Michagusia Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Ponieważ zawsze korzystałam z XP a teraz postanowiłam pomóc córce nieco odchudzić laptop z Vista - odkryłam, że nie jest to takie proste. Nie mogę się dostać do wielu folderów ( np do Temp w users/dane aplikacji) Postanowiłam nadać sobie prawa do folderu tak, jak się o robi w XP i niespodzianka - na koniec całej procedury i tak mam komunikat acces denied. Jak to zrobić ? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Trochę lektury przed tobą https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/55-przyznawanie-kontroli-dla-plikow-i-folderow/ Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Spróbuj shell commands: Windows Vista & 7shell:Common Programs shell:GameTasks shell:UserProfiles shell:MyComputerFolder shell:SyncSetupFolder shell:DpapiKeys shell:SamplePlaylists shell:Favorites shell:My Video shell:SearchHomeFolder shell:System shell:CommonVideo shell:SyncResultsFolder shell:LocalizedResourcesDir shell:Cookies shell:Original Images shell:CommonMusic shell:My Pictures shell:Cache shell:Downloads shell:CommonDownloads shell:AppData shell:SyncCenterFolder shell:My Music shell:ConflictFolder shell:SavedGames shell:InternetFolder shell:Quick Launch shell:SystemCertificates shell:Contacts shell:TreePropertiesFolder shell:Profile shell:Start Menu shell:Common AppData shell:PhotoAlbums shell:ConnectionsFolder shell:Administrative Tools shell:PrintersFolder shell:Default Gadgets shell:ProgramFilesX86 shell:Searches shell:Common Startup shell:ControlPanelFolder shell:SampleVideos shell:SendTo shell:ResourceDir shell:ProgramFiles shell:CredentialManager shell:PrintHood shell:MAPIFolder shell:CD Burning shell:AppUpdatesFolder shell:Common Start Menu shell:LocalAppDataLow shell:Templates shell:Gadgets shell:Programs shell:Recent shell:SampleMusic shell:Desktop shell:CommonPictures shell:RecycleBinFolder shell:CryptoKeys shell:Common Templates shell:Startup shell:Links shell:OEM Links shell:SamplePictures shell:Common Desktop shell:NetHood shell:Games shell:Common Administrative Tools shell:NetworkPlacesFolder shell:SystemX86 shell:History shell:AddNewProgramsFolder shell:Playlists shell:ProgramFilesCommonX86 shell:PublicGameTasks shell:ChangeRemoveProgramsFolder shell:Public shell:Common Documents shell:CSCFolder shell:Local AppData shell:Windows shell:UsersFilesFolder shell:ProgramFilesCommon shell:Fonts shell:Personal wpisujesz w menu start/uruchom i powinno być ok.... Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Czy ty nie próbujesz przypadkiem zmieniać uprawnień dla junkcji? Nie rób tego - część rzeczywistych folderów jest ukrytych i aby się do nich dostać wystarczy w Panel Sterowania>>Opcje folderów odptaszkować "Pokaż ukryte pliki i foldery" lub użyć całkowicie zewnętrznego dobrego menadzera plików np. Total Commander czy np. z darmówek FreeCommander.. Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Bawiłam się w to nadawanie uprawnień, zanim przeczytałam artykuł, do którego Flavius podał mi link. A tam jest napisane: Jeśli operacja odbywa się na folderach, pokaże się tu dodatkowa opcja Zamień właściciela dla podkontenerów i obiektów / Replace owner on subcontainers and objects, którą należy zaznaczyć. Proszę tego nie próbować wykonywać dla całego dysku / głównych katalogów C:\, D:\ ani kluczowych folderów systemowych np. C:\Windows! A ja właśnie zrobiłam to dla konta user(zmieniłam uprawnienia dla całego dysku systemowego) i nie pamiętam jak tam było poprzednio, na co można zezwolić userowi - proszę o pomoc, nie chciałabym coś zepsuć i zablokować córce możliwość korzystania z laptopa Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 A ja właśnie zrobiłam to dla konta user(zmieniłam uprawnienia dla całego dysku systemowego) i nie pamiętam jak tam było poprzednio, na co można zezwolić userowi - proszę o pomoc, nie chciałabym coś zepsuć i zablokować córce możliwość korzystania z laptopa Zmieniłaś uprawnienia dla całej partycji gdzie jest zainstalowany system? - jesli tak to praktycznie jest równoznaczne z formatem w przeciwnym wypadku narażacie się na infekcję,nikt nie znalazł lekarstwa jak przywrócić uprawnienia np. do folderu C:\Windows w Vista/Win7 -jeśli to tylko problem z uprawnieniami w C:\Users czy C:\programData to da się to odkręcić. Jesli to problem z Windows to mogę spróbować jednego eksperymentu z przywracaniem uprawnień....ale bez gwarancji że to się uda nawet powiem że szanse są bardzo małe...ale o tym ewentualnie jutro podyskutujemy.... Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nie strasz mnie Dla konta users - Ania zaznaczyłam full control i nie wiem teraz, które opcje mam odznaczyć Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Nie strasz mnie Dla konta users - Ania zaznaczyłam full control i nie wiem teraz, które opcje mam odznaczyć Tylko o ten folder? Uprawnienia powinny być nastepujące: Administratorzy,SYSTEM -pełna kontrola (wszystko zaptaszkowane) Uzytkownicy:Odczyt i wykonywanie wyświtlenie zawartości folderu,odczyt to samo dla C:\users\Default uprawnienia dla kont: (C:\Users\<nazwa konta>) Administratorzy,SYSTEM i właścieciel konta -pełna kontrola uprawnienia dla C:\Users\Public są bardzo subtelnie i skomplikowane -jutro powiem jak przywrócić tu uprawnienia... Więc jak? Tylko w Users było namieszane czy na całej partycji? EDIT Czyli dla całej partycji...no to klops Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Czyli nie wystarczy jak wejdę we właściwości dysku C, zakładkę security i odznaczę to, co zaznaczyłam ? Zrobiłam to - zostawiłam zaptaszkowane opcje: read & execute, list folder contents i read Aha, jeszcze jedno - nie zmieniałam właściciela dla dysku systemowego, jedyne co zrobiłam, to zaptaszkowałam full control dla usera w tym oknie, który dałam w screenie Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Pokaż status uprawnień dla wszystkich obiektów w C:Windows - zobaczmy jak to wygląda: Pobierz SetACL odpowiedni dla twojego systemu dla systemu 32bit http://sourceforge.net/projects/setacl/files/SetACL%20Cmdline/SetACL%202.1.0.0/setacl-cmdline-2.1.0.0-binary-x86.zip/download dla systemu 64bit http://sourceforge.net/projects/setacl/files/SetACL%20Cmdline/SetACL%202.1.0.0/setacl-cmdline-2.1.0.0-binary-x64.zip/download Wyekstraktuj z paczki plik setacl.exe i umieść w folderze C:\Windows\System32 Uruchom cmd.exe jako administrator (prawoklik na cmd.exe jako admin) i wklep: setacl -on "C:Windows" -ot file -actn list -lst "f:sddl;w:d,s,o,g" -rec cont_obj -bckp "%userprofile%\Desktop\Perm.txt" na twoim pulpicie pojawi się plik Perm.txt - shostuj go na rapidshare.com i daj linka do shostowanego pliku Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Pojawia mi się coś takiego: 'SetACl -help' for help Nie mam pojęcia gdzie to wpisać, w ogóle sie na takich komendach nie znam Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Eh...literówka (brak jednego znaku) mój błąd -przepraszam ,to będzie działać: setacl -on "C:\Windows" -ot file -actn list -lst "f:sddl;w:d,s,o,g" -rec cont_obj -bckp "%userprofile%\Desktop\Perm.txt" Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 http://rapidshare.com/files/415648544/Perm.txt Podziwiam Cię, że się w tym połapiesz Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Podziwiam Cię, że się w tym połapiesz Wydaje się być w porzadku.Co ty chciałaś właściwie zrobić w systemie?Czy nie myliłaś przypadkiem junkcji z folderami? http://pherricoxide.wordpress.com/2009/11/07/windows-vistawindows-7-junctions-access-denied-problem/ Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Jeżeli junkcje to foldery ze strzałką, to tak. Co chciałam zrobić ? Ponieważ przy próbie otwarcia tych "folderów" miałam komunikat "acces denied" i nie pomagało nic to jakoś sobie wymysliłam, ze może trzeba nadać uprawnienia userowi "full control" dla całego dysku. Pojawiło się ostrzeżenie, które zignorowałam, bo vista ciągle daje jakieś ostrzeżenia. Na szczęście, nie weszłam w zakładkę owner i nic tam nie zmieniłam. Następnym razem będę już ostrożniejsza. Bardzo Ci Flavius dziękuję za pomoc i poświęcony czas. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi