Anonim4 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Faceci mają we krwi walkę. Jak walka to wojna. Wychowani w pokoju, zniewieściali do granic możliwości, oddający pole feministycznym babochłopom zapominamy o czymś, co stanowi jednak naszą istotę. Dobra, tyle wstępu. Oprócz oddania realiów dobry film wojenny wciąga i...przeraża. Bawi a jednocześnie straszy. Oto moja wspaniała dziesiątka filmów wojennych: - Tylko dla orłów, - Parszywa dwunastka, - Działa Nawarony, - Złoto dla zuchwałych, - Stalingrad, - Wojna zimowa, - Snajper, - Wróg u bram, - Żelazny krzyż, - seria Rambo. Gwoli tłumaczenia, większość filmów o Wietnamie to propagandowe agitki więc mają dla mnie zerową wartość. Zapraszam do podawania własnych typów Ps. Po zakamarkach pamięci chodzi mi film japoński bodajże- armia przenosi się w czasie, czy jakoś tak... Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ps. Po zakamarkach pamięci chodzi mi film japoński bodajże- armia przenosi się w czasie, czy jakoś tak... pamiętam tylko lotniskowca przenoszącego się w czasie, (Jeszcze raz Pearl Harbor - The Final Countdown) co do dziesiątki to "czas apokalipsy", dla mnie wysoko. Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Moja 10 the best of the best filmów wojennych 1.Black Hawk Down 2.Tears of the Sun 3.Platoon 4.Casualties of War 5.Inglourious Basterds 6.Three Kings 7.Memphis Belle 8.Saving Private Ryan 9.Flyboys 10.The Thin Red Line Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Parszywa dwunastka co 1-2 lata puszczają w telewizji, stary, ale fajny film, można parę razy oglądnąć i się nie znudzi:) Stalingrad i Działa Nawarony też kojarzę i serie Rambo też Git. Dawniej wypuszczali lepsze filmy , mniej było zdecydowanie nakładów pieniężnych, technika nie ta, ale coś w sobie miały filmy z lat 60-tych-70-tych czy 80-tych Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Dodaję jeszcze Wielką ucieczkę i Najdłuższy dzień. Wspaniałe filmy pamiętam tylko lotniskowca przenoszącego się w czasie Eksperyment Filadelfia? Kilka książek nawet o tym napisali. Podobno za wszystkim stali kosmici i Einstein Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Eksperyment Filadelfia? tytuł napisałem: "Jeszcze raz Pearl Harbor" (The Final Countdown) To jest normalny fabularny film, nie ma co doszukiwać się w nim jakichś teorii spiskowych czy ingerencji kosmitów. Mogę dodać, że sam film nie jest jakimś wybitnym dziełem, w sumie mierny. Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Tak, kojarzę oba i ten o Pearl Harbor i Eksperyment Filadelfia (całkiem całkiem): http://www.filmweb.pl/film/Eksperyment+Filadelfia-1984-32994 Zapomniałem o Wielkiej włóczędze. Przypomniałem sobie ten film: Sengoku jietai (znany też jako Time slip lub G.I. Samurai ) [było ze dwa razy chyba w naszej telewizji ale dawno]. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Przeoczyłem tytuł. Eksperyment Filadelfia to też film fabularny. Myślałem raczej o prawdziwych wydarzeniach nazywanych tak potocznie, czyli o badaniach amerykańskiej marynarki wojennej nad promieniowaniem magnetycznym, co miało doprowadzić do... niewidzialności okrętów (spory trwają, czy w rzeczywistości, czy tylko na radarach). Podobno w pracach brał udział Albert Einstein, John von Neumann czy Nikola Tesla, który już tedy nie żył. Wg świadków: okręt przeniósł się do Norfolk, wielu marynarzy obecnych wtedy na pokładzie zaginęło, USS Eldridge zniknął, a rząd USA współpracował z kosmitami Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Kosmici to w innej bajce byli ;-) Spodki dopiero się rozkręcały. Mnie najbardziej podchodzi teoria, że w 1988 wymyślono...podróże w czasie i...zmieniono przyszłość. Ponoć Rosjanie też dysponowali sprzętem do wycieczek. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Dorzucę mini seriale TV: Kompania braci (Band of Brothers), Pacyfik (The Pacific) i rodzimej produkcji Tajemnica Twierdzy Szyfrów. Poza tym takie tytuły jak W księżycową jasną noc (A Midnight Clear) - z przesympatyczną bitwą na śnieżki, Na tyłach wroga (Saints and Soldiers). A z filmów grozy Dolina cieni (Deathwatch). Był taki film, hmmm... nie pamiętam czy widziałem film czy jakiś dokument. W każdym bądź razie rzecz dotyczyła tzw. "skaczących bomb". Google mówią, że chodzi o operację "Operation Chastise", a filmem mógłby być The Dam Busters. Ponoć Peter Jackson jest producentem remake'u tego filmu. Na razie to film widmo?, mimo iż pierwsze znane mi wzmianki dotyczyły premiery w 2009 r. Wrażenie robią filmy dokumentalne Sowiecka opowieść (The Soviet Story) i Wolfschanze (Wilczy Szaniec) - komputerowo odtworzony wygląd głównej kwatery Hitlera. Odnośnik do komentarza
Houdini Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Moje 10 typów: - serial Kompania braci - Czas Apokalipsy - Full Metal Jacket - Wróg u Bram - Na Zachodzie bez zmian - Ofiary wojny - Cienka Czerwona Linia - Pluton - Snajper - Łowca Jeleni Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi