Marko777 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Witam szukam pomocy z wirusem ukash, zrobiłem logi. Mógłbyś ktoś pomóc Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Na przyszłość na temat używania ComboFix: KLIK. A samo działanie programu musi zostać zweryfikowane. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [TURegOpt] C:\Users\fitnes\AppData\Local\Microsoft\Windows\2449\TURegOpt.exe () SRV - File not found [Auto | Stopped] -- -- (Vivotek_ST3402) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\vvftUVC.sys -- (vvftUVC) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\VMUVC.sys -- (VMUVC) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\system32\drivers\pmxdrv.sys -- (pmxdrv) DRV - File not found [Kernel | System | Stopped] -- c:\ProgramData\Microsoft\Microsoft Antimalware\Definition Updates\{9A0773DD-1352-46F8-8B74-CA35E93E767F}\MpKsld780da2b.sys -- (MpKsld780da2b) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Users\fitnes\AppData\Local\Temp\catchme.sys -- (catchme) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Program Files\GIGABYTE\ET6\i386\AODDriver.sys -- (AODDriver) :Files C:\Users\fitnes\AppData\Local\Microsoft\Windows\2449 C:\Users\fitnes\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\fitnes\AppData\Local\Temp*.html :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany (i odblokowany), otworzy się log z wynikami usuwania. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dołącz log utworzony przez ComboFix (nie uruchamiaj narzędzia ponownie). . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Ok zrobiłem, wykonałem skrypt i z combofix znalazłem na dysku c log to chyba ten OTL.Txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Wszystko poprawnie usunięte, ale ciekawa sprawa, w nowym logu są nowe obiekty (uprzednio niewidoczne w pierwszym OTL). Czyli kolejny wpis UKASH choć pusty: O4 - HKLM..\Run: [WSManHTTPConfig] C:\Users\Administrator\AppData\Local\Microsoft\Windows\912\WSManHTTPConfig.exe File not found ... oraz ukryty plik: [2012-08-28 15:52:12 | 000,000,090 | RHS- | C] () -- C:\Windows\System32\winrgb32.dll ComboFix go już kasował (czyli musiał nastąpić nawrót infekcji): ((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Usunięto ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) c:\windows\system32\winrgb32.dll 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL O4 - HKLM..\Run: [WSManHTTPConfig] C:\Users\Administrator\AppData\Local\Microsoft\Windows\912\WSManHTTPConfig.exe File not found :Files C:\Windows\System32\winrgb32.dll C:\Users\Administrator\AppData\Local\Microsoft\Windows\912 C:\Users\Administrator\AppData\Roaming\hellomoto :Commands [reboot] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. 2. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras) oraz zaległy log z GMER. . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam, dołączam nowy log OTL i gmer OTL.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Wspominane obiekty jakoby zostały usunięte. 1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę: C:\temp\ComboFix.exe /uninstall Gdy komenda ukończy działanie, w OTL uruchom Sprzątanie. Przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\Windows\erdnt. 2. Wykonaj skanowanie w Kaspersky Virus Removal Tool. Przedstaw wynikowy raport, o ile coś zostanie znalezione (tylko wyniki "Detected" mnie interesują, inne nie). . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Dziękuje bardzo. Skanowanie Kaspersky Virus Removal Tool nic nie wykazało. Komputer działa bez zarzutu, jedyny minus to inne komputery widzą mój komputer w sieci ale nie mogą wejść na pliki udostępnione I są pliki udostępnione, nie da się wejść na ten komputer. Jest ta sama grupa robocza i udostępnianie włączone. Nie wiem czy to może ten wirus to zrobił bo wcześniej działało. Ale i tak dziękuje. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 1. Odinstaluj skaner Kasperskiego, o ile już to nie nastąpiło. Zamknięcie okna tym skutkuje. 2. Napraw błąd WMI numer 10 z Dziennika zdarzeń bazując na instrukcjach: KB950375. 3. Zaktualizuj podstawowe oprogramowanie: KLIK. Konkretnie z Twojej listy zainstalowanych: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217005FF}" = Java 7 Update 5"{58B785A2-D2CA-40AA-AE89-FCC49326CDC4}" = OpenOffice.org 3.2"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"{90110415-6000-11D3-8CFE-0150048383C9}" = Microsoft Office Professional Edition 2003 ----> pakiet SP3"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla Firefox)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin (wtyczka dla IE)"Microsoft SQL Server 10" = Microsoft SQL Server 2008"Microsoft SQL Server 2008 R2" = Microsoft SQL Server 2008 R2"Mozilla Firefox 14.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 14.0.1 (x86 pl)"Mozilla Thunderbird (3.1.14)" = Mozilla Thunderbird (3.1.14) + Service Pack dla Microsoft SQL Server 2008 + SQL Server 2008 R2: KB968382 / KB2527041 jedyny minus to inne komputery widzą mój komputer w sieci ale nie mogą wejść na pliki udostępnione I są pliki udostępnione, nie da się wejść na ten komputer. Jest ta sama grupa robocza i udostępnianie włączone. Czy we Właściwościach plików / folderów udostępnionych w karcie Uprawnienia jest ustawiony dostęp (odczyt) dla grupy Wszyscy? . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Tak jest ustawiony dostęp dla grupy wszyscy Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jaki konkretnie błąd otrzymujesz podczas próby dostania się do zasobów udostępnionych? Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 system windows nie moze uzyskać dostepu do \\nazwa_kompa Sprawdz pisownie nazwy. Możliwe również że wystapił problem z siecią kod błędu 0x80070035 Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zweryfikuj ewentualną ingerencję Norton Internet Security (przykład: KLIK). Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Sprawdziłem ingerencje i to nie wina Nortona, poza tym wcześniej działało na nortonie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja jednak nie jestem przekonana, bo to silny podejrzany (ingerencja w tych sferach sieciowych), w przeciwieństwie do usuwanej tu infekcji (brak takich zachowań, to nie ten poziom w ogóle), a wcześniejsza sprawność nie jest dowodem (rzeczy się mogą "psuć"). NIS zresztą nie da się wyłączyć w 100%, te opcje w interfejsie nie załatwiają sprawy, tylko pełna deinstalacja daje 100% pewności. Na razie NIS zostawiam, ale może do niego wrócę. Sprawdź na razie to: Start > w polu szukania wpisz devmgmt.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. W menu Widok włącz pokazywanie ukrytych urządzeń, co ujawni gałąź Sterowniki niezgodne z Plug and Play. Na tej liście dwuklik w sterownik NETBT. Sterownik ma mieć Typ startowy System i stan Uruchomiono. Jeśli coś się nie zgadza, przekonfiguruj i zresetuj system. . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Jedyna zmiana to był stan: automatycznie. Ustawiłem na stan: uruchomiono i zresetowałem. Ale dalej nie działa Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 W takim układzie obstaję za kolejną weryfikacją Nortona. Opisz mi co w nim sprawdzałeś i jak. Czy próbowałeś także zresetować wszystkie reguły do poziomów domyślnych? Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zresetowałem wszystkie reguły Nortona do ustawień domyślnych. Wyłączałem automatyczna ochrone i zapore w ustawieniach nortona choć wiadomo że to nie jest tak do końca wyłączone. Komputer jest ustawiony w sieci prywatnej. DHCP jest włączone. Router tez widzi komputer ale to wiadomo bo internet działa. Jak dodawałem poświadczenia różne w kontach użytkownika to też nic nie dało. Jak usuwałem poświadczenia to tak samo. Firewall w windows tez jest wylaczony Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Firewall w windows tez jest wylaczony Sprawdź czy coś zmieni układ: włączona Zapora Windows przy wyłączonym firewallu Nortona. Dodaj też log z Farbar Service Scanner. . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 5 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 Testowałem rózne opcje z zaporami, ale to nie zmieniło stanu rzeczy. Dołączam log. Odinstalowałem nortona i bez antywirusa też nie działało udostępnianie. Zainstalowałem Kasperskiego i też nie działa FSS.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Zupełnie nic z tego dla mnie nie wynika. A w Panel sterowania > Sieć i Internet > Centrum sieci i udostępniania > Zarządzaj połączeniami sieciowymi > Właściwości konkretnego połączenia > Udostępnianie plików i drukarek w sieciach jest zaznaczone? . Odnośnik do komentarza
Marko777 Opublikowano 6 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Udostępnianie plików i drukarek w sieciach jest jest włączone. Chyba dam sobie spokój z tym udostępnianiem. Mimo wszystko dziękuję za pomoc bo odblokowanie kompa to była istotna naprawa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi