kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Juz kiedys poruszalem ten temat. Mam starszy laptop Dell Latitude C600, chcialem na nim zainstalowac Linuks Mint. Niestety naped optyczny jest za slaby /wyczyscilem soczewke lasera/, bez problemu widzi plyte CD z Windows i instaluje z niej, natomiast plytki z Mintem nie widzi i instalacja odpada. Koledzy doradzali ze to objaw " wieku dojrzalego" i jedynie wymiana napedu rozwiazuje problem. Niestety teraz sa czasy dla oszczednych. Tymczasem ja mam dodatkowy naped optyczny ktory kiedys wyciagnolem z PC /interfejs SATA/. Pytanie: Jak przejsc z SATA na USB zeby laptop zobaczyl dodatkowy naped optyczny? Bede wdzieczny za odpowiedz Znalazlem juz cos takiego: http://www.ceneo.pl/11621379 A jak rozwiazac kwestie zasilania? Tym niemniej bede wdzieczny za Wasze opinie. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Niestety naped optyczny jest za slaby /wyczyscilem soczewke lasera/, bez problemu widzi plyte CD z Windows i instaluje z niej, natomiast plytki z Mintem nie widzi i instalacja odpada. Nie ma takiej opcji żeby nie widział. To kwestia płyty i wykonanego nagrania obrazu MInt. Podaj jeszcze dane tego napędu. Odnośnik do komentarza
fixat Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jeśli czyta płytkę Windows a nie Mint, to nie wina napędu. Sprawdź tę płytkę z Mintem na innym kompie, bo może to wina płyty Co do drugiego, to spójrz na takie rozwiązanie: https://www.hurt.com...1031,p7629.html "W zestawie: mostek USB IDE/SATA, zasilacz zewnętrzny, przewód USB, przewód zasilający molex," Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie ma takiej opcji żeby nie widział. To kwestia płyty i wykonanego nagrania obrazu MInt. Podaj jeszcze dane tego napędu. Dane napedu: HL Data Storage DVD Writable/CD-RW Drive Model: GSA-H30N Nie ma takiej opcji żeby nie widział. To kwestia płyty i wykonanego nagrania obrazu MInt. Podaj jeszcze dane tego napędu. Ale obraz Mint na innych laptopach instaluje bezawaryjnie, tylko z Dell,em sa klopoty. Jeśli czyta płytkę Windows a nie Mint, to nie wina napędu. Sprawdź tę płytkę z Mintem na innym kompie, bo może to wina płyty Co do drugiego, to spójrz na takie rozwiązanie: https://www.hurt.com...1031,p7629.html "W zestawie: mostek USB IDE/SATA, zasilacz zewnętrzny, przewód USB, przewód zasilający molex," Wielkie dzieki ten mostek USB IDE/SATA jest swietny i dodatkowo na IDE, tez mam pare starszych dyskow i napedow. Edytowane 30 Sierpnia 2012 przez picasso Używaj opcję Edytuj zamiast tworzyć X własnych postów w ciągu. Sklejam. //picasso Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 tylko z Dell,em sa klopoty. Nagrywałeś Minta na Dellu? Poszukaj nowszego biosu do tej nagrywarki. Sprawdź we Własciwościach napedu z poziomu MU zakładka Szczególy > Identyfikator sprzętu jaki masz bios. Mozesz dać obrazek. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Prosze bardzo Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jeśli możesz, to popraw screen, bo zupełnie nic nie widać. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Przepraszam ale zalaczniki: - bmp = nie moge i za duzy plik - jpeg - ktory przeslalem to zmniejszony 4 krotnie / w Pant/ tez za duzy oryginal Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 A PNG? Albo jako załącznik, albo na http://imagebanana.com Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Kolejna proba http://www.imagebanana.com/view/homyzhid/BIOSDella.png Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Próba udana. Bios nr 202. Nie wiem, czy jest nowszy. Jeśli nie ma, a pewne płyty czyta, należy zgrać linuxa na taka płyte, którą czyta. W lapkach producenci dają liche napedy. Sam tak mam. Dodatkowo, weź pod uwagę lata laptopa. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Dlatego mysle kupic mostek USB IDE/SATA i sprobowac z innego napedu na USB. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Dlatego mysle kupic mostek USB IDE/SATA i sprobowac z innego napedu na USB. Jest jeszce kwestia na czym zgrywałeś MINT? Na forum jest kilka przykaładów że ponowne nagranie płyty, np innym programem skutkuje. @kaczakk uwierz mi miałem tak nien raz. Czytośćnapedu to jedno. Czysta płyta to drugie. Wyszoruj ją. I to nie jest żart. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Wyszorowac, czym? Jak dobrze pamietam to zgrywalem Nero. Ponadto ta plyta na innym laptopie dziala bezblednie. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Na stronie Della jest nowsza wersja biosu o numerze 2.06. Wejdź na stronke znajdź swojego lapka. Z listy wybierz pozycję Removable Storage. Przedostatnia pozycja dotyczy HLDS data Optional 14/02/2002 2.06, A04 Płyty czyścisz wodą z dodatkiem płynu do garów. Przetrzeć delikatnie - wysuszyć i próbować. Jak dobrze pamietam to zgrywalem Nero. Zaktualizuj Bios i nagraj innym softem nową płyte. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Tak zrobie, tylko musze sie jeszcze nauczyc jak aktualizowac Bios, nigdy tego nie robilem, a nie chce spaprac. Znalazlem taka strone; http://pl.msi.com/service/download/ Moglby ktos lopatologicznie dalej!? Moj Bios: Phoenix ROM BIOS PLUS Version 1.10 A19 /sprawdzone poleceniem "dxdiag"/ Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 kaczakkk , co Ty mi tu wyjeżdzasz z linkiem do MSI? Ja mówie o aktualizacji firmware nagrywarki. Słowa bios użyłem myśląc o firmware nagrywarki. Wszystko masz na stronie Della. Przecież napisałeś: Mam starszy laptop Dell Latitude C600 Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgadza sie, mam teraz tylko fatalny okres i mysle na 50%. Jak masz gdzies linka to podaj prosze, i dalej co? normalna instalacja? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Jak masz gdzies linka to podaj prosze, i dalej co? normalna instalacja? Wchodzisz na stronke http://www.dell.com/...tude-C600?s=dhs i ściągasz firmware do nagrywarki, jak podałem wcześniej. Napisz mi tylko jak ściagniesz czy to plik EXE. Jęśli tak to odpalasz normalnie i aktualizacja następuje automatycznie - przynajmniej w teorii Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Sciagnolem, tak to plik EXE Ogromnie dziekuje za pomoc i przepraszam ze jestem malo kontaktowy ale od 2 nocy nie spie, klopoty, siedze przy kompie zeby myslec o czyms innym. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 jestem malo kontaktowy ale od 2 nocy nie spie, klopoty, siedze przy kompie zeby myslec o czyms innym. Nie ma sprawy. Zaktualizuj oprogramowanie nagrywarki > restart i sprawdź czy Mint wystartuje. A potem się prześpij. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Podczas proby instalacji wyswietlil czarne okno wiersza polecen z napisem "nie mozna znalezc napedu dyskietek" i od nowej lini miga znak zachety. Dalem ENTER na migajacy znak zachety i okno cmd - zniklo. To oznacza: - przerwanie instalacji? - zakonczenie instalacji? Zrobilem restart, nadal nie widzi, tak to bywa ze starociami, chyba jednak kupie ten mostek USB IDE/SATA. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 To oznacza:- przerwanie instalacji? - zakonczenie instalacji? Po pomyślnej instalacji powinien się pokazać dymek "Znaleziono nowy sprzet" i prośba o restart. Uściślijmy jedną kwestię: kiedy poprosiłem o podanie nazwy napedu najpierw podałeś Dane napedu: HL Data StorageDVD Writable/CD-RW Drive Model: GSA-H30N potem na obrazku wyszło CD-RW GCE-8080N to dwa różne napedy, chociaż ten drugi figuruje jako montowany w Dellu Latitude. Zweryfikuj dane nagrywarki żeby nie było wątpliwości. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dymka nie bylo. Dane napedu: HL Data Storage DVD Writable/CD-RW Drive Model: GSA-H30N = dane wyjetego z stacji roboczej napedu optycznego, ktory zamierzam zmostkowac z laptopem jako dodatkowy zewnetrzny naped optyczny. ktory odczyta plytke z Mintem. Sprawdź we Własciwościach napedu z poziomu MU zakładka Szczególy > Identyfikator sprzętu jaki masz bios. Mozesz dać obrazek. = potem na obrazku wyszło CD-RW GCE-8080N Zastanawiam sie tylko dlaczego nie moglem updatowc firmware laptopowego napedu optycznego? Jednak musze sie przespac. Naped jest CD a plytka DVD. Przepraszam za zamieszanie, te dwie noce daly mi popalic - nie mysle. Jak sie zregeneruje to podlacze zewnetrzny naped optyczny DVD i pewnie wszystko bedzie O.k Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Model: GSA-H30N = dane wyjetego z stacji roboczej napedu optycznego, ktory zamierzam zmostkowac z laptopem jakododatkowy zewnetrzny naped optyczny. ktory odczyta plytke z Mintem. A mnie interesuje napęd, który jest założony na stałe do Della i który nie czyta tej płytki DVD. Który naped był podłaczony w czasie próby aktualizacji firmware? Czy da sie MINTA wrzucić na normalna płyte CD, (chodzi mi o wielkośc obrazu ISO)? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi