Wojtek01 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Witam, Na komputerze stacjonarnym mam dość dziwny problem, a mianowicie po instalacji dodatku Service Pack 2 wymaga ponownego uruchomienia i niestety ponowne uruchomienie kończy się problemem, gdyż w momencie, gdy system powinien zacząć się ładować to wyłącza się monitor i nic się nie dzieje. Istnieje jednak możliwość wejścia do systemu z trybu awaryjnego, który się włącza, jednak ze skutkiem widocznym na zdjęciu: Pojawiają się pionowe pasy, a i kolory są nie takie jak być powinno. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną błędu i jak go rozwiązać? Specyfikacja komputera: AMD Athlon™ XP 2500+ 1.85 GHz 1 GB RAM NVIDIA GeForce FX 5200 Dodam, że po instalacji SP1 wszystko działa bez najmniejszego problemu. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Czy przed instalacją SP2 instalowałeś sterowniki do karty? Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Poprzez prawy na Mój komputer -> Zarządzaj nie wyświetla żadnych znaków zapytania, czyli wszystko jest ok? Znalazłem także płytę ze sterownikiem wziąłem aktualizuj sterownik kopiowało go z płyty, ale nadal to samo. Dodam jeszcze, że po chwili wyłączonego monitora (ok. 30 sek) następuje restart i tak w kółko. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 A jak jest rozpoznawana karta i właściwości -> Sterownik? Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 7 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Dostawca: NVIDIA Data: 2004-04-07 Wersja: 5.6.7.3 Szczegóły sterownika: C:\WINDOWS\system32\DRIVERS\nv4_mini.sys C:\WINDOWS\system32\nv4_disp.dll Wersja obydwu plików: 6.14.10.5673 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Takie zachowanie ekranu w trybie awaryjnym może być spowodowane uszkodzeniem karty lub problemem ze złączem. W tym trybie ładowany jest sterownik vga. Wyłącz zasilanie zdemontuj kartę, obejżyj złącze, przedmuchaj slot i ponownie sprawdź w trybie awaryjnym. Inna propozycja to instalacja SP3 po SP1 - zaznaczam nie pamiętam czy to robiłem ale w razie czego instalator powinien wywalić info o niewłaściwej wersji systemu. Odnośnik do komentarza
Wojtek01 Opublikowano 8 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Dziękuję Panie Wiesławie za odpowiedź. Okazało się, że przeczyszczenie slotu pomogło. Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam. Tak na marginesie - "Ciekawe dlaczego dopiero problem pojawiał się po instalacji dodatku SP2 lub SP3?". Czyżby Microsoft dbał także o stan techniczny podzespołów naszego komputera . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 (edytowane) Nie sprawdzałem zmian sterownika vga (bo o ten tu chodzi w przypadku trybu awaryjnego) na SP1,2,3. Bardzo możliwe, że się różnią w związku z rozwojem technologii i nowych kart. Być może MS podwyższa minimalne wymagania dla karty w sterowniku vga. Jest tak, że karta pobiera stosowny prąd przez slot + ewentualnie przez dodatkowe złącza. W trybie minimalnej rozdzielczości VGA ten pobór jest najmniejszy. Ale po wgraniu sterowników producenta oraz ich aktywacji te wartosci znacznie rosną. Miałem przypadek gdzie instalacja sterowników karty zawieszała całkowicie system (nie jestem naprawiaczem). Edytowane 8 Września 2012 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi