ubik Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 jak w temacie nie mogę pozbyć się trojana z modemu.zainfekowane 2 pliki autorun ini i exe modem podzielony jest na napęd optyczyny i usb.usunięcie z linni komend niemożlia zmiana statusu "tylko do odczytu" itp. infekcja została wykryta i zablokowana przez avg free edition po przeniesieniu modemu z innego kompa.mój komputer jest zdrowy wirus jest wykazywany na tej nieszczęsnej lokacjii G: i tam blokowany po podłączeniu modemu jest tworzony dysk wymienny H: i play online (optyczny) G: na którym znajdują się te 2 pliki.po wrzuceniu na virus total są takie wyniki :Antiy-AVL Virus/Win32.Xpaj.gen AVGGeneric29.AUOK eSafe Win32.Artemis TrendMicro-HouseCall TROJ_GEN.F47V0728 Extras.Txt OTL 2.Txt Odnośnik do komentarza
chonar Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Mam ten sam problem na tym samym urządzeniu, żaden sposób nie działa - dołączam sie do prośby o pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Był używany ComboFix, co my na ten temat: KLIK. Log z OTL niekompletny, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). W logach brak oznak infekcji. Są tylko mikro odpadki adware (w ogóle sprawa nie związana z zagadnieniem głównym) i kosmetycznie doczyść sobie: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Files C:\Documents and Settings\hgw.HGW-D228D1FEC20\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\ivuf592j.default\searchplugins\askcom.xml C:\Program Files\mozilla firefox\plugins\npvsharetvplg.dll :Services WinRing0_1_2_0 :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. Po ukończeniu akcji uruchom Sprzątanie w OTL. 2. W Firefox jest rozszerzenie Easy Youtube Video Downloader. Na forum to rozszerzenie występowało w kontekście alertów Yontoo (zgłaszał to ESET). jak w temacie nie mogę pozbyć się trojana z modemu.zainfekowane 2 pliki autorun ini i exe Zacznijmy od tego: skąd wiadomo, że pliki są zainfekowane? Coś mi się nie wydaje, że to infekcja, dlatego proszę o szczegółowe objaśnienia. modem podzielony jest na napęd optyczyny i usb.usunięcie z linni komend niemożlia zmiana statusu "tylko do odczytu" itp. Aktualnie widać w OTL jakieś urządzenie G: O32 - AutoRun File - [2010-11-16 23:37:37 | 000,142,336 | R--- | M] () - G:\AutoRun.exe -- [ CDFS ]O32 - AutoRun File - [2008-03-07 10:34:52 | 000,000,047 | R--- | M] () - G:\AUTORUN.INF -- [ CDFS ] Jeśli to jest nośnik, o którym mowa, to o usuwaniu zapomnij. System plików CDFS, tryb read-only. A same pliki nie wyglądają szkodliwie. . Odnośnik do komentarza
ubik Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Jeśli to jest nośnik, o którym mowa, to o usuwaniu zapomnij. System plików CDFS, tryb read-only. A same pliki nie wyglądają szkodliwie. fałszywy alarm od antyvira? powyżej edytowałem swój post Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Podaj jak dokładnie to antywirus wykrywa. Poza tym, otwórz w Notatniku plik autorun.inf zlokalizowany na urządzeniu i przeklej tu zawartość. Odnośnik do komentarza
ubik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Podaj jak dokładnie to antywirus wykrywa. Poza tym, otwórz w Notatniku plik autorun.inf zlokalizowany na urządzeniu i przeklej tu zawartość. [AutoRun] open=AutoRun.exe icon=Startup.ico po dzisiejszej aktualizacji antyvirus (AVG) nie wykrywa żadnego zagrożenia. po skanowaniu pliku autorun .exe na stronie virustotal mam dzisiaj wynik 3 pozytywnch: Antiy-AVL Virus/Win32.Xpaj.gen , eSafe Win32.Artemis ,TrendMicro-HouseCall TROJ_GEN.F47V0728.lecz jeśli jak sugerujesz system plików jest niezapisywalny kierowałbym się błędnym komunikatem avg Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Ten plik autorun.inf wygląda jak firmowy plik setupu modemu, mający odnośnik do ikonki instalatora + pliku inicjującego setup. Wg mnie to to fałszywy alarm antywirusa i nie ma się czym tu zajmować na tym poziomie. . Odnośnik do komentarza
ubik Opublikowano 12 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 dziękuję za poświęcony czas Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi