qbek50 Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 Witam. Czy ktoś się z Was orientuje co to za napięcie 3,3V na płycie głównej? Bo u mnie jak spadnie do wartości w granicach 2,7-2,6 V to mi się komputer zawiesza. Dopiero jak rozłącze wtyczkę 24 pinową co idzie z zasilacza do płyty głównej i dmuchne to napięcie wraca do wartości w granicach 3,2 - 3,15 V. Zdarzenie z tak niskim spadkiem napięcia obserwuję stosunkowo rzadko. Zasilacz Chieftec 450W Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 1 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2010 qbek50 sądzę, że linia ta zasila kości pamięci. Wartość napięcia w granicach 3,2 - 3,17 jest wg mnie prawidłowa. Zobacz czy w BIOS Frequency/Voltage jest pozycja DDR Voltage i jak stoi czy na Auto. Chyba jest tam możliwość regulacji? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Norma ATX dopuszcza wahania napięć w zakresie ±5%. Spotkałem się z opinią, że nieoficjalnie uważa się ±3% gdy w grę wchodzi OC zestawu. http://zenfist.pl/pelen.php?id=24 W dzisiejszych zasilaczach najbardziej obciążana jest linia +12V, są nią zasilane procesory, karty graficzne, silniki dysków twardych, oraz napędów optycznych. Drugą pod względem wykorzystania jest linia +3.3V, która używana jest przez komponenty takie jak pamięci, karty graficzne, karty PCI. Linia +5V, podobnie jak kiedyś linia -5V, powoli przechodzi do lamusa. Jest ona zastępowana przez pozostałe linie, jednak nadal korzysta z niej dość dużo urządzeń (na przykład USB, niektóre komponenty na płycie głównej). Jak zmierzyć napięcia? http://zenfist.pl/jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczu-news-40.html Chieftec z serii GPS? (patrz także post #17). https://www.fixitpc.pl/topic/1080-jaka-najlepsza-karte-graficzna-moge-miec-na-tej-plycie/page__view__findpost__p__8213 Odnośnik do komentarza
rokko Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Bo u mnie jak spadnie do wartości w granicach 2,7-2,6 V to mi się komputer zawiesza Użyj jakiegoś kalkulatora poboru mocy i sprawdź czy zasilacz wytrzyma obecne obciążenie. Tutaj widać wyraźnie, że jeżeli jedno z urządzeń wejdzie w stan wysokiego poboru energii to następuje załamanie się napięcia na linii 3.3 Odnośnik do komentarza
SE7EN Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Czym mierzysz te napięcia ? Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 witam. Sorry że nic nie odpisywałem ale myślałem, że problem z czasem sam się jakoś rozwiąże. 1. Wsadziłem nówkę 500W szefa i na początku bylo 3,25V a teraz powiedzmy po 1,5 miesiąca mam 2,94V. 2. Odczyt dokonuje Bios/ Speedfan. 3. "BIOS Frequency/Voltage jest pozycja DDR Voltage i jak stoi czy na Auto." nie widzę takiej opcji. 4. Płyta Asus P5P800SE, procesor: p4 2,8 GHz HT, pamięć: 2x512 MB DDR Kingston 400 MHz, 2 dyski: 200 GB WD i 250 GB seageate barracuda -> oba chodzą na SATA, DVDROM: LG 5. Podejrzewam, że może coś grafa jest walnięta > GF 7600GT 256 MB Galaxy > kolega coś mi mówił że te napięcie 3,3V to zasila grafę: hmm grafika ma dodatkowe zasilanie jak DVDROM 6. Nie mam wahań napięć odrazu 3,25V - 2,94V. Po jakimś czasie > kilkunastu dniach spada powoli o kilka setnych/ dziesiątych V 7. Obciążenie nie ma nic wspólnego ze spadkiem napięć bo odrazu załóżmy jak włącze kompa to mam 2,94 V "na luzie" a nie 3,25V a pozniej mi spada do 2,94 V 8. Z czego mam dać jakiś szczegółowy raport ? Nie mogę zrozumieć dlaczego napięcie te spada dopiero po kilkunastu, kilkudziesięciu dniach ?? Wątpię (a może mam pecha) żeby zasilacz nowy był walnięty. Dlaczego jak odłącze zasilanie 20/24 pin (nie pamiętam dokładnie jak mam) płyty głównej z zasilacza i dmuchne napięcie się podnosi do 3,2 V ?? Moc zasilacza mam wystarczającą bo przecież to "archaiczny komputer" Wgrałem w Biosie ustawienia fabryczne i nic się nie zmieniło. Poniżej znajduje się screen ze speedfana: http://www.pixhost.org/show/1704/4858100_speedfan.jpg a z innej beczki, co oznaczają te opcje w Biosie : ? Max CPUID Value Limit -> disabled CPU Internal Thermal Control > auto Graphics Aperature Size > 64 MB ?? Z góry dzięki Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wg mnie niepewny styk w gnieździe. Grzeje się i utlenia zwiększając opór. Wyciągnięcie i włożenie ściera utlenioną warstwę. Wyciągnij wtyczkę, oczyść z nalotów i dognij styki, aby pewnie działały. Powinno pomóc. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Ja proponuję zmierzyć po ludzku czyli miernik i zmierzyć napięcie jakie jest na tej linii odpowiadające kable za taką linię są koloru pomarańczowego, oczywiście masa jest koloru czarnego tak więc do dzieła. Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Rychwal po co mam mierzyć? To by BIOS/ Speedfan raz pokazywał dobrze a raz źle? Co innego jak by napięcie na tej linii ciągle było źle > od początku do teraz ehhh. Zmierze dla pewności ale nie dziś i nie wiem kiedy w najbliższym czasie bo nie posiadam takiego miernika na stanie Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Po pierwsze mierzenie napięć programowe to można włożyć między bajki, traktować to można jako poglądowa lekcja, więc nie pytaj po co tylko zmierz miernikiem, a dwa to przyglądnij się dokładnie elektrolitom na płycie (szczególnie te w okolicy gniazd pamięci i gniazda procesora). Tu jest: http://www.fixitpc.p...ze-komputerowe/ jak nie powinny wyglądać, jeśli znajdziesz jakiegoś w tym stanie, znaczy płyta leży. Bardziej mi to wygląda na problem płyty niźli problemy z zasilaczami. Max CPUID Value Limit - to jest funkcja BIOS-u, która pozwala ominąć problemy ze starszymi systemami operacyjnymi, które nie obsługują procesorów Intel Pentium 4 z technologią Hyper-Threading. CPU Internal Thermal Control - tym można wyłączyć wewnętrzny czujnik temperatury Graphics Aperature Size 64 MB - a to jest wielkość pamięci ram jaka będzie przydzielana dodatkowo (na bufor ramki) dla karty graficznej. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Niestety te czujniki są zawodne tak więc jak kolega wyżej napisał o tych bajkach. Miernik pokaże dokładnie te napięcia. Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 zapomniałem napisać wcześniej. Nowy chieftec ma zasilanie 24 pinowe > z tym, że 4 piny po lewej stronie patrząc z góry były w 1 kostce odłączone. Nie pamiętam już dlaczego poprzedni zasilacz łączyłem przez przejściówkę 20 pinową , która ma dodatkowo płaskie gniazdo 3 pinowe. Gniazdo 3 pinowe było połączone z wtyczką 3 pinową, której kable szły na przód obudowy jak by były podłaczone pod wyświetlacz budy. Nowego chiefteca też podłączyłem przez tą przejściówkę (20 pin). Dziś wywaliłem całkowicie przejściówkę i spróbowałem odpalić bude na 20 pinach i poszło. Również na 24 pinach idzie > teraz tak mam podłączone. Nap na linii 3,3V wynosi w tej chwili 3,31V i skacze do 3,28 - 3,31 V. Zauważyłem że zmiany tego napięcia występują przy zmianie prędkości wentylatora na procku i temp na samym procku. Zamieszczam screeny z tą przejściówką. http://www.pixhost.org/show/1707/4865978_20101205035.jpg http://www.pixhost.org/show/1707/4865983_20101205036.jpg http://www.pixhost.org/show/1707/4865985_20101205037.jpg Nie wiem jaka jest różnica w moim przypadku czy podłącze na 20 piny czy na 24 piny. Te płaskie gniazdo co było połączone z przejściówką zasilało wyświetlacz budy > bude mam qlogic. Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Napięcie jest ok a wręcz idealne. Jeżeli masz 24 piny to wepnij je, 20 pinów już wychodzi z mody chyba że płyta ma zasilanie 20pin bo jak ma 24 to podepnij całość 4 piny były w osobnej kostce ponieważ stare Mobo miały 20pin i nie zawsze 24 się mieściły dlatego jest w zasilaczach 20 pin w jednej kostce plus 4 pin w drugiej kostce. A obudowa to chyba jest molex bo te zdjęcia nie są zbyt ostre Jeżeli molex to możesz podłączyć bezpośrednio do zasilacza Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 z tymi napięciami to pożyjemy, zobaczymy jak będzie. Widzę jednak że nawet jak wsadziłem nówkę zasilacz to z przejściówką na starcie miałem 3,25 V a teraz bez przejściówki mam 3,31V. Być może ona coś szwankowała. Jeżeli chodzi o kondensatory to za dużo nie widziałem bo mam cholernie duży wentylator na procku > Pentagram 120 CU +. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Wtyk ATX 24pin w "szefach" jest rozłączany, więc odłącz te 4-ry dodatkowe piny i wepnij je normalnie do tego gniazda w płycie, plus oczywiście drugi 4-ro pinowy wtyk P4 w płycie też musi być podłączony, to tyle na temat zasilania płyty. Jeżeli chodzi o kondensatory to za dużo nie widziałem bo mam cholernie duży wentylator na procku No to sorry Winetou ale albo rybki albo akwarium. Odnośnik do komentarza
qbek50 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 hmm. Mam teraz podłączone te 24 piny i jest git. Coś sie stanie jak tak jest ? Czy mam podłączyć 20 pin? Nie mówie tutaj o zasilaniu procka ! Odnośnik do komentarza
Rychwal Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zostaw na 24 pin jest to zdrowsze dla zasilacza i dla płyty głównej która ma te 24 piny. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 qbek50 skoro na płycie jest gniazdo 24 pin (wcześniej nie patrzyłem co to za płyta, a zasugerowałem się postem Rychwal'a) a wtyk z zasilania też jest 24 pin więc nie ma konieczności kombinacji, teraz jest tak jak należy.Starszym (a i nowszym też) płytom nie robi specjalnej różnicy brak wtyczki 24 pin w zasilaczu dopóty, dopóki nie myślimy o OC lub prądożernym procku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi