womis Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Witam, tydzień temu zakupiłem nowy komputer. Pomyślnie zainstalowałem oryginalny Windows 7 i cieszyłem się nim, dopóki nie postanowiłem pobrać gry z torrentów. Zostawiłem komputer na noc, jednak następnego dnia w ogóle nie reagował. Zresetowałem go, po czym system nie chciał się uruchomić. Próbowałem trybu awaryjnego, lecz również nie działał. Postanowiłem ponownie zainstalować Windows 7 i tu zaczęły się schody. System instalował się wieki, a gdy w końcu się uruchomił, zamulał niesamowicie. Od tego czasu próbuję różnych rzeczy, aby w ogóle przywrócić możliwość normalnej instalacji systemu. Resetowałem BIOS poprzez wyciągnięcie bateryjki z płyty głównej na 30 minut. Używałem narzędzi z Hiren`s Boot CD, sprawdzałem dysk oraz pamięć RAM. Myślę, że problem leży po stronie BIOSU. Proszę o pomoc. Specyfikacja komputera: Intel Core i3-2120 LGA1155 BOX Sapphire ATI Radeon HD7850 2GB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-Express MSI B75A-G43 Intel B75 LGA1155 (PCIE/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) Western Digital Caviar 500GB SATA3 (WD5000AAKX) Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9 High Power Element Plus HPC-500-G12S 500W Sony nagrywarka DVD AD-7280S czarny/wewnętrzna OEM SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410 Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit OEM BIOS MSI version E7758IMS V10.0 Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Pobieranie piratow jak tu http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=201181&st=0&p=2913870&&do=findComment&comment=2913870 sugeruja nie koniecznie jest powiazane z problemem chyba ze masz wirusa w MBR. Widze, ze BIOS tez masz jakis z kosmosu. Pobierz najnowsza wersje z tej strony i aktualizuj na poczatek http://pl.msi.com/product/mb/B75A-G43.html#/?div=BIOS Jak nie bedzie poprawy to podajesz SMART dysku z MHDD wg. poradnika https://www.fixitpc.pl/topic/141-mhdd-podstawowa-instrukcja-obslugi/ Dodatkowo moga to byc objawy zwiazane z zasilaczem , RAM-em, czy tez kazdym innym podzespolem. Używałem narzędzi z Hiren`s Boot CD a jakich to konkretnie i w jaki sposob? sprawdzałem dysk oraz pamięć RAM jakimi programami konkretnie? Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Użyłem programu MHDD, wykrył on bad sectory, przeprowadziłem zerowanie, aktualnie robi się remap. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 W jakim celu to robisz? tydzień temu zakupiłem nowy komputer Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Zależy mi na czasie, zwrot na gwarancję może być trochę problematyczny, bo części zamawiałem przez internet. Chcę po prostu naprawić dysk, a jeśli wykryłem przyczynę, chcę ją zlikwidować. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 OK. A jak wykonałeś zerowanie - opisz sposób. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Według instrukcji na tej stronie http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html. Komenda ERASE w programie MHDD. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Jak skończysz pokaż obrazek ze SMART`a (F8). Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Oczywiście. Proces remapowania zatrzymał się na 1,3% i wyświetla kolejne bad sectory (aktualnie 14). Czy to oznacza, że tych sektorów program nie może naprawić (uszkodzenie fizyczne)? Zdjęcie w załączniku. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 (edytowane) Nie spotkałem się jeszcze z takim obrazkiem. Esc. F8. Pokaż całość SMART (ewentualnie spacja). Dobrze radzę. Reklamuj kompa a najlepiej zgodnie z prawem zwróć bez podania przyczyn. Do 10 dni możesz to legalnie zrobić pod warunkiem, że w dokumentach jest taka informacja lub sprzedawca Cię o tym uprzedził. Jeżeli brak takich danych to termin możliwości zwrotu sprzętu przedłuża się do trzech miesięcy. Tak mówi prawo. Edytowane 18 Września 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Wrzucam zdjęcie SMART Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Zakładałem jeszcze, że jest problem z kablem sygnałowym ale raczej go nie ma. W poprzednim poście podałem radę. Jeżeli będziesz reklamował to będzie trwało długo. Zwracaj sprzedawcy bez zastanawiania. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Okej, zamawiałem komputer na części w jednym sklepie, lecz wybrałem opcję złożenia w całość przez nich. Wystarczy, że odeślę im sam dysk? Chciałem to jakoś sam naprawić, bo zamawiane przez internet, więc z reklamacja będzie trochę problematyczna. EDIT Ale przecież zwracać można towar w takim stanie, w jakim się go dostało. Na początku Windows normalnie się zainstalował, wszystko sprawnie działało... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Jeżeli wybrałeś opcję złożenia przez nich i dodatkowo komp ma plomby na obudowie to zwracaj całego kompa. Wysyłając sam dysk - reklamujesz element a oni mogą to negować chociażby żądając diagnozy + zarzucą Ci złamanie warunków gwarancji przez uszkodzenie plomb. Jak to udokumentujesz? Nie uznają żadnego softu. Nie kombinuj - jak pisałem wyżej masz prawo zwrócić dowolny zakup w ciągu 10 dni od zakupu bez podania przyczyny. W tej sytuacji zabezpiecz się w jakieś dokumenty potwierdzjące datę zwrotu (przesłania informacji itp.). W razie problemów - kontakt z UOKiK. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Komputer nie był plombowany, kazali mi samemu jeszcze włożyć kartę graficzną. No cóż, dzięki za pomoc, nie wiem jeszcze co zrobię, bo od daty wysyłki ze sklepu jutro mija 10 dni Popróbuję jeszcze, najwyżej zaniosę do jakiegoś serwisu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Ważna jest data zakupu na fakturze. Powtarzam masz prawo zwrócić dowolny produkt w ciągu 10 dni - czyli nawet każdy element osobno. Taka informacja musi się znajdować w dokumentach zakupu ( gwarancjach itp). Jeżeli jej nie ma to masz 3 miesiące (pod warunkiem, że nie zostałeś o tym poinformowany ale to będzie trudno udowodnić). Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Informacja jest na stronie sklepu, w którym kupowałem. 10 dni. Data na fakturze 11-09, czyli jednak mam jeszcze czas. Ale ingerowałem w dysk, przecież sprawdzą go i mi do odeślą, a mi dojdą jeszcze koszta transportu w dwie strony. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Po zakupie dysk był czysty? Bez systemu? Jeżeli tak to sprawa jest prosta. Zwracaj całość. Potem będziesz się zastanawiał co zrobić. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Tak, dysk był czysty. Kurcze, całości zwrócić nie mogę, bo jednak już otworzyłem paczkę z Windowsem Wszystko powinno być w nienaruszonym stanie. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Na początku Windows normalnie się zainstalował, wszystko sprawnie działało sprawdzilbym zasilacz miernikiem. Dyski padaja same z siebie (jak wszyskie podzespoly) lub (przewaznie) za sprawa zasilacza. @edit odpal jeszcze raz kontrolne sprawdzenie przez 2xF4 i daj zdjecie. Pokaz caly SMART. @ edit https://www.fixitpc.pl/topic/8357-wd-wd5000aakx-problem-z-wydajnoscia-dyska/ Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Zaraz dodam skan i SMART. W międzyczasie mam pytanie. Czy to normalne, że dysk twardy podczas jego wyboru w programie MHDD nie widnieje ani pod numerem 1. (PORT 1F0h - Primary controller), ani pod numerem 3. (PORT 170h - Secondary controller), anie też pod 5. (PORT 100h - PC-3000 board), tylko pod 6. (PCI controllers)? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Normalne. Masz dysk SATA. Gdybyś miał ATA to byłby widziany pod Primary controller. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 SKAN http://imageshack.us/photo/my-images/17/zdjcie0302h.jpg/ SMART http://imageshack.us/photo/my-images/18/zdjcie0303j.jpg/ Przy okazji mam pytanie co do mojego BIOSU. Tak wygląda: http://imageshack.us/photo/my-images/841/zdjcie0304y.jpg/ . Wersja E7758IMS V10.0. Czy powinienem go zaktualizować z tej strony? http://pl.msi.com/product/mb/B75A-G43.html#/?div=BIOS Jeśli tak, to czy muszę pobierać i wgrywać kolejne wersje po kolei czy po prostu zainstalować najnowszą wersję? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 czy muszę pobierać i wgrywać kolejne wersje po kolei czy po prostu zainstalować najnowszą wersję? Nie. zainstaluj od razu najnowszy bios. Odnośnik do komentarza
womis Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Okej, zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji z bootowalnego pendrive. Czekam jeszcze na odpowiedź w sprawie dysku (zdjęcia skanu i smart powyżej). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi