Michal0z Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Witam. Trudno mi sprecyzować co się stało i dlaczego, bo pierwszy raz stykam sie z tak poważnymi problemami. Zaczęło się podczas gry w World Of Tanks (ustawienia graficzne automatyczne) - nagle zmieniła się rozdzielczość i pojawiły się na monitorze (na obrazie) poziome "kreskowane pasy" - naprzemian fioletowe i zielone... Po chwili już tylko czarny ekran i mogiła - mrygadło dysku mrugało jak szalone a komputer nie reagował absolutnie na nic - nie pomagało klikanie, trzej królowie, nawt trzymanie przycisku zasilania na obudowie. Musiałem wyłączyć listwę i włączyć ją po chwilach kilku, żeby komputer znów się uruchomił. Od razu zobaczyłem dalsze następstwa - literki w biosie były porozsypywane tak, że nic z nich nie wynikało - części z nich nie było w ogóle. Pojawiły się znów te pasy - rozdzielczość została zmieniona na najniższą. System się jednak załadował, choć trwało to dłużej, i działa, jakby był bardzo mocno zamulony (a nie jest) - okna zostawiają "smugi". Menager urządzeń pokazuje trójkąt ostrzegawczy przy karcie graficznej i zgłasza, że: "System Windows zatrzymał to urządzenie z powodu zaraportowanych problemów. (Kod 43)" Ustawiłem jednak normalną rozdzielczość bez problemów. Pasy nie znikają. Przeglądałem Dziennik zdarzeń w poszukiwaniu wskazówek odnośnie przyczyny, ale jak zwykle - nic z tego nie rozumiem. W załączniku umieszczę kopię tych zdarzeń. Gra uruchamia się z błędem o treści: "Application has failed to start because DirectX hardware acceleration is not available or is turned off" - co skutkuje jej natychmiastowym wyłączeniem i powrotem do kolorowego pulpitu. Program "ustawienia NVidia" do zarządzania ustawieniami karty zgłasza, że: "Ustawienia NVidia nie są dostępne, ponieważ użytkownik nie korzysta z monitora podłączonego do żadnego sprzętu NVidia". Nie pomagają restarty, reinstalacje sterowników, włączanie i wyłączanie monitora. Paski te są raczej problemem sprzętowym, bo ani narzędzie wycinanie, ani prntscr ich "nie łapią". Komputer w środku wygląda normalnie - nie ma śladów spalenizny, czy swądu stopionego plastiku - karta wydaje się być nietknięta, wiatraczek się kręci. Jednak GPU-Z nie pokazuje taktowania zegara karty, choć inne parametry rejestruje. SPECYFIKACJE: KARTA GRAFICZNA (pierwsza, bo chyba kluczowa tutaj) - NVidia ASUS GeForce GTX 260 System - Windows 7 Ultimate x86 sp1 RAM - 4GB Kingston DDR2 Płyta Główna - Gigabyte EP35-DS3 Procesor - Intel E7200 Core 2 Duo Moje pytanie brzmi - co mogło się stać i co mogło być przyczyną? Nie jestem nieinteligentny i wiem, że karta jest martwa (lub prawie martwa), lecz może jest jakaś szansa to naprawić? No i jak się pozbyć tych pasków, które mimo przełączenia się na kartę zintegrowaną wciąże wiszą mi na ekranie? Dziękuję i wszystkie załączniki są pod postem http://www.4shared.com/rar/EKqIb_ot/problem_Michal0z.html Odnośnik do komentarza
DamoN Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 Mam ten sam problem :/ Wydaje mi się że być może padła karta graficzna. Komputer strasznie zamula, na ekranie migające poziomie białe paski i różowe prostokąty, błąd kernel drive i po jakimś czasie zawieszenie systemu i brak reakcji i trzeba resetować komputer :/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi