Skocz do zawartości

Problem z aktualizacją WAN Miniport IPX#2 - Windows XP

maly5907

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z sterownikiem WAN Miniport IPX#2 . Chciałem go zaktualizowac bo zobaczyłem że (w menadżerze urządzeń )nad tym urzadzeniem jest żółty wykrzyknik .(nie odało sie i teraz nie działa mi zadna przegladarka ... ale gra cs działa ) Chciałbym zeby ktos mi pomogł go usunac i ponownie zainstalowac , probowałem zrobic to sam ale wyskakuje komunikat urządzenie to jest potrzebne do rozruchu komputera i cały czas jest tak taki napis to urzadzenie nie pracuje poprawnie kod 31 .

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

WAN Miniport IPX? IPX (Internet Packet eXchange) jest technologią alternatywną do IP stworzoną ok. 1980 r. przez firmę Novell na potrzeby systemu NetWare. Tyle, że od wersji Novell NetWare 4.10 z ok. 1995 r. domyślnym stosem sieciowym tego systemu jest TCP/IP i od tamtego czasu IPX praktycznie wymarł. Ostatnim Windowsem, który miał wsparcie dla niego był Windows 2003/XP 32-bit. Jednocześnie z niego w ogóle nie korzystał, poza naprawdę wyjątkowymi przypadkami, gdy ktoś korzystał z sieci IPX/SPX. Stąd prosty wniosek, że IPX nie powoduje problemu, ponieważ normalnie nie jest wykorzystywany, a nie sądzę, żebyś miał w domu sieć opartą o ten protokół.

Spisz z zakładki Szczegóły tego urządzenia Identyfikatory sprzętu i zrób screen z karty Sterownik.

Daj raport z Net-log:

http://www.fixitpc.p...iguracji-sieci/

log juz poprawiłem ;)

Pokaż ukrytą zawartość

identyfikator wystąpienia urzadzen: ROOT\MS_NDISWANIPX\0001

identyfikator sprzetu: ms_ndiswanipx

screen

screenes.png

Edytowane przez maly5907

Teraz działa?

Jaki system ma laptop? Prawdopodobnie Windows Vista albo 7? Wnioskuję po tym, że od czasów XP zmienił się sposób obsługi zapytań DNS w Windows. W XP i starszych było tak, że zapasowy serwer DNS był odpytywany tylko wtedy, gdy przez 2 sekundy podstawowy się nie zgłosił. Jeżeli się zgłosił, ale nie podawał adresu IP strony www, o którą szło zapytanie, to Windows nie przechodził do następnego serwera DNS, tylko wyświetlał komunikat o błędzie. Od Windows Vista / Server 2008 drugi DNS jest odpytywany także wtedy, gdy pierwszy nie umie podać prawidłowego IP dla strony WWW, z którą chcesz się połączyć.

Nie wiem, czym w Twojej sieci jest 192.168.88.1. Prawdopodobnie jest to MikroTik, taka jest domyślna pula tych routerów dla sieci LAN.

A co do karty WAN Miniport IPX#2: ja bym ją zostawił tak jak jest, bo to karta wirtualna. Może sobie być, w niczym nie przeszkadza.

Uruchom Wiersz poleceń, wpisz:

netsh int ip reset reset.log

netsh winsock reset

netsh firewall reset

sc delete WHDQVVNXBMQ

sc delete Hamachi2Svc

sc delete .EsetTrialReset

Potem uruchom ponownie komputer.

Jeśli to nic nie da, to odinstaluj AVG na próbę.

Potem znowu restart i do wykonania komendy:

nslookup -type=any onet.pl 192.168.88.1 > C:\cmd_log.txt

nslookup -type=any onet.pl 192.168.1.1 >> C:\cmd_log.txt

netsh winsock show cat >> C:\cmd_log.txt

Wrzuć jako załącznik plik C:\cmd_log.txt.

Odinstaluj jeszcze na próbę uTorrent i Hamachi. Potem restart, do wykonania polecenie: netsh int ip reset reset.log i jeszcze jeden restart.

Jeśli to nic nie da, to jedyne wyjście, jakie widzę, to https://www.fixitpc.pl/topic/8594-brak-internetu-po-skanowaniu-tdsskiler/page__view__findpost__p__64706 i wykonanie reinstalacji TCP/IP, czyli instrukcji od słów: "Funkcja Napraw wykonuje zawartość mojego FIX.BAT. Skoro to jest niestety nieskuteczne, rób brutalne przeładowanie TCP/IP wg kroków:"

Pozostałe instrukcje wykonałeś?

Jakiego hasła do routera? Jesteś z routerem połączony kablem, więc żeby uzyskać dostęp do Internetu nie musisz wpisywać żadnego hasła, jak ma to miejsce przy połączeniu bezprzewodowym. Jeśli chodzi o hasło do połączenia z dostawcą, które jest wpisane na routerze, to ta operacja nie ma na nie wpływu.

Kluczowe pytanie: gdzie Ty to hasło wpisujesz? Bo może Twój dostawca korzysta z IPX, ale to jest szalenie nieprawdopodobne.