Tomash Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Jak w temacie. Komputer sam się wyłącza po około kilkunastu minutach. Dane techniczne: Zasilacz: Chieftech CFT-750-14C 750W Płyta główna: ASUS P5N32-E SLI PLUS Procesor: Intel Core 2 Duo E6750 @2,66GHz RAM: 2x Patriot 2GB 800MHz Karta graficzna: GeForce 8800GTX Mam komputer około 4 lata, problem pojawił się jakieś trzy dni temu. Temperatura karty graficznej wynosi około 55 stopni. Procesor około 65. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Jeżeli go odpalisz i odczekasz tych kilkanaście minut bez używania kompa to również ten efekt występuje? Odnośnik do komentarza
Tomash Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Czasami tak, czasami nie. Czasami się wyłączy gdzieś po godzinie. Jeśli chcę odpalić grę to maksymalnie kilka minut pochodzi. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 To może być typowy efekt: 1. Problem z zasilaczem. 2. Przegrzewanie procesora. 3. Przegrzewanie karty graficznej. 4. Ustawienie w Bios zbyt niskiej wartości reakcji systemu na temperaturę procesora. Odnośnik do komentarza
Tomash Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Rozumiem, że dowiem się czy zasilacz był skopany dopiero po jego wymienieniu, tak? Teraz na przykład komputer mi od dwóch godzin chodzi bez problemu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zainstaluj np Everest i dalej - Tools - System Stabillity Test. Zobacz jak zareaguje system. Odnośnik do komentarza
Tomash Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nie pomyliłeś przypadkiem z jakimś innym programem? Niczego takiego w Evereście znaleźć nie mogę. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Nie pomyliłem. Jeżeli nie masz tej opcji to pewnie występuje tylko w licencjonowanej. Nie wykonuję testów kompa i nie znam programów. Ale: Użyj Hwmonitor ze strony www.cpuid.com . Ustaw okienko tak abyś widział głównie temperatury podzespołów oraz obroty wentyli. Pobierz i odpal program OCCT. Ustaw okno obok Hwmonitor i uruchom test. Obserwuj Hwmonitor i zobacz kiedy się wyłączy. Jeżeli temp procesora rośnie to musi reagować wentyl. Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2010 OCCT sam pokazuje i monitoruje temperatury i w razie czego przerywa test. Test ustawiony na jedną godzinę zazwyczaj wystarcza do wykrycia błędów. Na początek zrób w tym programie testy CPU:OCCT, GPU:OCCT oraz Power Supply, wszystkie na ustawieniach automatycznych. Program generuje ładne wykresy, wrzuć je na forum (może być jako link do paczki na SpeedyShare, czy albumu na Imageschacku). Odnośnik do komentarza
arekk Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 Ja ostatnio sprawdzałem, napięcia jakie puszcza zasilacz do obsługiwanych urządzeń, Jak sprawdzić napięcia ten test pokarze ci najbardziej wiarygodny wynik, możesz porównać z tą tabelką Tabela Odnośnik do komentarza
SE7EN Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2010 (edytowane) Najlepiej pożycz od znajomego dobry markowy zasilacz i zobacz czy z nim ten problem nadal będzie występować, zobacz też czy inne urządzenia elektryczne podłączone do gniazdka z komputerem też przestają działać. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi