Bonifacy Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zastanawiam sie tylko dlaczego nie moglem updatowc firmware laptopowego napedu optycznego? Ten Twój laptop posiada stację dyskitek? Bo według http://astropolis.pl/topic/8706-notebook-dell-latitude-c600 wynika, że bywały w tych modelach. Ten exek preparuje dyskietkę z której należy zbootować laptopa co by uaktualnił firmware napędu CD. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 CD-RW GCE-8080N = ten naped nie czyta DVD i jest w laptopie. To jego firmware probowalem aktualizowac. Nie pomylilem napedow. Ten z stacji roboczej lezy spokojnie odlozony na boku. Obraz ISO Minta / 836 608 KB/ - niestety za duzy. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 @Bonifacy Stacji dyskietek wbudowanej do laptopa nie ma, ale mam zewnetrzny naped dyskietek na USB - dyskietki tez mam Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Ten exek preparuje dyskietkę z której należy zbootować laptopa co by uaktualnił firmware napędu CD. No właśnie pobrałem ten firmware i rozpakowałem. Jest tam plik bat i różne ciekawostki w nim mozna poczytać. Może spróbuj rozpakować EXEka do roboczego folderu i aktualizuj z MU wskazując folder z rozpakowanym EXEKIEM. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zaczynam. Ale jak naped CD ma odtworzyc plytke DVD? Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Nie moge rozpakowac exe,ka. Ciagle wyswietla cmd i szuka stacji dyskietek. Moze to jest wariant Bonifacego? Cyt "Ten exek preparuje dyskietkę z której należy zbootować laptopa co by uaktualnił firmware napędu CD." Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zastosowalem wariant Bonifacego: - podlaczylem i zainstalowalem zewnetrzny naped dyskietki 3,5 na USB - przenioslem exe z updatem do Windows/System/Temp/Drivers/WinXP - odpalam i znowu czarne cmd z komunikatem " Wloz sformatowana czysta dyskietke do napedu A i ENTER" - wkladam sformatowana czysta dyskietke do napedu. - Znowu ten cholerny komunikat. Czas najwyzszy zrobic przerwe. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Tu chyba cały wic polega na tym, że stacja dyskietek ma być wewnętrzna. Ten laptop ma w opcjach BIOS-u bootoanie z zewnętrznego FDD USB? Może by spróbować nagrać dyskiekę pod jakimś stacjonarnym komputerem posiadającym stację dyskietek, a potem uruchomić spod tego przenośnego, jeśli jest taka opcja w BIOS. Ale to tylko moje gdybanie. Pozatem efekt może być żaden. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Opcje Bios,u 1 - CD/DVD 2 - Internal HDD 3 - Diskette Drive /nic o internal FDD/ W dalszym ciagu nie rozumiem: Ale jak naped CD ma odtworzyc plytke DVD? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 No nieee... Cudu na kiju nie będzie. Toż ta nagrywarka tylko jest do płyt CD-R i CD-RW. Jak ten Mint jest na płycie DVD-R/DVD-RW (lub cokolwiek innego co chciałbyś odtworzyć lub nagrać na takich płytach), to każdorazowo = zonk! Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 1 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 Zmostkowalem, i z dodatkowego napedu optycznego zainstalowalem Minta bez problemu. Powodem klopotow byl jednak naped, tylko nie wiadomo do konca czy hardwerowo czy softwerowo. Dziekuje wszystkim wspanialym ludziom na forum za bezinteresowna pomoc! Mozna temat zamknac. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi