kunda Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Witam. Mam problem z Avast Free Antivirus. Otóż podłączyłem do laptopa peendrive`a z bardzo ważnymi plikami. Avast wykrył w nich trojana i przeniósł do kwarantanny. Pliki zawierają ogromnie ważne dane, które muszę jak najszybciej odzyskać (nie mogę zdobyć ich w żaden sposób na nowo). Przy próbie przywrócenia, bądź wydobycia plików z kwarantanny do innego folderu wynika problem - wydobywają się tylko skróty, bez możliwości otwarcia. Napisałem już do pomocy technicznej Avast, jednak nie dostałem jeszcze odpowiedzi. W załączniku dodaję screena z błędem, który wyskakuje przy próbie otwarcia wyodrębnionego pliku (skrótu). Będę wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 (edytowane) Temat przenoszę do działu leczenia infekcji. Avast wykrył w nich trojana i przeniósł do kwarantanny. Pliki zawierają ogromnie ważne dane, które muszę jak najszybciej odzyskać (nie mogę zdobyć ich w żaden sposób na nowo).Przy próbie przywrócenia, bądź wydobycia plików z kwarantanny do innego folderu wynika problem - wydobywają się tylko skróty, bez możliwości otwarcia. To infekcja LNK. Avast ma całkowitą rację usuwając te pliki i w żadnym wypadku ich nie przywracaj z kwarantanny. To nie są Twoje dane. Twoje dane są ukryte na urządzeniu przez atrybuty HS (ukryty systemowy), czyli widać je dopiero po odznaczeniu opcji Widoku: Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego. Ta infekcja właśnie działa w ten sposób: ukrywa dane na pendrive, a na podstawie nazw plików/folderów dorabia skróty uruchamiające infekcję. Użytkownik ma odznaczoną opcję widoku widzialności plików systemowych oraz rozszerzeń i klika w te fałszywki (myśląc, że to jego dane) reinfekując system. Leczenie polega na: usunięciu skrótów złośliwych LNK oraz zdjęciu atrybutów HS z ukrytych danych. Proszę przy podpiętym urządzeniu zrobić log z USBFix z opcji Listing. Ponadto standardowo raporty z OTL. . Edytowane 4 Października 2012 przez picasso 4.10.2012 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi