Seledin Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2012 Witam, mam problem, od niedawna komputer pracuje w zwolnionym tempie, jakby był kompletnie zapchany. Wyczyściłem go na tyle, ile potrafiłem, przeskanowałem, wykasowałem zbędne wpisy rejestru. Dodatkowo w dniu dzisiejszym, zmieniła mi się strona startowa, z igoogle.com na stronę telefony.playmobile.pl? Dlaczego? Nie zmieniłem nic w ustawieniach, a nikt z komputera nie korzystał. Czy mogę mieć zawirusowany komputer? Posiadam darmowego Avasta, który nie wykrywa mi żadnych wirusów. Może powinieniem zmienić go na inny? Niestety, nie znam się dobrze na zabezpieczeniach systemu, stąd też kieruję również moje pytanie do administratora - w jaki sposób skutecznie zabezpieczyć system? Jest to typowo roboczy komputer, dużo dokumentów, dużo serfowania w sieci (przeważnie na bezpiecznych stronach), a także dokonuję na nim przelewy (nie są to znaczne kwoty, jednak wiadomo, że wolałbym uniknąć wszelkich włamań). Dołączam logi i proszę o pomoc. Edit: Zmieniłem skrót do strony startowej, już jest w porządku. Nadal pozostaje kwestia spowolnień. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Logi nie wykazują żadnej infekcji na tym systemie. Temat zmienia dział. Uruchom system w trybie awaryjnym i sprawdź czy problem występuje. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi