Michagusia Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Na jednym z moich komputerów bardzo rzadko tworzą się punkty kontrolne systemu - 1 x w tygodniu, lub jeszcze rzadziej. Dodatkowo zauważyłam, że nie utworzył się punkt kontrolny przed zainstalowaniem aktualizacji z windows update. Co mogę zrobić, aby zwiększyć częstotliwość tworzenia przez system punktów kontrolnych ? Na razie, przed jakąś znaczącą instalacją tworzę punkt kontrolny ręcznie, ale wolałabym, aby system tworzył je automatycznie i najlepiej codziennie Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Przejdź w Edytorze Rejestru (Start -> Uruchom... -> regedit) do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SystemRestore Znajdziesz tutaj wartość RPGlobalInterval określającą co ile sekund ma być tworzony punkt przywracania systemu. Wartość domyślna to 86400, czyli 24 godziny. Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 To dziwne, bo właśnie mam wpisaną taką wartość a w sierpniu punkt kontrolny systemu utworzył się tylko dwa razy - 11 i 17 A może to się tworzy o konkretnej godzinie a ja mam wtedy np komputer wyłączony ? Odnośnik do komentarza
deFco247 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Ciężko jest mi to określić, ale jest to prawdopodobne (od dawna nie korzystałem z tego narzędzia). Może po prostu system jest uruchamiany tak rzadko i na tak krótko, że po prostu system nie musi tworzyć więcej punktów przywracania? Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Jest uruchamiany codziennie i nie na krótko, choć faktem jest że jak mam przerwę w pracy to zamykam klapę (rzecz dotyczy laptopa) i system jest wtedy wstrzymywany. Przejrzałam wstecz - w czerwcu i lipcu po 2 punkty kontrolne. Najbardziej jednak przeszkadza mi to, że punkt kontrolny nie tworzy się samoistnie w trakcie aktualizacji systemu przez windows update Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Nie znam odpowiedzi na ten problem i na kompach z systemem XP (w pracy) on nie występuje. Możliwe, że dba o to administrator systemu. Ale ten wpis: Dodatkowo zauważyłam, że nie utworzył się punkt kontrolny przed zainstalowaniem aktualizacji z windows update. raczej dotyczy problemu konfiguracji systemu w innym miejscu. EDYTA W trakcie pisania posta zauważyłem odpowiedź. Zamykanie klapy nie powinno mieć wpływu ponieważ punkt kontrolny powinien być tworzony przed aktualizacją. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Po obejrzeniu XP w pracy jedyne co mi przychodzi na myśl - zbyt mała dostępna pojemność dysku. Zobacz ile masz wolnego miejsca na dysku systemowym. Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 To nie to. Na dysku systemowym jest ponad 20 giga wolnego miejsca. Ostatni punkt kontrolny systemu utworzył się 17.08. Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Ostatnie 2 dni trzymałam komputer właczony prawie cały dzień Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Załóż temat w dziale Pomocy doraźnej oczywiście stosując się do zasad działu. Będziesz miała pewność, że to nie jest infekcja. Jeżeli system będzie czysty to ktoś wpadnie na pomysł. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 System nie ma obowiązku tworzyć punktów przywracania codziennie. Kiedy miałem ta usługe właczoną równiez nie było punktów tworzonych codziennie. Dlaczego? Otóż system tworzy punkt przywracania w okreslonych przypadkach, np. instalacja sterowników lub pewnego rodzaju oprogramowania. Takie działanie wymusza ustalenie punktu przywracania. Mozna oczywiscie robic to recznie, co zresztą czynisz. Sprawdź kiedy był ostatni wpis zrobiony przez system a nie przez Ciebie i czego dotyczył. edit: sprawdź czy masz ustawione przywracanie sytemu na automatyczne Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 No proszę, utworzył się dziś. Poprzedni - 17.08. Jak sprawdzić, czego dotyczył ? Jest tylko napisane - punkt kontrolny systemu Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 A co sie wydarzyło 17.08? Jest tam jakis opis, czy tylko informacja pt. Utworzono punkt kontrolny systemu? Sprawdź jak startuje ta usługa, tak proforma start/uruchom wpisz services.msc i zobacz jaki tryb uruchamiania ma usługa Przywracanie systemu. Powinno być Automatyczny. Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Tylko informacja - punkt kontrolny systemu Usługa startuje automatycznie Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Ja bym sie tak bardzo nie przejmował słaba częstotliwością tworzenia punktów przywracania:). A wcześniejsze daty też maja taki lakoniczny opis? Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 tak Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Może jednak warto sprawdzić system. Reakcje są dziwne. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Tutaj jest stosowny artykuł opisujący problem oraz rozwiązania (włącznie ze skryptami wymuszającymi proces): System Restore not creating automatic System Checkpoints on my machine? Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Dzięki. U mnie pewno zachodzi sytuacja opisana w punkcie 2, ponieważ punkt przywracania chyba rzeczywiście tworzy się wtedy gdy nikt przy laptopie nie siedzi a klapa pozostaje otwarta - a dzieciaki zazwyczaj jak skończą pracę, natychmiast klapę opuszczają. Mam jeszcze pytanie co do skryptu wymuszającego tworzenie punktów przywracania przy każdym starcie systemu - tekst w kolorze niebieskim też należy skopiować ? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Tekst po apostrofach to komentarze. Nie ma to wpływu na działanie skryptu. Możesz skopiować, ale nie musisz. Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2010 Tekst po apostrofach to komentarze. Nie ma to wpływu na działanie skryptu. Możesz skopiować, ale nie musisz. dzięki Odnośnik do komentarza
Michagusia Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 (edytowane) Chciałabym wrócić do tematu - wybaczcie, że piszę post pod postem, ale poprzedni jest z sierpnia i gdy go edytuję to nikt go nie przeczyta. Czemu nie tworzą się punkty przywracania przed instalacją aktualizacji z Windows Update ? Wolałabym to zmienić, wczoraj instalowałam aktualizacje i punkt przywracania nie utworzył się. Czy da się to jakoś poprawić ? Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi