ayla Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Hej temat zakładam tutaj, bo do żadnych systemowych działów mi nie pasuje. Co prawda dotyczy W7, ale raczej wywalenia go zupełnie... Jest sobie maluszek. EeePC ASUSa, Intel Atom 1,6 GHz, 1GB RAM, grafiki nie ma. Pracuje to ustrojstwo już około roku na W7 Starter, ale moja cirpliwość dla tego muła stanowczo się wyczerpała i bardzo bym chciała jakoś go przyspieszyć, usprawnić. Jaki system polecacie? Lekki, szybki, nie pozerający zasobów. Nie dołożę RAMu ani nic, bo to tak naprawdę robi za przenośny dysk do zrzucania zdjęć na bieżąco w trakcie pracy w terenie (ma cudowna baterię), z funkcją przeglądania netu, czytania poczty i odpaleniu filmu w podróży. Żadne konkretne, specjalistyczne oprogramowanie na nim nie chodzi. Potrzeba programu pocztowego, edytora tekstu, przegladarki netowej, odtwarzacza muzyki i odtwarzacza fimu. Byłoby bardzo miło, gdyby ów system dało się zainstalować z pena, bo CD-ROMu "maszyna" nie posiada. Edit: Oczywiście byłoby cudnie, gdyby system był darmowy (dopuszczalne licencje typu "odpal stówkę a ja ci dam super system"), nie chcę płacić nie wiadomo jakich pieniędzy za oprogramowanie do dysku . Mam oryginalnego W98, ale to kompletnie bez sensu... Edytowane 17 Września 2012 przez ayla Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 To ja proponuję jakiegoś linuxa, osobiście polecam Ubuntu (jest po polsku). Mam go jako drugi system na lapku i muszę powiedzieć, że jak dla mnie to niewiele różni się od Windowsa program pocztowy chyba od razu jest zainstalowany, oczywiście można zainstalować własny. Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 O, dzięki, obadam sprawę Mam tydzień wolnego, więc moge się pobawić w testowanie systemów rozmaitych. Zapomniałam napisać wyżej, że system nie musi być po polsku, bo i tak wszystkie moje systemy mam po angielsku i czasem nawet nie wiem jak coś tam (funkcje, miejsca etc.) po polsku się nazywa. Czekam na dalsze propozycje Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Jeśli masz XP to spokojnie na tej konfiguracji sobie poradzi. Linux owszem, ale przydałaby sie minimalna znajomość zagadnień linuksowych. sprawdz tylko czy są sterowniki pod XP do tego urządzonka Edytowane 17 Września 2012 przez Belfegor Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Nie mam nic do Linuxa, ale po co dziewczynie rzucać kłody pod nogi. Windows XP SP3 będzie dobry, jednak poszedłbym w kierunku optymalizacji Seven'a. Jest jeszcze lepsza opcja, zainstalować jakiegoś Windows 7 light edition, który poleci na "maluszku" tak samo dobrze jak XP. Nie popieram piractwa, ale skoro jest licencja na Starter, to chyba można przymknąć oko na lekką modyfikację. http://tnttorrent.info/torrent/Windows_7_Ultimate_SP1_Mini_32bit_800MB__353309#comments Ten poleci na 256MB RAMu: http://tnttorrent.info/torrent/Windows_Xp_7_Genius_Edition_2010_401015 Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 17 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Problem z odmianami 7 i xp jest taki, że ich nie mam i niekoniecznie chce mi się je kupować, bo wyjdzie na to, że system jest droższy od komputera Linuxy mnie nie przerażają, z kilkoma miałam do czynienia (Gentus Linux, Knoppix, Chakra i jekieś stare Red Haty) i myślę, że w kilka dni spokojnie douczę się czego trzeba, by tego systemu bezboleśnie używać. Nie mam potrzeby od razu być super pro i grzebać mu w jądrze... Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 17 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Skoro tak, jakaś z dystrybucji Linuxa będzie najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 OK Mam Ubuntu od Griszy. Wygląda to prawie jak Snow Leopard. W porównaniu z linuxami, z którymi miałam do czynienia jest prosty i mało uciążliwy w obsłudze. Problem jest tylko taki, że nie zauważyłam jakiegoś wyraźnego przyspieszenia w działaniu maszyny... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Mam tydzień wolnego, więc moge się pobawić w testowanie systemów rozmaitych. http://www.linux.pl/?id=distro&kategoria=8 spróbuj moze Minta Swoja drogą, podaj dokładną specyfikację urządzenia, nie bardzo wiem który to jest? http://pl.wikipedia.org/wiki/ASUS_Eee_PC Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 EeePC 1001PXD ASUSa, Intel Atom 1,6 GHz, 1GB RAM, dysk 250GB: TEN. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 http://lubuntu.pl/ Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 http://eeecommunity.sourceforge.net Jestem bardzo ciekawy co te "projekty" zawierają, chociażby taki jak poniżej. Może się skusisz i oblukasz co to jest? Pobierasz, wypalasz płytę i instalujesz system: EeePC_1.6-2009-04-14_17-14 - http://sourceforge.net/projects/eeecommunity/files Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Jasny gwint, śmierdzi piractwem, po części na pewno łamie postanowienia licencyjne, ale gdybym miał pod ręką takiego maluszka przetestowałbym dla sportu. edytowane Wymagania są boskie, instalacja w 5 minut, aktywowany z automatu. CPU 1GHz 5GB wolnej przestrzeni na dysku 256MB RAM Czy to nie jest zbyt piękne? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Flame usuń to sprzed moich oczu. Jest to bezczelny pirat. I zwykły kulawy XP (dlatego takie "boskie wymagania" z 256RAM = KB314865), którego "podrasowali" (instalacja nienadzorowana i edycja plików źródłowych Windows). Integracja tych widoków ala Windows 7 to tylko pic, myślisz że to coś "przyśpieszy"? . Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Masz na pewno rację picasso, a teraz mam 100% pewności. Przepraszam za "bandyckie numery", ale "ciekawość to pierwszy stopień do piekła". Nie wiem czy temu maluszkowi coś jeszcze pomoże. Czy modyfikując licencjonowany system też złamiemy prawo? Klucz się nie zmieni. Programami można optymalizować system, a gdybym sam chciał grzebać w kodzie to już nie ? Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 O, Bonifacy, no patrz... Szczerze to nawet nie pomyślałam, żeby tak po prostu szukać "dedykowanego" systemu... zobaczę jutro z ciekawości, jak tylko uda mi się to na penie umieścić. Kiedyś, kurczę, w jakimś PCWordzie był taki systemik dla kalkulatorów właśnie, tylko za nic nie mogę teraz przypomnieć sobie jak to się nazywało... To było, o ile dobrze pamiętam, coś androidopodobnego, ale żaden stąd: http://www.idg.pl/ftp/jaki.system.do.netbooka.html ani stąd: http://www.pcworld.pl/news/359362/Linux.Chrome.OS.Android.w.netbooku.Oto.darmowe.alternatywy.dla.Windows.html. W sumie to kilka pozycji w drugiego artykułu jest warte uwagi Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Trochę stary projekt i szkoda, że LiveCD, ale myślę, że pomysł z Andkiem jest wyśmienity. Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Flame... ten sam link podałam wyżej i to żaden z tych. Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Wiem, usunąłem. http://allegro.pl/goodram-so-dimm-ddr3-2-gb-1333mhz-pc3-10600-i2614403867.html Windows Starter nabrałby wigoru za tak niewiele. Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 18 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Według Google, dla serii Eee PC są dedykowane systemy: Ubuntu Eee (chyba martwy projekt), którego kontynuacją jest Aurora OS i Linux Xandros. Na innym forum ludzie polecają wymienione już Lubuntu (jak moje Ubuntu, ale z lżejszym środowiskiem graficznym), Mint ze środowiskiem MATE, jest jeszcze Jolicloud Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 18 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2012 Grisza, ten Twój Ubuntu całkiem fajny jest. Jak pisałam gdzieś wyżej, łatwy, miły i przyjemny Swoją drogą AuroraOS też wygląda całkiem dobrze. Chcę wypróbować jeszcze to, co podesłał Bonifacy (ciekawość mnie zżera) i może ze dwie rzeczy od idg.pl i wtedy zdecyduję Windows Starter nabrałby wigoru za tak niewiele. Windows Starter to ogólnie badziew jest i z chęcią się go pozbędę. To, że tyle przetrwał, to tylko moje lenistwo, nic więcej Tak, czy inaczej, dziękuję wszytkim za pomysły Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Ayla, mi nie chodzi o to, że zrozumiałem, iż ten system ci nie pasuje nie nie nie Chodziło mi o to, że jest za ciężki, przez swą powłokę graficzną, a są podobno jakieś lekkie powłoki na Ubuntu i można jechać na takim systemie. Podałem kilka propozycji, sam ich nie testowałem, ale wydają się być odpowiednie. Pozdr! Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Windows Starter to ogólnie badziew jest i z chęcią się go pozbędę. To, że tyle przetrwał, to tylko moje lenistwo, nic więcej A czy objawem lenistwa nie jest przypadkiem 1GB Ramu? Notebook posiada jeden slot, za kilkanaście do 50PLN kupisz kość 2GB Odnośnik do komentarza
Flame Opublikowano 19 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Też doszedłem do tego wniosku i nie chcę się powtarzać, ale np. GOODRAM SO-DIMM DDR3 2 GB/1333MHz PC3-10600 za około 40 złotych byłby najlepszym wyborem. "Z pustego to i Salomon nie naleje", system systemem, lecz bez przesady. Odnośnik do komentarza
ayla Opublikowano 19 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Ale Wy jesteście, hihi. Owszem, macie trochę racji... Rozejrzę się po ile te ramy chodzą tu, gdzie jestem (z PL raczej nie opłaca mi się ich sprowadzać). Może rzeczywiście wymienię mu ten RAM i będzie lepiej (postanowienie miałam silne - nie inwestować w ten sprzęt). Jak na razie przetestowałam Ubuntu, Minta i Lubuntu. Przy tym ostatnim miałam małe kłopoty, ale opanowałam sprawę. Mint zdaje się chodzić najsprawniej. Oczywiście badam to "na oko", bo nie chce mi się mierzyć czasów reakcji i innych takich odpowiednim oprogramowaniem, zresztą nie potrzebuję tego. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi