FILIP2K Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Zablokowało mi pulpit, jako, że przeczytałem instrukcje oto podaje logi z OTL i proszę o możliwie szybą pomoc Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Logi zrobiłeś z poziomu wbudowanego w system konta Administrator a nie konta użytkownika (wg logów Filip): Computer Name: NA-F3D9AD551A29 | User Name: Administrator | Logged in as Administrator. Widać na dysku świeży zrzut tego folderu (konto uprzednio nie było aktywne). Konta mają różne foldery i rejestry, co powoduje niewidzialność określonych wpisów między kontami. Wprawdzie widzę aktualnie wpisy infekcji, ale nie jest pewne jak to wygląda na koncie zasadniczym. Przypuszczalnie = wszystkie konta są zainfekowane i należy je po kolei czyścić. Na teraz mogę usunąć tylko to co widzę: 1. Z poziomu konta Administrator uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [update] C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\System\winlogon.exe () O4 - HKCU..\Run: [update] C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\System\winlogon.exe () O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\Run: Update = C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\system\winlogon.exe () O20 - HKLM Winlogon: Shell - (C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\system\winlogon.exe) - C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\System\winlogon.exe () :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\system\winlogon.exe"=- "C:\Documents and Settings\Administrator.NA-F3D9AD551A29\Dane aplikacji\system\winlogon.exe"=- :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 2. Z poziomu konta Filip zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). . Odnośnik do komentarza
Reggaenerator Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Dodaje plik OTL wykonany z profilu Filip Niestety byłem zmuszony zrobić najpierw log z konta Administratora ponieważ na "normalnym" koncie, nawet w trybie awaryjnym cały pulpit był zakryty. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Dwa konta: FILIP2K + Reggaenerator. Co to ma znaczyć? Dwóch różnych użytkowników forum? Na koncie Filip jest jeszcze co czyścić: 1. Z poziomu konta Filip uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [synTPEnh] %ProgramFiles%\Synaptics\SynTP\SynTPEnh.exe File not found O4 - HKCU..\Run: [update] C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\system\winlogon.exe File not found O4 - HKCU..\Run: [Veuhzoowg] C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\Divi\ankoe.exe () O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\Run: Update = C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\system\winlogon.exe [2012-09-20 15:34:49 | 000,000,000 | -HSD | C] -- C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\System [2012-09-19 22:52:00 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\Ezipe [2012-09-19 22:52:00 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\Divi [2012-09-19 22:52:00 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\Afbya [2012-09-20 15:35:01 | 000,291,912 | -HS- | M] () -- C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\rt1.png :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). Niestety byłem zmuszony zrobić najpierw log z konta Administratora ponieważ na "normalnym" koncie, nawet w trybie awaryjnym cały pulpit był zakryty. Na przyszłość: start do Trybu awaryjnego z obsługą Wiersza polecenia (nie ładuje się shell graficzny). . Odnośnik do komentarza
FILIP2K Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Tak dwaj użytkownicy. Po prostu okazało się, że to mój brat który miał podobny problem i pisał wtedy z mojego komputera pod moją nieobecność. I nie raczył mi powiedzieć, że istnieje to cudowne forum. dodaje nastepny plik OTL juz z konta Filip OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Usuwanie pomyślnie przeprowadzone. 1. Mini poprawka, bo jeden (już pusty) wpis się ostał. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKCU..\Run: [Veuhzoowg] "C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\Divi\ankoe.exe" File not found Klik w Wykonaj skrypt. 2. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL wraz z kwarantanną. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeśli coś wykryje, przedstaw raport. . Odnośnik do komentarza
FILIP2K Opublikowano 21 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Malwarebytes nic nie wykrył. Pliki OTL usunięte z komputera skrypt wykonany pomyślnie. Wielkie dzieki za pomoc! Jesteś wielka!! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 21 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Na koniec zaktualizuj Java i Adobe Flash: KLIK. Wersje aktualnie widziane w Twoim systemie: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217005FF}" = Java 7 Update 5"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Opera/Firefox) . Odnośnik do komentarza
FILIP2K Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Po raz kolejny to samo - całkowita blokada komputeraz przez ukash. proszę o możliwie najszybszą pomoc ; ) Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Temat doklejam do poprzedniego, jesteś tu zbyt szybko z tym samym typem infekcji. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Microsoft\Windows\2526 C:\Documents and Settings\Filip Wolnik\Dane aplikacji\hellomoto :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "WinSATAPI"=- :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany i odblokowany. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). . Odnośnik do komentarza
FILIP2K Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Sam nie wiem, gdzie się zaraził tym wirusem komputer. Włączyłem Facebooka i od razu to wyskoczyło. Załączam skan tylko OTL.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Facebook to jest dobry nośnik malware, tam odchodzi rotacja różnych nieciekawych rzeczy. Czy na pewno nie kliknąłeś określonego linka na Facebooku? A może wyświetliła się jakaś reklama / baner? W każdym razie infekcja usunięta i kończymy: 1. W OTL uruchom Sprzątanie. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Nie wykonałeś wtedy wszystkich ważnych zaleceń aktualizacji: KLIK. Nadal widać starszą Java (należy ją odinstalować). W sumie to idzie do aktualizacji: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217005FF}" = Java 7 Update 5"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4)"ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007 ----> doinstaluj pakiet SP3 . Odnośnik do komentarza
FILIP2K Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 hmm dziwne Jave wczoraj akurat aktualizowałem. Na facebooku w żadne gry ani różne tego typu badziewka nie klikam. Już czyszcze. Bardziej prawdopodobieństwo kliknięcia w reklame. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi