Hawera Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Witam posiadam netbooka acer aspire one a0a110. dzialal mi internet przez wifi jednak podczas instalowania antywirusa przestal odczytywac jaki kolwiek internet z wifi i nie wiem jak skonfigurowac poloczenie czy odnalezc siec w wifi posiadam windows xp Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Daj logi z OTL o Net-log: https://www.fixitpc.pl/topic/2394-diagnostyka-ogolny-raport-konfiguracji-sieci/ https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/ Odnośnik do komentarza
Hawera Opublikowano 10 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 prosze bardzo OTL.Txt Extras.Txt net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 O4 - HKLM..\Run: [bron-Spizaetus] C:\WINDOWS\ShellNew\bronstab.exe () O20 - HKLM Winlogon: Shell - ("C:\WINDOWS\eksplorasi.exe") - C:\WINDOWS\eksplorasi.exe () Masz wirusa. To do załatwienia w pierwszej kolejności, przenoszę temat do Działu pomocy doraźnej. A jak już się z nim tam uporasz, to... --------------------------------------------------------------------- Dziwna ta zawartość HOSTS. Bardzo dziwna. Wygląda jak przekopiowany kawałek kodu CSS 3/HTML z GeoCities. Tego tam nie powinno być. Zmień zawartość pliku C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts na: 127.0.0.1 localhost ::1 localhost To jest zwykły plik tekstowy, możesz go otworzyć notatnikiem. Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstation Ten system nie ma już wsparcia. Service Pack 3 do natychmiastowej instalacji: http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=24 Internet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) Jak wyżej. Konieczna jak najszybsza aktualizacja do wersji IE8. Nawet, jeśli nie korzystasz. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Jest tu robak Brontok, a plik HOSTS jest zmodyfikowany właśnie przez tę infekcję. DawidS28 podajesz zawartość HOSTS z czynnym IPv6, tu brak takich znaków (usług w logu), że IPv6 jest doinstalowane na XP. Hawera 1. Przejdź w Tryb awaryjny. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [bron-Spizaetus] C:\WINDOWS\ShellNew\bronstab.exe () O4 - HKCU..\Run: [Tok-Cirrhatus] C:\Documents and Settings\Asia\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\smss.exe () O4 - Startup: C:\Documents and Settings\Asia\Menu Start\Programy\Autostart\Empty.pif () O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoFolderOptions = 1 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System: DisableRegistryTools = 1 O20 - HKLM Winlogon: Shell - ("C:\WINDOWS\eksplorasi.exe") - C:\WINDOWS\eksplorasi.exe () DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\athw.sys -- (AR5416) :Files C:\Documents and Settings\Asia\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\*.exe C:\Documents and Settings\Asia\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\*Bron* :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany 2. Zresetuj plik HOSTS do postaci domyślnej za pomocą automatycznego narzędzia Fix-it z artykułu: KB972034. 3. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) + GMER. Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1. . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 DawidS28 podajesz zawartość HOSTS z czynnym IPv6, tu brak takich znaków (usług w logu), że IPv6 jest doinstalowane na XP. Wiem. W Net-log to jawnie widać: NETSH int ipv6 show privacy IPv6 nie jest zainstalowany. Tylko, że za chwilę IPv6 może stać się standardem, a - prawdę powiedziawszy - nie mam pojęcia, czy instalacja IPv6 dla XP dodaje ten wpis do HOSTS, chociaż byłoby bardzo dziwne, gdyby się tak nie stało. Podsumowując: z mojego punktu widzenia nie zaszkodzi, a może kiedyś pomoże. Odnośnik do komentarza
Hawera Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 przepraszam ale nie wiem jak zrestartowac HOSTS do postaci domyslnej przepraszam ale nie kapuje jak mozna to prosze o proste wytlumaczenie Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Hawera Podałam klikalny link, mówiąc wyraźnie że masz posłużyć się narzędziem Fix-it. DawidS28 Tylko, że za chwilę IPv6 może stać się standardem Tym tokiem rozumowania do XP można dorobić "na wyrost" i parę innych rzeczy, co i tak nie będzie działać. . Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Tym tokiem rozumowania do XP można dorobić "na wyrost" i parę innych rzeczy, co i tak nie będzie działać. Przyzwyczajenie. Za dużo kompów z XP, zrobiłem sobie automatyczną instalację przez unattend.txt i PHP. Dla świętego spokoju hosts ma wpisy dla IPv4 i IPv6. Przenoszę całą infrastrukturę na IPv6. Odnośnik do komentarza
Hawera Opublikowano 11 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 prosze GMER.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 (edytowane) Nic nie wykonane. W logu z OTL wesoła gromada robaka Brontok hula w procesach, w GMER są widzialne czynności tychże. Co się działo przy uruchamianiu skryptu? Wszystko powtarzaj od początku. Edytowane 12 Października 2012 przez picasso 12.10.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi