Stalker44 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Witam, od kilku dni próbuję odblokować porty dla utorrenta. Bezskutecznie, załączam screeny moich dokonań. Cały czas w utorrencie mam napisane - port zamknięty. Próbowałem nawet powyłączać wszystkie zapory, itp. na routerze, nic. Mam zmienne IP (neostrada), przy blokowaniu wpisywałem zawsze po prostu bierzące, można to otworzyć dla wszystkich? Proszę o pomoc. PS. Zdaje sobie sprawę, że podobny temat był już nawet na tym forum. Przeczytałem dziesiątki podobnych i nie potrafię rozwiązać swojego problemu. Odnośnik do komentarza
DuDu Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Cześć, Nie przekierowuj portów na zwenętrzne IP! Nie w to co potrzeba wlazłeś. Przekierowanie polega na tym, że zewnętrzny IP ma wszystkie porty otwarte, a NAT ma to do siebie rozdziela net w puli adresów prywatnych. Dlatego należy przekierować porty z zewnętrznego ip na konkretny IP prywatny. Jak masz więcej komputerów do każdemu na sztywno przydziel IP i dla każdego klienta torrentów zapisz inne porty i w routerze robisz przekierowanie. Tu masz instrukcję: http://www.orange.pl/kid,4002313851,id,4002317473,title,ZTE-ZXV10-W300-przekierowanie-portow,helparticle.html Odnośnik do komentarza
Stalker44 Opublikowano 14 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Korzystałem właśnie z tej instrukcji. Przekierowywałem porty na własne IP, to które akurat przy danym połączeniu z neostradą dostałem. Co robie źle? Dlaczego nie działa? Odnośnik do komentarza
DuDu Opublikowano 14 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2012 Widzisz, nie masz podstawowej wiedzy o topologii sieci zbudowanej na protokole TCP/IP. Od Orange dostajesz publiczny IP - na obrazku to 83.6.47.131. W Orange neostradzie jest tak, że IP dostajesz pierwsze wolne jakie wtedy mają dlatego z każdym połączeniem z tym czymś będziesz miał inny publiczny IP. Z tym nic się zrobić nie da. Tak ma być i już. To zresztą Tobie w niczym nie przeszkadza. Ty zarządzasz swoimi prywatnymi adresami IP, które przydziela Ci Twój router. Router to urządzenie łączące sieci - w Twoim przypadku sieć Internet i Twoją wewnętrzną domową. Dlatego w oknie w którym wpisałeś 83.6.47.131 to tego wpisywać nie wolno! Można tu tylko wpisać adres ip z sieci lokalnej np: 192.168.1.2 z tym, że musi to być adres Twojego komputera! Na obrazkach w orange jest to dobrze pokazane! Ustaw w swoim komputerze IP nie z DHCP routera ale wpisz mu adres ip na stałe np. 192.168.1.2 i przekierowanie portów ustaw w routerze na ten właśnie adres IP. Masz tak zrobić dlaetego, że DHCP może Ci przydzielić raz jeden adres a raz zupełnie inny. Jak wpiszesz na stałe to będziesz miał na stałe, tylko najlepiej wpisz jakiś wyższy np. 192.168.1.55 żeby nie było potem żadnego konfliktu adresów. W skrócie: nie działa dlatego, że przekierowaniu wpisujesz publiczny IP - tego nie wolno robić bo to nie ma prawa działać. Poczytaj trochę o sieciach (co to jest sieć publiczna i prywatna itd) - przyda się. Nie podam Ci niestety żadnego adresu poradnika, gdyż podstawy sieci zgłębiałem z 15 lat temu, ale coś poszukaj. Mogę Ci podać coś takiego: http://www.purepc.pl/inne/domowa_siec_komputerowa_budowa_i_konfiguracja_poradnik - może do czegoś się przyda. Odnośnik do komentarza
Stalker44 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przyznaję, że nie znam się na tym wcale, ale chciałbym żeby działało tak jak chcę i dlatego tu jestem ;] Wszystko jasne tylko nie wiem jak ustawić to IP na moim komputerze. Ustaw w swoim komputerze IP nie z DHCP routera ale wpisz mu adres ip na stałe To powinno być gdzieś w opcjach routera? Odnośnik do komentarza
DuDu Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 W routerze ustawiasz to co wcześniej ustawiłeś źle. Tylko tyle. IP swojego kompuitera ustawiasz w swoim komputerze. Opis masz tu http://www.purepc.pl/inne/domowa_siec_komputerowa_budowa_i_konfiguracja_poradnik?page=0%2C16 Dojdź do obrazka: Właściwości: Protokół internetowy w wresji 4 (TCP/IPv4) a tam wpisujesz: Użyj następującego adrsu ip: 192.168.1.55, Maska podsieci 255.255.255.0, Brama domyślna: 192.168.1.1. Użyj następujących adresów DNS: w pierwszym oknie wpisujesz 192.168.1.1 a drugim nic, wewntualnie wpisujesz dwa publiczne adresy DNS np. 8.8.8.8. i 8.8.4.4 lub cokolwiek innego, mogą być te od Oranga: 194.204.152.34 i P 194.204.159.1. Naciskasz ok i tyle. Będzie grać Odnośnik do komentarza
Stalker44 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 U mnie to trochę inaczej wygląda bo ja mam XP'ka, ale poradziłem sobie. No i faktycznie gra, wielkie dzięki. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi