gumybear20 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 witam, wczoraj na laptopie wyskoczyło mi okienko, że mój komputer jest zablokowany z powodu złamania prawa. Sprawdziłam w internecie o co chodzi i jak się dowiedziałam jest to wirus. Użyłam na początku programu ComboFix nie wiedząc o zasadach. Przeczytałam o nich dopiero na waszym forum. Wiem, że źle zrobiłam. Ściągnełam program Otl i zeskanowałam ponownie komputer. Dodam, że program Combofix działał bez zarzutów i system właczył się bez problemu i komunikat o zablokowaniu komputera nie włączył sie ponownie. Załączam obydwa logi i proszę o pomoc. z góry dziękuję OTL.Txt combofix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Log z OTL jest niepełny, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). ComboFix wprawdzie usunął wpis startowy infekcji (dlatego blokada się już nie ujawnia), ale nie skasował folderów tej infekcji. Poza tym, w systemie są szczątkowe śmieci adware. Doczyszczenie: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Users\Właściciel\AppData\Local\Microsoft\Windows\812 C:\Users\Właściciel\AppData\Roaming\hellomoto C:\Users\Właściciel\AppData\Roaming\OpenCandy C:\Users\Właściciel\AppData\Roaming\BabylonToolbar C:\Users\Właściciel\AppData\Roaming\Babylon C:\Users\Właściciel\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\3fuq6bn9.default\extensions\ffxtlbr@babylon.com :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{EC51329F-0147-4485-9F89-B2E7BC9AC49C}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{D8E428E4-736A-4D25-A5FD-CFF24CDE6CE3}] [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{EC51329F-0147-4485-9F89-B2E7BC9AC49C}" :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. System zostanie zrestartowany. 2. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Delete, a na C zjawi się log z działania 3. Wygeneruj nowy log OTL z opcji Skanuj (przypominam o Extras). Dołącz log z usuwania AdwCleaner z punktu 2. . Odnośnik do komentarza
gumybear20 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 zrobiłam wszystko według wskazówek. OTL.Txt Extras.Txt AdwCleanerS2.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Widzę, że AdwCleaner był stosowany już przed założeniem tematu. Gdybym o tym wiedziała, nie zadawałabym powtarzania operacji. Reszta wykonana jak należy. Kończymy: 1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę: F:\ComboFix.exe /uninstall Po tym użyj Sprzątanie w OTL, w AdwCleaner Uninstall, skasuj przez SHIFT+DEL folder C:\Windows\erdnt. 2. Wykonaj ważne aktualizacje: KLIK. Z Twojej listy zainstalowanych wykaz, notowany brak aktualizacji systemu (SP1+IE9) oraz wersje: 64bit- Home Premium Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.7600.16385) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java 6 Update 26"{89F4137D-6C26-4A84-BDB8-2E5A4BB71E00}" = Microsoft Silverlight"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.0) - Polish"{EE7257A2-39A2-4D2F-9DAC-F9F25B8AE1D8}" = Skype™ 5.8"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla FF)"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5"ENTERPRISE" = Microsoft Office Enterprise 2007 ----> brak pakietu SP3 PS. I sugeruję rozglądnięcie się za alternatywą dla zasobożernego GG10. W artykule Darmowe komunikatory poczytaj opisy WTW, Miranda, Kadu, AQQ. . Odnośnik do komentarza
gumybear20 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 rzeczywiście zapomniałam napisać o adwcleaner. Bardzo dziękuję za cenne rady i poświęcony czas. A co do komunikatora to od dawna korzystam z AQQ, a gg nie odinstalowałam. Jeszcze raz dziękuję Twoja pomoc jest nieoceniona. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi