kosa351 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Witam, potrzebuję tymczasowo zmienić adres MAC mojej karty sieciowej bezprzewodowej w laptopie (system to Win7 Prof w wersji 64 bitowej, karta sieciowa Atheros AR9285). Standardowo więc wszedłem w ustawienia karty, wstawiłem własny adres, ale po wylistowaniu kart poprzez ipconfig nadal mam stary adres. Zajrzałem do Google przejrzałem i próbowałem wszystkich rad z tych stron: - http://www.windowsreference.com/networking/how-to-change-mac-address-in-windows-registry/ - http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w7itpronetworking/thread/697bf48c-a226-4315-8875-2bbeddf16db2 oraz za pomocą podanych programów smac, mac makeup, tmac. W końcu na stronie http://www.hotfix.pl/articles.php?article_id=114&c_start=10 z poraami znalazłem taki komentarz Oj ludziska <cenzura> z Micro$oftu w swej najnowszej Windzie z numerem 7 postanowili znowu uszczęśliwić ludzi na siłę! i jednym z ich debilnych pomysłów była blokada zmiany MAC dopuszczająca jedynie zmianę adresu MAC na lokalnie administrowane. Coś analogicznego jak są adresy IP lokalne/prywatne nierutowane w sieci publicznej Internet stosowane tylko dla sieci wewnętrznych (np. 10.*.*.*, czy 192.168.*.* czy 127.*.*.* itp.)Na podobnej zasadzie Winda 7 ogranicza (zabrania) zmianę adresu MAC. Umozliwiając co prawda zmianę, ale tylko na adresy z puli: Locally Administered MAC Address. Czy jest to prawda? Czy może znacie jakiś sposób na zmianę adres? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Czy jest to prawda? Czy może znacie jakiś sposób na zmianę adres? Sprawdź ten poradnik: http://lizardsystems.com/wiki/change_mac_address/faq/change_mac_address_in_windows_7 Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Program działa, ale w wersji niezarejestrowanej nie można zmienić na nasz konkretny adres. Może ktoś ma jeszcze inną propozycję jakiegoś softu? Odnośnik do komentarza
rokko Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 @kosa351, MadMACs na 100% działa z Windows 7, testowałem go na wersji RC z kartą TP-Link i nie było problemów. Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 3 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 @kosa351, MadMACs na 100% działa z Windows 7, testowałem go na wersji RC z kartą TP-Link i nie było problemów. niestety mi nie działa Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Skrobnąłem taki skrypt - może ci zaskoczy: MACSet.vbs const HKEY_LOCAL_MACHINE = &H80000002 strKeyPath = "SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}" strnazwa = "Połączenie lokalne" strMAC = "00112933E155" strMAC = Replace(strMAC , ":", "") strMAC = Replace(strMAC , "-", "") Set objRegistry=GetObject("winmgmts:{impersonationLevel=impersonate}!\\" & "." & "\root\default:StdRegProv") Set objWMIService = GetObject("winmgmts:\\" & "." & "\root\cimv2") Set colNetAdapters = objWMIService.ExecQuery ("Select * From Win32_NetworkAdapter " & "Where (NetConnectionStatus = '2' OR NetConnectionStatus = '1') AND NetConnectionID = '" & strnazwa & "'",,48) For Each objNetAdapter In colNetAdapters objNetAdapter.disable objRegistry.EnumKey HKEY_LOCAL_MACHINE, strKeyPath, arrSubkeys If IsArray(arrSubkeys) Then For Each strSubkey In arrSubkeys objRegistry.GetStringValue HKEY_LOCAL_MACHINE,strKeyPath&"\"&strSubkey,"DriverDesc",strValue if strValue = objNetAdapter.Description then objRegistry.SetStringValue HKEY_LOCAL_MACHINE,strKeyPath&"\"&strSubkey,"NetworkAddress",strMAC end if Next End If objNetAdapter.enable Next W strnazwa musisz podać nazwę połączenia przypisanego do karty dla której chcesz zmienić mac A w strMAC nowy MAC bez separatorów między sekcjami - teraz już można. pzdr Odnośnik do komentarza
barblask Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2010 Używam do tego TMAC v5 R3 wiele innych nie działało, ten dał u mnie rade. Może i u Ciebie zaskoczy. Po tygodniu byłem mile zaskoczony win7, po 4 miesiącach zaczynam tęsknić za xp. Coraz więcej takich kwiatków mi wyskakuje w W7. Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2010 Z problemem poradziłem sobie inaczej. Uruchomiłem linuxa w wersji Live i tam bez problemu zmieniłem IP. Jednak wielkie dzięki za info, na pewno się przyda mnie i innym. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi