19david90 Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Witam, Dostałem komputer od znajomej, która złapała ostatnio dość popularnego wirusa. "komputer został zablokowany z powodu naruszenia prawa polskiego" Posiadam Windows Vista Home. Przyznam się, że już kombinowałem z combofixem. W załączniku logi z OTL. Bardzo proszę o pomoc. OTL.Txt Extras.Txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 ComboFix został uruchomiony niepotrzebnie. Jedynie co zrobił, to brutalne usunięcie adware AutoCompletePro (co można było załatwić inaczej, łagodniej). 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKCU\..\SearchScopes\{C62D8343-68FB-4164-8F2F-FF658822E54F}: "URL" = "http://websearch.ask.com/custom/java/redirect?client=ie&tb=ORJ&o=100000026&src=kw&q={searchTerms}&locale=&apn_ptnrs=U3&apn_dtid=OSJ000" O2 - BHO: (AC-Pro) - {0FB6A909-6086-458F-BD92-1F8EE10042A0} - C:\Program Files\AutocompletePro\AutocompletePro.dll File not found O4 - HKCU..\Run: [TSWorkspace] C:\Users\Anita\AppData\Local\Microsoft\Windows\3750\TSWorkspace.exe () DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\gdrv.sys -- (gdrv) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Users\Anita\AppData\Local\Temp\catchme.sys -- (catchme) :Files C:\Users\Anita\AppData\Local\Microsoft\Windows\3750 C:\Users\Anita\AppData\Roaming\hellomoto :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Shared tools\Msconfig\startupreg\ApnUpdater] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany, a blokada zniknie. 2. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Ask Toolbar. Otwórz Google Chrome i w Rozszerzeniach odmontuj AutocompletePro. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete. Na dysku C powstanie log z usuwania. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log z usuwania AdwCleaner z punktu 3. . Odnośnik do komentarza
19david90 Opublikowano 11 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Wiem, że późno odpisuje ale duży nawał pracy mam. Wykonałem podany skrypt ale po uruchomieniu komputera (po ładowaniu się systemu) pojawia się czarny ekran i komunikat: "Visual C++ Runtime Library Runtime Error! Program: C:\Windows\system32\nvvsvc.exe This application has requested the ....." Przy próbie załączenia komputera w trybie awaryjnym mam czarny ekran ale już bez tego komunikatu. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Nazwa procesu i objawy sugerują problem z oprogramowaniem nVidia. Natomiast błąd jako taki może sugerować z kolei ... wirusa Sality. Rozumiem, że system jest niedostępny. Stwórz log z poziomu środowiska zewnętrznego: KLIK. . Odnośnik do komentarza
19david90 Opublikowano 12 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Oto wykonany log. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 System Vista: bardziej zgranym z systemem narzędziem był FRST. Czy robiłeś tu jakieś hmmm "podmiany" plików? Ten plik z komunikatu jest wprost na dysku C (kompletnie błędna lokalizacja): [2012/10/03 11:57:35 | 000,615,528 | ---- | C] (NVIDIA Corporation) -- C:\nvvsvc.exe A z logów nic nie wynika. Proponuję cofnąć system za pomocą Przywracania systemu do momentu sprzed wystąpienia usterki. Przywracanie systemu można uruchomić z poziomu WinRE: KLIK. . Odnośnik do komentarza
19david90 Opublikowano 15 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Ten plik to sam go przeniosłem żeby jak coś to mieć oryginalny bo myślałem, że jest mozliwość ściągnięcia takiego i podmiemienia. Oryginalny znajduje się w lokalizacji jak w komunikacie. Niestety nie mogę zrobić przywracania systemu, ponieważ nie mam żadnych punktów przywracania i tu jest problem. Wyczytałem, że problem ten można wyeliminować czyszcząc rejestr ale niestety mam wrażenie, że z "zewnętrzenego systemu" czyli np płyta z win, mini xp itp. program (regcleaner) nie widzi rejestrów prawidłowego systemu:/ W załączniku log z FRST. FRST.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Log z FRST nie wnosi nic do sprawy. Ten plik to sam go przeniosłem żeby jak coś to mieć oryginalny bo myślałem, że jest mozliwość ściągnięcia takiego i podmiemienia.Oryginalny znajduje się w lokalizacji jak w komunikacie. Tu nie można brać na chybił trafił pliku z sieci. By podmienić plik, należałoby wiedzieć jaka wersja sterowników nVidia jest aktualnie zainstalowana i dokładnie taką wyekstraktować z korespondującej paczki nVidia. I nie wygląda na to, by problem był tylko w tym pliku, bo: Przy próbie załączenia komputera w trybie awaryjnym mam czarny ekran ale już bez tego komunikatu. W Trybie awaryjnym usługa Nvidia nvvsvc.exe nie jest ładowana (dlatego nie ma tego błędu). Skoro masz czarny ekran w Trybie awaryjnym, to raczej sugeruje ogólny problem ze sterownikami nVidia. Może to być także problem sprzętowy. Wyczytałem, że problem ten można wyeliminować czyszcząc rejestr ale niestety mam wrażenie, że z "zewnętrzenego systemu" czyli np płyta z win, mini xp itp. program (regcleaner) nie widzi rejestrów prawidłowego systemu:/ Wątpliwe by "czyszczenie rejestru" tu coś pomogło, problem wygląda na innego typu. Poza tym, z poziomu środowiska zewnętrznego nie wyczyścisz rejestru w sposób jaki sugerujesz (automatem). Niestety nie mogę zrobić przywracania systemu, ponieważ nie mam żadnych punktów przywracania i tu jest problem. No cóż, to ja tu w tym momencie widzę reinstalację Windows. . Odnośnik do komentarza
19david90 Opublikowano 19 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 Zrobiłem reinstalacje. Bardzo dziękuję za profesionalną pomoc. Temat można zamknąć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi