windows Tweaker. Tweaker tworzy własny plik i kieruje na niego: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="C:\\ProgramData\\Koala\\ShortcutArrow\\blank.ico" . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Znalazłem już potężne narzędzie pod nazwą: Sunrise Seven Tyle opcji do ustawiania jeszcze w życiu nie widziałem i znalazłem tam z pośród ponad 100 do wyboru, moją małą opcje do usunięcia strzałeczki. Przy okazji jak się mają takie narzędzia, sa bezpieczne? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Wprawdzie SunriseSeven wykonuje tę edycję usuwania strzałek poprawnie: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="C:\\Program Files (x86)\\Sunrise Seven\\blank.ico,0" ... ale odradzam jego używanie pod kątem określonych funkcji. Konkretnie posiada on opcję, której być nie powinno, czyli czyszczenie FileRepository. Skorzystanie z tej opcji tworzy uszkodzenia ze skutkami w niemożności podpięcia nowych urządzeń USB + dysfunkcji Windows Update. Poszukaj na forum, duża ilość tematów, w których trzeba było naprawiać tę usterkę, a nie jest ona łatwa do korekty (musi zostać przywrócony na miejsce cały folder FileRepository z oryginalną zawartością). . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 17 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 tą opcje mam odznaczoną, więc nie bede jej po prostu uzywał. Skoro to tylko 1 rzecz taka niebezpieczna, to program i tak jest niesamowity. Ciekawe ile czasu zajelo go napisanie Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Posty wydzielone z: https://www.fixitpc.pl/topic/14676-trik-przyspieszenia-systemu-dodalem-co-sie-nagle-stalo-po-tym-wszystkim/ nie chce żeby jak plik był skrótem to bym miał pustą ikone lub jakąkolwiek inną .. po prostu chce usunąć ten mini znaczek przy ikonce. Edytowane 6 Grudnia 2012 przez picasso Doklejam posty z innego tematu. //picasso Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Co do skrótów, znaczy starzałek pod ikonami które wykonał sunrise - możesz go usunąć bo edycja tych wpisów jest w rejestrze. Odinstalowanie programu na to nie wpływa. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Dzięki wielkie już to zrobiłem, faktycznie nic się nie usuneło Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 faktycznie nic się nie usuneło Nie miało prawa. Kiedyś korzystałem z tego programu, w czasach jego raczkowania. Zrób sobie , jak wszystko ustawisz kopię rejestru np. programikiem RegBack https://www.fixitpc.pl/topic/318-rejestr-tworzenie-kopii-zapasowej/ może Ci się kiedyś bardzo przydać Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 nie chce żeby jak plik był skrótem to bym miał pustą ikone lub jakąkolwiek inną ..po prostu chce usunąć ten mini znaczek przy ikonce. To się nie rozumiemy i widzę, że importy rejestru, które pokazałam, nie są dla Ciebie jasne. Sunrise Seven też nakłada pustą ikonę. Przecież pokazałam jaką edycję rejestru prowadzi, a plik o nazwie blank.ico mówi sam za siebie: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="C:\\Program Files (x86)\\Sunrise Seven\\blank.ico,0" To właśnie na tym polega prawidłowo przeprowadzony trik "usuwania strzałki", że zamiast ikonki strzałki jest całkowicie przeźroczysta, co daje efekt braku strzałki na innej ikonie. Wszystkie programy przeze mnie podane robią to w taki sam sposób (włącznie z Sunrise), kierując na całkowicie przeźroczystą ikonę. faktycznie nic się nie usuneło A właśnie, że się usunęło. Ikona bez strzałki jest robiona z pliku C:\Program Files (x86)\Sunrise Seven\blank.ico. Patrzycie na plik Sunrise Seven. Po usunięciu programu, włącznie z tym katalogiem, modyfikację szlag trafi, bo usunięty z dysku zostaje plik przeźroczystej ikonki, którą w rejestrze zdefiniowano jako zastępstwo dla strzałki. Możesz tego nie widzieć jeszcze, jeśli: nie odświeżyłeś cache ikon (widzisz sfałszowany stary widok, do czasu aż przeładujesz explorer.exe i cache ikon) lub katalog C:\Program Files (x86)\Sunrise Seven z plikiem blank.ico cudem ostał się na dysku po deinstalacji (co nie najlepiej świadczyłoby z kolei o deinstalacji aplikacji). . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Moge zrobić taki trik że zainstaluje jeszcze raz ten sunrise seven i skopiuje w bezpieczne miejsce ten pliczek black.ico. Odinstaluje jeszcze raz SS i wkleje spowrotem folder z tym plikiem? Bedzie wtedy działało? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Kurcze, ale po co. Ja Ci wszystko dałam już we wcześniejszym temacie, tylko nie umiesz z tego skorzystać. Dałam Ci do wyboru: - plik przeźroczystej ikonki, by można było zrobić to bez pomocy jakiegokolwiek programu prostym importem rejestru (a ścieżka do ikonki dowolna, jak Ci pasuje): Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="ścieżka dostępu do pliku" Pustą ikonkę można pobrać stąd: KLIK. - zestaw programów alternatywnych robiących to samo z automatu (ale własne puste ikony używają). Np. ten Koala jest mały i dobrze spełni rolę (przebije klucz zrobiony przez Sunrise) I za każdym razem edytując te ikony trzeba przeładować explorer.exe i cache ikon. . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 "I za każdym razem edytując te ikony trzeba przeładować explorer.exe i cache ikon." Że co? Mam edytować ten black ico pod każdą ikone którą chce i jeszcze za kazdym razem przeladowywac explorer i cache? http://www.koalabear.nl/software Własnie widze jak to działa, przeciągam ikonke i nie mam skrótu no taaa ale ile ja mam tych skrótow... JUż sciagnalem ten black ico, utworze sobie spowrotem ten folder sunrise i wpakuje tam ten pliczek.. TO bedzie na pewno najlatwiejsze.. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Że co? Mam edytować ten black ico pod każdą ikone którą chce i jeszcze za kazdym razem przeladowywac explorer i cache? Nie wiem co kombinujesz. Jaką "każdą ikonę"? To jest jedna edycja rejestru działająca zbiorowo na każdy skrót. Po tej edycji ogólne cache trzeba przeładować. Zarówno Sunrise jak i Koala to robią (zabijanie explorer.exe). JUż sciagnalem ten black ico, utworze sobie spowrotem ten folder sunrise i wpakuje tam ten pliczek.. TO bedzie na pewno najlatwiejsze. Powiem wprost: robisz dziwoląga i sam sobie utrudniasz. Na kija Ci sztuczny folder o nazwie "Sunrise Seven" na siłę robiony, śmieć po co dopiero odinstalowanym programie. Śmieć. Ścieżka do ikony może być dowolna, byle w rejestrze wprowadzona. Najszybciej: pobierz Koala Shortcut Arror i za jego pomocą zrób sobie te strzałki. Wszystko zrobi automatycznie: zedytuje rejestr (zamieniając ścieżkę zrobioną przez Sunrise) + przeładuje explorer.exe. W rejestrze pojawi się ścieżka: Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Icons] "29"="C:\\ProgramData\\Koala\\ShortcutArrow\\blank.ico" . Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Na co mi śmieć ten koala, wole mieć folder sunrise seven który nie ingeruje nic niż program exe(ten koala) który w przyszłości może mi coś zepsuć itp Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Błagam... A wiesz, co to w ogóle znaczy "przeładuje explorer.exe"? Wyłączy i uruchomi proces ponownie. I jest to niezbędne do tego, żebyś zobaczył efekt zmian. To samo się stanie, jeśli zrestartujesz komputer. Odnośnik do komentarza
avertos Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 No tak wiem o co chodzi, sam to zrobiłem już. Ale co za różnica program koala z instalką czy zwykly folder bez żadnych plików z SS. I to i to działa. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Wogóle nie rozumiesz tematu strzałek. Nie rozumiesz istoty rzeczy. Chodzi tylko o plik i jego lokalizację wpisaną do rejestru. Może być w dowolnej lokalizacji nawet C:\blank.ico. Nie jest potrzebna instalacja żadnego softu. To wszystko było w poradach. Propozycje instalacji były związane z bezpiecznym rozwiązaniem tego strasznego problemu. Ale na podstawie poprzednich postów nie piszę się na poradę jak to zrobić ręcznie. Boję się. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ale na podstawie poprzednich postów nie piszę się na poradę jak to zrobić ręcznie. Boję się. Nie wierzę własnym oczom . Czego się Wiesław boisz? Dodania wpisu do rejestru i wypakowania pliku z blanc.ico na dysk? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Słuchaj. Jeżeli post @picasso #13 nie jest wogóle zrozumiały dla autora to ja się obawiam co on może nawywijać. Kolejne porady w tym temacie cały czas kręcą się wokół tego a on dalej swoje i kombinuje jak koń pod górę. Obłęd. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 No witam kolegę. Ja zrozumiałem Twój post w ten sposób - Wiesiu boi się wykonać edycję rejestru na swoim kompie Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 A skąd wiesz czy on nie ma w rejestrze wartości - "ścieżka dostępu do pliku" bo np zaimportował dosłownie klucz? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 A skąd wiesz czy on nie ma w rejestrze wartości - "ścieżka dostępu do pliku" bo np zaimportował dosłownie klucz? A wiesz co Wiesław, mało mnie obchodzi co se zaimportował, a czego se nie zaimportował. Rozmawiam teraz o Twoich strzałkach przy skrótach - masz je, czy nie masz? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Mam przy 14-tu na 16 wszystkich (brak tylko przy komp i kosz). A w czym problem? Czy są tam strzałki czy ich nie ma to kompletnie bez znaczenia. Na pulpicie nigdy nie trzymam niczego poza niezbednymi skrótami. Bardzo rzadko korzystam z pulpitu. Wiem gdzie co mam w kompie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi